Dedaş'tan Hellalleşme Kampanyasına Destek Çağrısı
DİCLE Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) Sözcüsü Mehmet Gökay Üstün, Helalleşme kampanyası ile ülke genelindeki çiftçiler arasında bölgedeki çiftçilerin pozitif yönde ayrımcılık yapıldığını belirterek, çiftçilerden kampanyadan yararlanmalarını istedi.
DİCLE Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) Sözcüsü Mehmet Gökay Üstün, Helalleşme kampanyası ile ülke genelindeki çiftçiler arasında bölgedeki çiftçilerin pozitif yönde ayrımcılık yapıldığını belirterek, çiftçilerden kampanyadan yararlanmalarını istedi.
DEDAŞ İl Müdürü Esin Eroğlu ile birlikte basın toplantısı yapan DEDAŞ Sözcüsü Mehmet Gökay Üstün, tarımsal sulamanın fazla olduğu Şanlıurfa'da, çiftçilerden, elektrik borçlarının yüzde 80 oranına kadar yapılan indirimler sonucunda istenilen paraları talep ettiklerini belirterek, konudan geri adım atmayacaklarını söyledi. Üstün, elektrik dağıtımı yapılan Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta tarımsal sulamada kullanılan yaklaşık 4 milyar kilovat saatlik elektriğin yaklaşık yüzde 95'inin kayıt dışı olarak tüketildiğini vurguladı. Üstün, sulama yapan çiftçilerin sezonluk olarak 100 dönümlük buğday üretimi için 9 bin TL, Mısır üretimi için 7 bin TL, Pamuk üretimi için ise 9 bin TL elektrik ücreti ödeyeceğini kaydetti. Üstün, Elektrik borcu olan çiftçilerin desteklemelerinden paraların kesilmesi ile ilgili bakanlar kurulu kararının tüm ülke genelindeki çiftçileri kapsamasına rağmen helalleşme kampanyası yada benzeri bir kampanyayı ise sadece DEDAŞ'ın yaptığını hatırlattı. Kampanyanın bölge çiftçilerinin kayrıldığını vurgulayan Üstün, "Bu kararı kampanyaya dönüştüren sadece DEDAŞ'tır. Bu kampanya, çiftçilerimiz için pozitif ayrımcılıktır. Gerçekten öyle, bölge çiftçimizi kayıyarak, yaptığımız bir kampanya. Çiftçilerimizden de bu kampanyaya desteklerini bekliyoruz. Gelsinler helalleşsinler. Aksi tadkdirde, çok daha maliyetli tedbirler ortaya çıkacak" diye konuştu. DEDAŞ'ın aldığı elektiriğin parasını peşin verdiğini de sözlerine ekleyen Üstün, kampanyaya ilgi olmaması ve dağıtılan elektriğin parasının toplanmaması durumunda ise denetimlerin daha da arttırılacağını kaydetti. Üstün, kampanyayı kaçıran çiftçilerin de bugünkü rakamlardan çok daha fazlası rakamları ödemek zorunda kalacağını da sözlerine ekledi. Kampanya hakkında bilgi veren Üstün, "Bu kampanyayla çiftçilerden 2013 yılında tarımsal sulama için kullandıkları elektriğin yaklaşık dörtte birini talep ettik. Yani 'Helalleşme Kampanyası'ndan yararlanmak isteyen borçlulardan pompaj sulama yapan bir çiftçi 100 dönümlük bir alanda pamuk ekiyorsa 9 bin, mısır için 7 bin buğday üretiyorsa 2 bin TL elektrik borcu ödeyecek. 3 yıllık olarak imzalanabilecek olan söz konusu kampanya ile bölge çiftçisine Türkiye'nin en ucuz elektriğini sağlamış oluyoruz. DEDAŞ olarak Çiftçi Kayıt Sistemi'ne göre 33 bin çiftçiyi kapsayan Helalleşme Kampanyası'ndan yararlanmak isteyen borçlulardan, elektrik borçlarının tamamı yerine sadece yüzde 25'lik kısmını talep ediyoruz. Bu kampanya çiftimiz için tarihi bir fırsattır. Borcu bulanan çiftçilerimiz lütfen kampanya süresi içersinde bize müracaat ederek, gelip helalleşsinler" dedi.
DEDAŞ Şanlıurfa İl müdürü Esin Eroğlu ise, kampanyaya gösterilecek ilginin hem çiftçi hem de kurumun menfaatine olacağını söyledi. Kampanya ile kurumun hakkının çok altında bir bedel talep ettiğini söyleyen Eroğlu, soru üzerine ise kampanyaya son 1 hafta içerisinde yaklaşık 400 kişinin katıldığını ifade etti. Kampanyaya katılımın beklenen hedeflerin çok altında olduğunu ifade eden Eroğlu, Kampanya giren çiftçilerin çok rahatladığını söyledi. Eroğlu, "Bizimle helalleşen çiftçiler, 'kafam çok rahat, iyi ki kampanyaya katıldım' diyor. İnsanların parayı ödemekten kurtulabileceklerini umut ediyorlar, Onun için bekliyorlar. Bakın kampanyanın tarihi biraz daha uzattık.Kampanyayı kaçırırlarsa, çok daha yüksek paraları ödemek zorunda kalacaklar. Herkes kampanyanın son gününde gelirseler, hepsine yetişemem. Artık ödemeye niyetlenelim, yeterki iyi niyetle gelin, kampanyanın ne kadar indirim sağladığını daha iyi anlayacaksınız" diye konuştu.
Kayıp kaçak ile ilgili sorun üzerine Eroğlu, tarımsaldaki kabarık elektrik faturaları ve bunların kaçak kullanılmasını anlayabildiğini ama mesken ve iş yerlerindeki kayıp kaçakların savunacak hiçbir tarafı bulunmadığını kaydetti. - ŞANLIURFA