Davutoğlu'ndan Libya Ve Kıbrıs Açıklaması
* Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Açıklaması
* Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu :
" Biz bu tür gelişmeler karşısında hemen bir dış müdahale yapılmasını doğru bulmuyoruz. Bu konuda Libya içindeki taraflardan da gelmiş bir talep söz konusu değil. "
" Şu anda Libya'da iç sükunetin sağlanması için gerekli adımların atılması büyük önem taşıyor. Bu çerçevede yapılacak her türlü çalışmaya Türkiye katkı vermiştir, vermeye devam edecektir. "
" Bugün itibariyle 22 bin 800 kişi civarında tahliye işlemi gerçekleştirdik. Bunun 3 bin 700 civarı yabancı, geri kalan Türk vatandaşı. "
(KKTC'deki İkinci Olaylı Miting ) "Meşru çerçevede belli taleplerin dile getirilmesi normaldir; ancak bunun, bu tür
toplantıların Türkiye'nin haksız yere eleştirildiği ve Türkiye ile KKTC arasındaki kardeşlik bağlarının zayıflatılmaya çalışıldığı platformlar haline dönüştürülmemesi lazım. "
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı ziyaret etti. Topbaş, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun kapıda karşıladı. Davutoğlu ve Topbaş bir süre görüştü. Görüşmede Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu da hazır bulundu. Görüşmeden basın mensuplarının görüntü almasına izin verildi. Görüşme sonrası İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na Abdülhamit Han'ın arşivinde bulunan dünyanın değişik yerlerinin fotoğraflarının yer aldığı bir kitap hediye etti. Davutoğlu ise, Topbaş'a üzerinde Fatih Suktan Mehmet'in tuğrasının bulunduğu bir cam vazo hediye etti.
" İSTANBUL'U KÜRESEŞL VE BÖLGESEL DİPLOMASİNİN MERKEZİ HALİNE GETİRECEĞİZ "
Davutoğlu ve Topbaş görüşmenin içeriğine ilişkin bir konuşma da yaptı. Topbaş, Dışişleri Bakanlığının kendilerine destek verdiğini belirtti. Davutoğlu ise, " Yaptığı uluslararası faaliyertlerle diplomasimize büyük bir güç katıyorlar. Son olarak Birlişk Kentler ve Yerel Yönetimler Başkanlığına seçilmiş olması, bakanlığımız için de büyük bir iftihar meselesidir. Bize de güç katmıştır. " dedi. Davutoğlu, İstanbul'u küresel ve ve bölgesel diplomasinin merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını da kaydederek, " Zaten İstanbul son yıllarda birçok uluslararası toplantıya merkezlik ediyor. Önümüzdeki dönemde bunu kurumsallşmış hale dönüştürmeye çalışıyoruz. İstanbul'u bir Birleşmiş Milletler şehir haline getirebilmek için, alt yapı çalışmalarını yapıp, BM ile de bunu görüşmeyi planlıyoruz. " dedi.
" ELİMİZDEN GELEN BÜTÜN FAALİYETİ GÖSTERECEĞİZ "
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu gazetecilerin Libya'ya olası dış müdahale ve Kıbrıs'ta 2 Mart'ta yapılan protestoyla ilgili soruları yanıtladı. Davutoğlu, " Şu anda Libya'da iç sükunetin sağlanması için gerekli adımların atılması büyük önem taşıyor. Bu çerçevede yapılacak her türlü çalışmaya Türkiye katkı vermiştir, vermeye devam edecektir. Tabii, BM'nin 1970 sayılı kararı çerçevesinde atılan adımlar, o karar çerçevesinde zaten doğal süreç içinde atılan adımlardır. Bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz. " dedi. Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton ve AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile görüştüğünü de dile getirerek, "Libya içindeki insani yardım faaliyetimizi artırmak istiyoruz. Uluslararası toplumla birlikte de Libya'daki bu geçiş sürecinin sağlıklı bir sonuca ulaşması için elimizden gelen bütün faaliyeti göstereceğiz" diye konuştu.
" HEMEN BİR DIŞ MÜDAHALEYİ DOĞRU BULMUYORUZ "
Libya'ya karşı bir dış müdahalenin Türkiye tarafından nasıl karşılanacağı sorusuna ise, " Biz bu tür gelişmeler karşısında hemen bir dış müdahale yapılmasını doğru bulmuyoruz. Bu konuda Libya içindeki taraflardan da gelmiş bir talep söz konusu değil. Dolayısıyla bu tür yöntemlerden önce barışçıl yollarla, doğrudan Libya halkının taleplerinin gerçekleşmesi için güçlü bir irade sergilemek lazım. İnşallah bu gerilimler çok daha zor şartlara yol açmaz. Biz şu andaki faaliyetimizi herhangi bir dış müdahaleden daha çok, Libya içindeki tarafların görüş ayrılıklarını gidererek, mümkün olduğunca barışçıl bir çözümün önünü açmaya sarf etmiş bulunuyoruz. Bu konudaki çabalarımız da sürecek." yanıtını verdi. Davutoğlu Libya'dan tahliye edilen Türklerle ilgili de konuşarak, "Bugün itibariyle 22 bin 800 kişi civarında tahliye işlemi gerçekleştirdik. Bunun 3 bin 700 civarı yabancı, geri kalan Türk vatandaşı. Benim daha önce yaptığım açıklamada zikrettiğim husus şu; Trablus Havaalanında ya da Bingazi Limanı'nda tahliye bekleyen vatandaşımız yok. Tabii
ki Libya'da hala vatandaşlarımız mevcut ama tahliye talebi gelmedikçe de bizim onları zorunlu bir tahliyeye tabi tutmak gibi bir düşüncemiz yok. Çünkü biz Libya'yı terk ediyor değiliz. Libya'daki bundan sonraki mevcudiyetimiz de kalıcı olacak.Şu ana kadar 52 ülkeden vatandaşları da tahliye ettik. Dün gelen feribotta 933 yabancı, 117 kadar da Türk vatandaşı vardı." dedi.
KKTC'DEKİ OLAYLI MİTİNG
Davutoğlu, 2 Mart'ta KKTC'de yapılan ekonomik önlem paketi protestosu sırasında açılan hükümet ve Türkiye'ye yönelik eleştirel pankartlarla ilgili de konuştu. Davutoğlu, " Meşru çerçevede belli taleplerin dile getirilmesi normaldir; ancak bunun, bu tür
toplantıların Türkiye'nin haksız yere eleştirildiği ve Türkiye ile KKTC arasındaki kardeşlik bağlarının zayıflatılmaya çalışıldığı platformlar haline dönüştürülmemesi lazım. Bu konudaki hassasiyetimizi daha önce sayın Başbakanımız, dile getirmişti. Bütün Türkiye'de her düzeyde ifade edildi. KKTC'li kardeşlerimiz de bundan haberdardırlar. Dediğim gibi toplumsal talepler dile getirilebilir, görüşler aksettirilebilir, ama bunun bu tarz, bir üslup içinde gerçekleştirilmesi gerekir" şeklinde konuştu.
Geçilen Görüntüler
--------------------
- Bakan Davutoğlu'nun makam aracıyla gelişi
- Topbaş'ın Davutoğlu'nu karşılaması
- Topbaş ve Davutoğlu'nun binaya girmesi
- Davutoğlu'nun soruları yanıtlaması
- Genel detaylar