Dedaş'tan Çiftçiye Son Çağrı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in, tarımsal sulamaya ait elektrik borcu olan çiftçilere yönelik olarak yaptığı, ’Yarından tezi yok, borcunuzu ödemek için DEDAŞ ile anlaşın’ çağrısına DEDAŞ’tan da olumlu tepki geldi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, tarımsal sulamaya ait elektrik borcu olan çiftçilere yönelik olarak yaptığı, 'Yarından tezi yok, borcunuzu ödemek için DEDAŞ ile anlaşın' çağrısına DEDAŞ'tan da olumlu tepki geldi.
DEDAŞ tarafından Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin'de düzenlenen eş zamanlı toplantılarda, tarımsal sulama kampanyasının ay sonuna kadar uzatıldığı belirtilerek, borcu olan ve desteklemesine bloke konulan çiftçilere son kez anlaşma yapmaları ve bu sayede sadece borçlarının yaklaşık 4'te birini ödemeleri konusunda çağrı yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Dicle Elektrik Dağıtım Bölgesi'nde, tarımsal sulama nedeniyle elektrik borcu bulunan çiftçilerin ödeme yapmak istememesi nedeniyle yaşanan sorunun giderilmesi için harekete geçmiş ve borcu bulunan çiftçilerin, zaman geçirmeden DEDAŞ'a gitmelerini ve borçlarını ödemek üzere anlaşma yapmalarını istemişti. Bakan Çelik'in çiftçilerin elektrik borçları ile ilgili sorunun çözümünde nihai noktaya gelindiğini, bu çerçevede 100 dönümde pamuk eken çiftçinin normal elektrik borcunun yaklaşık 4'te birine denk gelen 9 bin lira, aynı miktardaki arazide pamuk eken çiftçinin 7 ve buğday eken çiftçinin ise 2014 desteklemesinden kesilmek üzere 2 bin lira ödemesinin kesinleştiğini açıklamasının ardından, DEDAŞ yetkilileri de Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin'de eş zamanlı basın toplantıları düzenledi. Diyarbakır'da DEDAŞ Genel Müdürü Mustafa Yılmaz, DEPSAŞ Genel Müdürü Neşet Demirbağ ve DEPSAŞ Yönetim Kurulu üyesi Akif Köse, Şanlıurfa ve Mardin'de ise şirket sözcüsü Mehmet Gökay, 'Vakit geçirmeden DEDAŞ'a gidip anlaşın' açıklamasını olumlu bulduklarını da ifade ederek, düzenledikleri basın toplantısında, tarımsal sulamada kullanılan elektriğin denetim altına alınması ve bu sebeple çiftçinin borcunun sadece küçük bir kısmını ödemesine olanak sağlayan kampanyanın süresini, ay sonuna kadar uzattıklarını bildirdi.
"KAÇAK ELEKTRİK KULLANMAK HIRSIZLIKTIR"
Diyarbakır'daki toplantıda konuşan DEPSAŞ Genel Müdürü Demirbağ, tarımsal sulamaya ait elektrik borcu bulunan çiftçilere, bu borcun sadece 4'te biri kadar bir miktarı yatırarak borçtan kurtulmalarına olanak sağlayan bu kampanyaya bir an evvel katılmaları yönünde yaptıkları çağrıları yineledi. Kampanya ile diğer bölgelere göre Dicle Elektrik dağıtım bölgesindeki çiftçilere pozitif ayrımcılık sağladıklarını, başka bölgelerdeki çiftçilerin borçlarının tümünü öderken, kampanya ile bu bölgedeki çiftçilerin borçlarının sadece 4'te biri kadar miktarı ödeyeceklerini de kaydeden Demirbağ, şimdiye kadar tarımsal sulama alanındaki kayıp kaçak oranının yüzde 95 dolayında olduğuna dikkat çekti. Demirbağ, "Bu tarihi fırsat olan helalleşme projemize, tüm çiftçilerimizin katılmasını ve yararlanmasını bekliyoruz. Şuan Türkiye'nin bir çok bölgesinde bu gibi talepler olmasına rağmen, hiçbir bölgede indirim olmasına rağmen Dicle Elektrik olarak, kendi bölgemizdeki 6 ilimizde bu kampanyayı başlatmış olduk. Şu an itibariyle yüzde 75'lere varan bir indirim uygulaması başlattık. Yani ödemeleri gereken bedelin sadece yüzde 25'ini ödeyecekler. Burada asıl amacımız müşterilerimize kaliteli, güvenilir, kesintisiz sürdürülebilir enerji sunmaktır. Müşterilerimize kaçak elektrik kullanmaları konusunda çağrı da bulunmak istiyoruz, kaçak elektrik kullanmak hırsızlıktır. Elektrik israf edildiği zaman çocuklarımızın geleceğini karartıyoruz. Enerji de yüzde 60 dışa bağlıyız. Şuan büyük bir oradan elektrik kullanımı israf ediliyor. Bununla ilgili mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir. Bu durumda hiçbir taviz vermeyeceğiz. Tarımsal sulama kullanan çiftçilerimizin, akşam saat 22: 00'dan sonra elektrikten faydalanmalarını istiyoruz. Çünkü gece sistem çok rahat oluyor" dedi.
DEDAŞ Genel Müdürü Yılmaz ise, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in çiftçilere yönelik olarak yaptığı "Vakit geçirmeden DEDAŞ'a gidip anlaşma yapın" açıklamasını olumlu karşıladıklarını ifade ederek, çiftçilerin ortaya çıkan bu fırsattan bir an evvel yararlanmalarını istedi. - DİYARBAKIR