Haberler

Davutpaşa Davası'nda Karar Çıktı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Davutpaşa'da 31 Ocak 2008 tarihinde 21 kişinin hayatını kaybettiği, 115 kişinin de yaralandığı maytap atölyesi patlamasına ilişkin davada 6 yıl sonra karar çıktı.

Davutpaşa'da 31 Ocak 2008 tarihinde 21 kişinin hayatını kaybettiği, 115 kişinin de yaralandığı maytap atölyesi patlamasına ilişkin davada 6 yıl sonra karar çıktı. Mahkeme, Zeytinburnu Belediyesi Ruhsat ve Denetleme Müdürü Rüstem Tekin ile Zabıta Müdürü Feruz Kutsal'ı 7'şer yıl 6'şar ay, bina sahipleri Remzi ve Resul Koçyiğit kardeşleri de 5'er yıl hapis cezasına çarptırdı. İmar ve Şehircilik Müdürleri Şevket Yıldırım ve Servet Kırna'ya 4'er yıl 2'şer ay hapis cezası verilirken, bu cezalar 30'ar bin 400'er lira para cezasına çevrildi. Hatice Küçükakyüz'ün 2,5 yıllık hapis cezası da 18 bin 200 liraya çevrildi.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Atakan Tanış ile patlamanın olduğu atölyede işçi olarak çalışan Hasan Altay ise beraat etti.

CHP'Lİ SEZGİN TANRIKULU İLE MAHKEME BAŞKANI TARTIŞTI

Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen karar duruşmasına, tutuksuz yargılanan Şevket Yıldırım ve Hasan Altay ile 30'a yakın müşteki ve avukatları katıldı.

Davanın 18. celsesi, duruşmaya katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile Mahkeme Başkanı Ferşat Aydın arasında yaşanan tartışma ile başladı. Mahkeme Başkanı, tablet bilgisayarını açan Tanrıkulu'nu uyararak, kapatmasını istedi. Sezgin Tanrıkulu da ses ve görüntü kaydı almadığını, fotoğraf çekmediğini, dolayısıyla suç işlemediğini belirterek, "Ben buradan UYAP'a giriyorum, yasaya bakıyorum. Yasak değil. Bunu nasıl engellersiniz? Kapatmayacağım" dedi. Bunun üzerine hakim, iletişim araçlarının kapatılması için ara karar alarak, Tanrıkulu'na, "Mahkeme kararını yerine getirerek Ipad'inizi kapatmanızı istiyoruz" dedi. Tanrıkulu tablet bilgisayarını kapatmayı kabul edince, Mahkeme Başkanı Ferşat Aydın kendisine teşekkür etti.

Davaya katılan 30'a yakın müşteki teker teker söz aldı. Müştekiler, geçen celse savcı tarafından verilen esas hakkındaki mütalaada beraati istenen Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın'ın da aralarında bulunduğu tüm sanıklardan şikayetçi olduklarını ve cezalandırılmalarını istedi.

MÜŞTEKİ AVUKATLARINDAN ORTAK DİLEKÇE

Müştekilerin avukatları tarafından imzalanan ortak dilekçeyi avukat Gökhan Küçük okudu. 21 kişinin öldüğü, 115 kişinin yaralandığı olayın meydana geldiği Maltepe Mahallesi'nin 1947 yılında sanayi bölgesi yapıldığını belirten avukat Küçük, "Çalışma koşullarının eksikliğinden, aynı bölgede 2 gün önce meydana gelen patlamada 3 kişi daha öldü. 1947'den bu yana 80 bin kişi, 2010'dan bu yana da 10 bin 500 kişi iş kazasında öldü. Aylar, yıllar geçmesine rağmen aynı acılar, aynı hikayeler, aynı manşetler. Ölen ise biziz" dedi.

Zabıtaların, patlamanın meydana geldiği maytap atölyesini denetlemediğini iddia eden avukat Gökhan Küçük, "Zabıta 'Gittim, görmedim' raporu tutuyor. Görmüyorsun ama, senin yüzünden 21 kişi öldü, 115 kişi yaralandı. Önlem alıp bunu önleyebilirdiniz" şeklinde konuştu.

"BELEDİYE BAŞKANI HER ŞARTTA SORUMLUDUR"

Zeytinburnu'nun mevcut Belediye Başkanı Murat Aydın'ın 1994 yılından bu yana ilçenin belediye başkanı olduğunu hatırlatan avukat Küçük, "Belediye başkanı her şartta sorumludur. Murat Aydın'ı nasıl kusursuz bulursunuz? Buna 'bilirkişi terörü' diyoruz. Mevzuata değinmeden rapor oluşturmuşlar. Bir avukat olarak hicap duyuyorum. Belediye orasının sanayi bölgesi olduğunu biliyor, risk analizi yapıyor. Dolayısıyla, Belediye Başkanı'nın sorumluluğu söz konusudur. Bu nedenle Belediye Başkanı'nın beraatini isteyen esas hakkındaki mütalaaya katılmamız mümkün değildir" dedi.

Avukat Gökhan Küçük, atölye çalışanı sanık Hasan Altay hariç diğer tüm sanıklardan şikayetçi olduklarını, üst sınırdan cezalandırılmalarını ve tutuklanmalarını istedi. Diğer müşteki avukatları da, imzaladıkları dilekçeyi okuyan Gökhan Küçük'ün beyanlarına katıldıklarını kaydetti.

Duruşma savcısı Uğur Başar, geçen celse verilen esas hakkındaki mütaala doğrultusunda karar verilmesini istedi.

ATÖLYE ÇALIŞANI OLAN SANIK HASAN ALTAY: SUÇUM VARSA CEZALANDIRIN

Patlamanın meydana geldiği atölyenin çalışanı tutuksuz sanık Hasan Altay, müşteki avukatlarının kendisinden şikayetçi olmamaları yönündeki görüşlerine katıldığını söyledi. Altay, "Suçum varsa ben de cezamı çekmek istiyorum, suçum var ise cezama razıyım. Bu kadar halkın ölüleri var, yaralıları var. Ben de 7 yıldır yaralıyım, hala iyileşemedim" dedi.

İMAR MÜDÜRÜ: DURUŞMALARA GELİP GİDEREK MAĞDUR OLDUM

Zeytinburnu Belediyesi'nde 26 Ağustos 2004-18 Kasım 2007 tarihleri arasında İmar ve Şehircilik Müdürü olarak çalışan tutuksuz sanık Şevket Yıldırım ise son sözünün sorulması üzerine, "Ben olaydan önce bu görevimden ayrıldım. Binanın yapıldığı tarihte de, olayın meydana geldiği tarihte de görevde değildim. Bina ile ilgili hiçbir evrakta imzam yoktur. 6-7 yıldır buraya gelip gitmekle mağdur olduğum konular vardır. Beraatimi istiyorum" dedi.

Sanıklardan Zabıta Müdürü Feyruz Kutsal'ın avukatı Şaban Yağız, müvekkilinin görev ve sorumluluğu kapsamında bir denetim yetkisi olmadığını savunarak, beraatini istedi.

SANIK AVUKATI: ZABITA RAPOR ETMEDİ

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Şevket Yıldırım, Hatice Küçükakyüz ve Servet Kırna'nın avukatı Fahri Biçer ise böyle bir olayın suçlularının cezalandırılması gerektiği fikrine katıldığını belirterek, "Ancak suçun failleri cezalandırılmalıdır" dedi.

Patlamanın meydana geldiği atölye ile ilgili olarak ruhsat çalışması başlatıldığını anlatan avukat Biçer, "Ruhsat için başvuran atölye sahibi Selçuk Başar, 'Plastik atölyesi işleteceğim' diyerek burada yapacağı üretimi gizlemiştir. Bırakın belediyeyi, çalışanlarından bile gizlemiştir. Zabıta memurlarının da 'Burada tehlikeli iş yapıyor' raporu yok. Benim müvekkillerim bu işyerinde denetim yapmışlardır, fakat patlayıcı madde tespit edememişlerdir. Bu işyeri mühürlenseydi bile, başkası adına açılarak işletilecekti. Müvekkillerimin hepsinin beraatini istiyorum" dedi.

Murat Aydın, Servet Kırna ve Hatice Küçükakyüz'ün diğer avukatı Abdullah Pehlivan da, atölyenin patlayıcı madde ürettiğini Emniyet, istihbarat, terör gibi güvenlik birimlerinin hiçbirinin tespit edemediğini savunarak, "Polis bulamadıysa, benim müvekkilimin bulma imkanı yok" dedi.

MÜŞTEKİDEN SANIK AVUKATLARINA TEPKİ

Bu sırada, patlamada hayatını kaybeden 18 yaşındaki Heybettullah Güleç'in abisi Hakkı Güleç, sanık avukatlarına bağırarak tepki gösterdi. "Senin ailenin başına gelseydi bu savunmayı yapar mıydın? Biraz empati kurun. Bu insanlar neler çekti, biliyor musun?" diyen Hakkı Güleç, Mahkeme Başkanı Ferşat Aydın tarafından salondan çıkarıldı. Bir süre dışarıda bekletilen Güleç, sakinleşince yeniden duruşma salonuna alındı.

Bina sahipleri Resul ve Remzi Koçyiğit'in avukatı Murat Tolga Erdoğmuş da, belediye ve diğer kamu kurumlarının tespit edemediğini, Nevşehir'de yaşayan iki çiftçi müvekkillinin tespit etmesinin mümkün olmadığını savunarak, müvekkillerinin beraatini istedi.

SON SÖZLERİ SORULDU

Son sözleri sorulan tutuksuz sanık Hasan Altay, "Hakim efendi, size bakıyorum, mahkemenize bakıyorum" dedi. Patlamadan bir süre önce İmar ve Şehircilik Müdürlüğü görevinden ayrılan sanık Şevket Yıldırım ise "Benim İmar ve Şehircilik Müdürü olarak burayı denetleme yetkim yoktur" dedi.

Mahkeme duruşmaya 1 saatlik ara verdi. Ara sonrası tarafları duruşma salonuna çağıran heyetin başkanı Ferşat Aydın, kararı duruşmaya katılan iki sanık ile avukatlar ve müştekilerin yüzüne okudu.

7 KİŞİYE CEZA

Kararda, Zeytinburnu Belediyesi'nde görevli dönemin Zabıta Müdürü Feruz Kutsal ile Ruhsat ve Denetleme Müdürü Rüstem Tekin, "Taksirle nitelikli ölüme sebebiyet vermek" ve "Görevi kötüye kullanmak" suçlarından 9'ar yıl hapis cezalarına çarptırıldı. Bu iki sanığın cezaları, iyi hal indirimi ile 7'şer yıl 6'şar aya düşürüldü. Bina sahipleri Remzi ve Resul Koçyiğit kardeşler de 5'er yıl hapis cezasına çarptırıldı.

3 KİŞİNİN CEZASI PARAYA ÇEVRİLDİ

Dönemin İmar ve Şehircilik Müdürleri Şevket Yıldırım ve Servet Kırna ise "Taksirle nitelikli ölüme sebebiyet vermek" ve "Görevi kötüye kullanmak" suçlarından 5'er yıl hapis cezalarına çarptırıldı. İyi hal indirimi ile bu cezalar 4'er yıl 2'şer aya düşürüldü. Ardından da hapis cezaları 30'ar bin 400'er lira para cezasına çevrildi. Yine, İmar ve Şehircilik Müdürü olarak görev yapan Hatice Küçükakyüz'e de 3 yıl hapis cezası verildi. İyi halden cezası 2,5 yıla indirilen Küçükakyüz'ün bu cezası da 18 bin 200 lira para cezasına çevrildi.

BAŞKAN AYDIN BERAAT ETTİ

"Taksirle nitelikli ölüme sebebiyet vermek" suçundan yargılanan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın hakkında ise beraat kararı çıktı. Aynı suçla yargılanan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Atakan Tanış ile patlamanın olduğu atölyede işçi olarak çalışan Hasan Altay'ın da beraatine karar verildi. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title