DBP İl Başkanı Zümrüt, "Biz Bu Yasağı Tanımıyoruz" Diyerek Mühür Söktü
Diyarbakır'da açılan Türkiyenin ilk Kürtçe İlkokulu aynı gün mühürlenmişti. Kararı protesto eden siyasi parti, STK ve vatandaşlar, mührü sökerek okulu tekrar eğitime açtı
Diyarbakır'da dün eğitime açılan Kürtçe ilkokul, aynı gün Valilik tarafından kanunsuz olduğu gerekçesiyle mühürlenmişti. Bugün ise Bağlar ilçesindeki okulun önünde basın açıklaması yapan DBP, HDP, Kürdi-Der, Eğitim-Sen üyeleri ve vatandaşlar, kararı protesto etti.
Roni: Mührü Tanımıyoruz
Protesto gösterisinde okula bahçesinde bir araya gelen ve Kürtçe okula sahip çıkan vatandaşlar, 'asimilasyona hayır' sloganları attı. Ardından basın açıklaması yapıldı. İlk olarak konuşan Kürdi-Der yöneticisi Rohat Roni, mührü tanımadıklarını belirterek, "Kürdü tanıyan dilini de tanır, biz mührü tanımıyoruz, kabul etmiyoruz" dedi.
Esenyılmaz: Anadilde Eğitimi Engellemek Yok Saymaktır
Roninin ardından konuşan Eğitim-Sen Yöneticisi Sakine Esenyılmaz ise, dünden beri okulun nöbetini tuttuklarını belirterek, "Halkın kendi anadilinde açtığı okul sadece bir gün eğitim verdi ve mühürlendi. Anadilde eğitimi engellemek, varlığı inkar anlamına geliyor. Asimilasyon polikitalarını nasıl ki karşı koyduysak, yine Kürt halkının anadil mücadelesinde yanında olacağız. Biz bu mührü yok sayan iradenin içerisinde olacağız" diye konuştu.
Daha sonra sözü alan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Kürt halkının bu toprakların en kadim halklarından biri olduğunu anımsattı. Kürt halkının tüm değerlerine sahip çıktığını ifade eden Kışanak, tüm değerlerini de geleceğe taşıma konusunda güçlü irade ortaya koyduğunu dile getirdi.
Söz konusu değerlerin en önemlilerinden birisinin anadil olduğunu anlatan Kışanak, "Kökenlerimizden gelen bu değerlere sahip çıkıp bunları geleceğe taşıyacağız. Çocuklarımızın anadilini güçlendirip geleceğe hazırlamak istiyoruz. İnisiyatif alarak bu okulların açılmasına irade gösterenleri kutluyorum. Bunu engelleyen zihniyet ise statükocu zihniyetin devamıdır ve bu zihniyeti kınıyorum" dedi.
Kışanak: Eğitimi Yerel Yönetimlere Bırakın
"Türk çocuklarının nasıl ki kamu okullarında ücretsiz eğitim alma hakkı varsa Kürt çocuklarının da kamusal hizmet olarak bunu alma hakkı vardır" diyen Kışanak, bu hakkın kısıtlanamayacağını belirterek, "Kürt çocuklarının özel okullarda paralı eğitim görmesi ve 'Para vererek okuyacak' derseniz bu haksızlıktır. Kamusal alanda Kürt çocuklarının da ücretsiz eğitim alma hakkı var ve bunu kimse engelleyemez. Eğitim almak isteyen Kürt çocukları var, atanamayan öğretmenler var ama hükümet engel oluyor. Bunu yapmak istemiyorsanız eğitimi yerel yönetime bırakın. Hangi bölgede halk hangi dili isterse biz bununla ilgili bütün çalışmayı yapmaktan kaçınmayız. Bu mühür 21 yüzyılın utancıdır. Mühürlerin sökülmesi ve derhal bu ayıba son verilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
Son olarak söz alan Demokratik Bölgeler Partisi Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt ise çok sert konuştu. Kürtçe yaptığı konuşmasında, Kürt halkının bu günlere mühürleri sökerek geldiğini anlatan Zümrüt, dillerinin ve yaşamlarının yasaklar altına alınmasına müsaade etmeyeceklerini belirterek, "Biz bu mührü tanımıyoruz Nasıl ki Kürdistan ve Rojava'da Kürtlere uygulanan yasak zincirleri kırılmıştır. Bu okuldaki yasak zihniyeti ürünü mühür kırılacaktır. Kürtlerin özellikle anadiline vurulan bu mührü sökmeye geldik" diye konuştu. Zümrüt konuşmasını tamamlamasının ardından alkışlar eşliğinde okuldaki mührü sökerek attı ve okulun kapılarını açtı.
Eyleme, destek veren vatandaşlarda alkışlar eşliğinde okula girdi.
Diyarbakır'da Kürtçe eğitime açılan ve 60 öğrencinin kayıt yaptırdığı okul ile ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma başlatmıştı. Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evi isimli okul, aynı gün akşam saatlerinde Valilik tarafından, Anayasa'nın 42'nci maddesi gerekçe gösterilerek mühürlenmişti.