Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Dedaş'tan Çiftçiye 'Tarımsal Sulamada Tarihi Fırsat' Kampanyası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ), çiftçilikle uğraşan vatandaşlara yönelik, ‘Tarımsal Sulamada Tarihi Fırsat’ kampanyasını hayata geçirdi.

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ), çiftçilikle uğraşan vatandaşlara yönelik, 'Tarımsal Sulamada Tarihi Fırsat' kampanyasını hayata geçirdi.

DEDAŞ Diyarbakır Bölge Müdürlüğü'nde düzenlenen bilgilendirme toplantısına DEDAŞ Genel Müdürü Mustafa Yılmaz, DEDAŞ Sözcüsü M. Gökay Üstün, DEPSAŞ Yönetim Kurulu üyesi Akif Köse ve DEDAŞ İl Müdürü Ahmet Sait Akboğa katıldı. Kayıp kaçak kullanım ve kampanya ile ilgili bilgi veren DEDAŞ Genel Müdürü Yılmaz, 2013 yılı içerisinde bölgede 19 milyar 250 milyon kilowatt saat elektrik tüketiminin olduğunu söyledi. Bunun tamamının satışa dönüştürülemediğini belirten Yılmaz, "Bölgemizde yüzde 73 civarında bir kayıp kaçak söz konusu. Bölgemizde ağırlıklı olarak tarım sektöründe tüketilen elektrik enerjisinin ki bunun 4 milyar kilowatt saatin üzerinde olduğunu biliyoruz. Yaklaşık yüzde 90-95'lik kısmını kontrol edemiyoruz. Yani tarımsal sulamadaki elektriğin en az yüzde 90'ı, kaçak olarak kullanılmakta. Bu nedenle özellikle tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerjisine ve çiftçilik ile iştigal eden vatandaşlarımıza büyük fırsatlar, kolaylıklar sunmak için uzun zamandır uğraşıyoruz. Elektrik aboneliğini almak isteyen, sayacını takmak isteyen çiftçilerimizin süratle aboneliklerini alıp ölçüye esas tahakkuklarını yapmak ve ciddi indirim oranlarını yapmak istiyoruz çiftçimize. Buna yanaşmayan çiftçimize ise dönüm bazlı bir hesaplama yaptık. Her yüz dönüm veya dönüm başına belli bir ücreti tahakkuk ettirerek onlardan tahsil etmek istiyoruz. Burada devletin ödediği herhangi bir şey yok. Kaçak kullanan vatandaşın, kullanmış olduğu kaçak elektriğin bedelini kaçak kullanmayan dürüst vatandaşımız ödüyor. ve tamamen kul hakkı, yani elektriğini kaçak kullanmayan, dürüstçe tüketen her vatandaşımız, elektriğini sayacından geçirmeyen veya çeşitli yollarla hileli bir şekilde elektrik tüketen vatandaşımızın kullanmış olduğu elektriğin bir kısmını ödüyor işin özeti bu. Netice itibari ile burada çok büyük bir vebal var, çok büyük bir kul hakkı var. Aşağı yukarı 152 bin çiftçi var. Kuyu sayısı sağlıklı olmamakla birlikte 45-50 bin civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Kaçak elektrik kullandığı tespit edilen 8 bin civarında aboneye suç duyurusunda bulunuldu. Geçmişte yapılan yanlışları bizler telafi etmeye çalışıyoruz" dedi.

"KAMPANYA İLE BİRLİKTE TARLASINDAN YILDA İKİ ÜRÜN ALAN ÇİFTÇİ SEZONLUK 11 BİN LİRA ÖDEYECEK"

DEDAŞ Sözcüsü M. Gökay Üstün ise, ilk kampanyalarında 640 milyon liralık faiz borcunun silinmesi konusunda bir çalışma yaptıklarını hatırlattı. Üstün, "İlk kampanyamızın ardından özellikle sulamanın yapıldığı tarım alanında abonemiz olan veya abonemiz olacak olan çiftçilerimizle ilgili olarak bir kampanya hazırladık. Bizim kayıt sisteminden aldığımız sayılara göre bölgede 151 bin 976 çiftçimiz var. Bunların yaklaşık 44 bin 500 tanesi pamuk ve mısır tarımı yapıyor ve yaklaşık olarak da 4 milyar kilowatt saatlik bir enerji kullanımı söz konusu yalnızca sulama ile ilgili olarak. Yüzde 90-95 oranında bize geri dönüşü olmayan, tahsilatı olmayan bir tüketimden bahsediyoruz. Şu anda özellikle pamuk ve mısır için sulamanın yoğun olduğu iki üründen bahsedecek olursak, sezonluk olarak yüz dönüme 9 bin lira gibi bir rakam söz konusu. Eğer çiftçimiz iki ürün alıyorsa yani buğday-arpa ve arkasından mısır pamuk ekiyorsa ikinci ürün olarak da artı 2 bin liralık bir talebimiz olacak. Yani buğday ve arkasından mısır eken bir çiftçimiz 11 bin liralık ödemeyle sezonluk ödemeyle, yüz dönüm başına şu anda bu kampanyadan yararlanabilecek. Kampanya, yapılan hesaplarımıza göre şu anda elektriğin maliyeti ile kıyasladığımız zaman yüzde 25'lere denk gelen bir bedel üzerine oturuyor. Kampanya ile ilgili olarak katılım için 16 Haziran'a kadar bir süre tanıdık" diye konuştu.

DEDAŞ tarafından düzenlenen ve iki bölümden oluşan kampanya kapsamında isteyen çiftçi abone olarak tükettiği kadar elektrik parası ödeyebilecek. İsteyen çiftçi ise mahsulünü alacağı tek ürün için sezonluk 9 bin lira ödeyecek. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title