De Mistura; Türkiye, Rusya ve İran'dan, 'El Nusra Belirsizliğinin' Netleşmesini İstedi
Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Türkiye, Rusya ve İran'ın, geçmişte birçok kez yaptığı gibi, El Nusra'nın ateşkesi sona erdirmesini zorlaştırmak amacıyla, çatışmasızlık bölgelerini açıklığa kavuşturmalarını ümit ettiğini söyledi.
Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Türkiye, Rusya ve İran'ın, geçmişte birçok kez yaptığı gibi, El Nusra'nın ateşkesi sona erdirmesini zorlaştırmak amacıyla, çatışmasızlık bölgelerini açıklığa kavuşturmalarını ümit ettiğini söyledi.
De Mistura, Suriye krizine siyasi çözümde, sonbahara kadarki dönemin çok önemli olabileceğini de ifade etti.
Staffan de Mistura, İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano ile Roma'daki ikili görüşmelerinin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında konuştu.
Görevin oldukça zor olduğunu dile getiren de Mistura, "Ancak şu an Suriye konusunda bir umut var. Şimdi ile sonbahar arasındaki dönem, siyasi çözüm konusunda çok önemli olabilir" dedi.
Suriye'de 6 yıldır devam eden ve yaklaşık yarım milyon insanın hayatını kaybettiği iç savaşı sonlandırmak amacıyla Türkiye, Rusya ve İran'ın girişimiyle düzenlenen Astana görüşmelerine de değinen de Mistura, bu ülkelerin, kendilerinin de mutabık olduğu ve Suriye halkının da istediği bazı bölgelerdeki ateşkes konusunda önemli rol edindiğini dile getirerek, "Ancak 3 ülke bunun için yeterli değildir, uluslararası kamuoyu ve BM Güvenlik Konseyi de gereklidir. Siyasi bir ufuk olmadan hiçbir ateşkes uzun süreli olamaz" diyerek, Cenevre görüşmelerinin sürdürülmesinin önemine işaret etti.
"El Nusra isim değiştirdi ama varlığı sürüyor"
Birçok kez ateşkesin bozulduğunu söyleyen İtalyan diplomat, "Bunların arkasında, BM tarafından terör örgütü olarak tanınan El Nusra vardı. Onlar isim değiştirdi, ama halen varlıkları sürüyor" diye konuştu.
Staffan de Mistura, "Ankara'da, Moskova'da ya da başka yerlerde şu günlerde Türkler, Ruslar ve İranlılar arasındaki görüşmelerin, geçmişte birçok kez yaptıkları gibi, El Nusra'nın bu ateşkesi bitirmesini zorlaştırmak amacıyla çatışmasızlık bölgelerini açıklığa kavuşturmasını ümit ediyorum" ifadesini kullandı.
Suriye'nin çeşitli yerlerindeki ateşkesi korumanın, bunu 3 kez ihlal eden El Nusra sorunundaki belirsizliği çözmede önemli olduğunu kaydeden de Mistura, El Nusra'nın varlığının, Beşar Esad rejimine bazı bölgelerde çatışma fırsatı sağladığını ve savaşın böylece sürdüğünü söyledi.
"Çare, Rusya'nın da katılımıdır"
De Mistura, ateşkesin hem siyasi hem de insani sürece yardım edebileceğini de sözlerine eklerken, Suriye'nin mevcut insani durumuna ilişkin rakamların yer aldığı bir haritayı da kameralara gösterdi.
İtalyan diplomat, "Bu harita, an itibariyle Suriye'de ne kadar insana ulaşabildiğimizi gösteriyor. Aynı zamanda bir şeylerin yolunda gitmediğini de gösteriyor. Oraya insani yardımların ulaştırılamamasının nedeni kar ve yağmur değil, çatışmalardır. Ateşkes varsa, buna herkesi dahil edebilmeli ve biz de bu şekilde sivil halka ulaşmak zorunda oluruz. Ancak şimdi bu mümkün değil. Ne yazık ki çok az sayıda yardım konvoyu çatışmasızlık bölgelerine ulaşabiliyor" diye konuştu.
Astana'daki görüşmelerde belirlenen çatışmasızlık bölgelerinde 2 buçuk milyon sivilin yaşadığını hatırlatan de Mistura, Suriye'yi hasta bir insana benzeterek, şunları dile getirdi:
"Önce acıyı azaltmalısınız, ardından bir çare bulursunuz. Acıyı azaltmak; çatışmasızlık bölgeleri, şiddeti azaltmak, o bölgede bombardımanları durdurmak, insani yardım demek. Çare ise, Rusya'nın da dahil edilmesidir, bunu yapmak zorundayız. Bu nedenle bu akşam, görüşmeler yapmak üzere bu ülkeye gidiyorum. Elinde oynayacak çok önemli bir kart olduğu, diğer bölge ülkeleri gibi siyasi bir çözüme özel ilgisi görülen Rusya'nın katılımı esastır."
"Rakka özgürleştirilmeli"
YPG'den ötürü Türkiye'nin Rakka operasyonuna itirazlarına ilişkin değerlendirmesi sorulan Staffan de Mistura, gerçekten herkesi birleştirenin, IŞİD, El Kaide ve El Nusra'nın, mücadele edilmesi gereken terörist gruplar olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:
"Rakka, şu anda IŞİD'in iki başkentinden biri. Bu nedenle Rakka'nın özgürleştirilmesinde kimsenin şüphede olduğuna inanmıyorum. Bunun kim ile ve hangi ekiplerle yapılacağına farklı ülkelerce karar veriliyor. Türkiye ile ABD arasında da bu konuda güvencelerin de ele alındığı görüşmeler yürütüldüğünü biliyorum ve detaylara girmiyorum. Rakka'nın özgürleştirilmesine yönelik ortak bir istek var ve bu doğru bir şeydir."
Alfano: Astana görüşmelerine temkinli güven duyuyoruz
Suriye meselesini büyük dikkatle takip ettiklerini söyleyen İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano da, ABD ve Rusya'nın olumlu diyalogunun, bölgedeki gerginliğin hafifletilmesine yardımcı olabileceğini söyledi.
Çatışmasızlık bölgelerine ilişkin kararın alındığı Astana görüşmelerine "temkinli bir güven" duyduklarını ifade eden Alfano, siyasi çözüm yerinin burası değil, barış görüşmelerinin yapıldığı Cenevre olduğunu belirtti.
Bu bağlamda Alfano, Cenevre'deki görüşmelerin sürdürülmesinde önemli rol oynadığını söylediği de Mistura'ya "Rafine bir siyasi ve diplomatik zekaya sahip" övgüsünde bulundu. - Roma