Haberler
Ankara'da FETÖ operasyonu! 7'si aktif görevde 35 Emniyet mensubu için gözaltı kararı

Ankara'da operasyon! Çok sayıda emniyet mensubu için gözaltı kararı

Kayapınar Belediye Başkanı Cengiz Dündar gözaltında

Belediye başkanı terör soruşturmasında gözaltına alındı

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

Davutoğlu, Deik Aile Toplantısı'na Katıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın en önemli özelliklerinden biri, ülkenin bütününe yayılabilme kabiliyetidir, ülkenin bütün kaynaklarını hareket ettirebilme kabiliyetidir.Haber."

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu,

"Sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın en önemli özelliklerinden biri, ülkenin bütününe yayılabilme kabiliyetidir, ülkenin bütün kaynaklarını hareket ettirebilme kabiliyetidir. Maalesef terör sebebiyle son 30 yıl içinde Türkiye'de belli bölgelerde yatırım yapma imkanı, o bölgelerin dış bölgelerle güçlü bağlar kurma imkanı zayıf kalmıştır"

Haber: Dilhun GENÇDAL - Kamera: İdris TİFTİKÇİ İSTANBUL - DHA Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Swiss Otel'de düzenlenen "Dış Ekonomik İlişkiler ve Diplomasi" konulu DEİK Aile Toplantısı'na katıldı. Toplantının açılışında konuşan Davutoğlu, bütün hamlelerinin tek enerji kaynağının insan gücü olduğunu vurgulayarak, "Bunun da görünen en önemli aktörleri iş adamlarımız" dedi.

DÖRDÜNCÜ BÜYÜK RESTORASYONUN İÇİNDEYİZ Türkiye'nin modern dönemde dört büyük restorasyon yaşadığını ve bunların her birinin ekonomik karşılığı olduğunu ifade eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Birisi Tanzimat. Devlet yeniden tanzim edilirken ilk defa bu geleneksel ekonomik havzaların içerisinde Avrupa ekonomisine entegre olma dönemi yaşandı. Büyük sıkıntılarla, büyük çabalarla Cumhuriyetin kuruluşu gerçekleştiğinde İzmir İktisat Kongresi tertip edildi. Milli iktisadın sağlam temellerinin olabilmesi için. Çünkü yeni bir devlet inşa ederken bunun ekonomik ayağının da güçlü olması lazım. Üçüncü büyük restorasyon da İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra demokrasi Türkiye'ye yerleşirken, aslında demokrasiyle birlikte insanımızın hareket etme kabiliyeti, mobilizasyon gücü de devreye girdi. Daha önceki kontrollü devletçi yapılarda temel hedef şuydu, 'Herkes bulunduğu yerde dursun'. Ama 1950 ile birlikte bu kez özel sektörün önü açılıp bir taraftan da devletin, milletin önünün açılma dönemi yaşandı. Şimdi dördüncü büyük restorasyonun içindeyiz son 10 yıldır yaşanan" diye konuştu. Davutoğlu, son 10 yılda gerçekleştirmeye çalıştıkları restorasyon faaliyetinin üç önemli ayağı bulunduğunu belirterek, bunlardan ilkinin demokratikleşme ve özgürlük alanlarının genişlemesi, ikincisinin ekonomik restorasyon, üçüncüsünün ise aktif ve dünyanın her yerinde etki gücünü artıran dış politika olduğunu anlattı.

TERÖR SEBEBİYLE TÜRKİYE'DE BELLİ BÖLGELERDE YATIRIM İMKANI ZAYIF KALMIŞTIR Davutoğlu, Türkiye içindeki ekonomik canlanmanın Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne yansıyabilmesi için çözüm sürecinin büyük bir şans olduğunu söyleyerek, "Biz veya herhangi bir toplum dengesiz bir ekonomik kalkınmayı sürdüremez. Sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın en önemli özelliklerinden biri, ülkenin bütününe yayılabilme kabiliyetidir, ülkenin bütün kaynaklarını hareket ettirebilme kabiliyetidir. Maalesef terör sebebiyle son 30 yıl içinde Türkiye'de belli bölgelerde yatırım yapma imkanı, o bölgelerin dış bölgelerle güçlü bağlar kurma imkanı zayıf kalmıştır. Şimdi inşallah son yıllardaki büyük demokratik açılımlara paralel olarak bu çözüm süreci mutlaka başarıya ulaşacak ve Türkiye kendi iç konsolidasyonunu demokrasiyle birlikte gerçekleştirmiş olacak" dedi. 2023'te dünya ekonomisinde ilk 10 ülke arasına yer almak hedefini hatırlatan Davutoğlu, "Peki o diğer 9 ülke nasıl ülkeler, kim acaba? Diğer 9 ülkenin hemen hemen tümü, her biri bizim 10 mislimiz, 7 mislimiz büyüklükte ülkelerdir. ABD, Rusya, Çin, Kanada, Brezilya, Avustralya. Peki bu açığı biz nasıl kapatacağız? Nereden ve hangi kaynağı kullanarak bu coğrafi açığımızı, yani alan açığımızı, kaynak açığımızı kapatacağız? Bunun yolu, coğrafyanızı genişleteceksiniz, ufkunuzu öylesine büyüteceksiniz ki, kıta ölçekli üretim yapan ülkelerin ürettiği o ölçeğe ulaşacak kadar çevrenizi açacaksınız. Niye biz vizeleri kaldırma politikası takip ediyoruz? Hem vatandaşlar rahat etsin diye ama onun kadar önemlisi bu açığı kapatmak için. İstiyoruz ki, iş adamlarımız çevre ülkelerde ve diğer ülkelerde öylesine rahat hareket etsinler ki, kaynak üretebilsinler, bu çok önemli" diye konuştu. AB konusuna da değinen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "AB ile ilişkilere önümüzdeki dönemde bir ivme katmaya kararlıyız. Önce vize. Bazen sert gidiyor müzakereler ama ciddi bir ilerleme de sağlandı. AB'ye güvenimiz yok. Söze söz, parafa paraf, imzaya imza, uygulamaya uygulama" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title