Haberler

Davutoğlu: "1,1 Milyon Hektar Arazi, Kop Bölgesinde Su ile Buluşuyor" - Konya"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: Konya Ekonomi Ödülleri Töreni Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamaları Konya Ekonomi Ödülleri Töreni Başbakan Davutoğlu: (3) "Türkiye son 14 yılda gerçek anlamda bir seferberlik yaşıyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Konya Ekonomi Ödülleri Töreni

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamaları Konya Ekonomi Ödülleri Töreni

Başbakan Davutoğlu: (3)

"Türkiye son 14 yılda gerçek anlamda bir seferberlik yaşıyor. Hepiniz buna şahitsiniz. Ekonomiden eğitime, sağlıktan kültüre ülkeyi bir baştan bir başa kuşatan bir seferberlik"

"2002 yılında Türkiye'de sadece 36 milyar dolar ihracat vardı. 2015 yılında 143,9 milyar dolara ulaştırdık. Tüm çevredeki krizlere rağmen, küçük bir düşme trendine rağmen bu rakama ulaştık. 2003 yılında 230 milyar dolarlık bir ekonomiyi 800 milyar dolar düzeyine çıkardık"

"Son 13 yılda 678 bin dekar zirai araziyi sulamaya açtık. Geniş ovalara sahip Konya'mızın bereketi daha da arttı. Konya, Aksaray, Karaman ve Niğde ile birlikte Konya Ovası Projesi'nin de gelişimine merkezlik yaptı ve toplam 1,1 milyon hektar arazi KOP bölgesinde su ile buluşuyor"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye son 14 yılda gerçek anlamda bir seferberlik yaşıyor. Hepiniz buna şahitsiniz. Ekonomiden eğitime, sağlıktan kültüre ülkeyi bir baştan bir başa kuşatan bir seferberlik. Hızımızı keseceklerini zannettiler, kesemediler, kesemeyecekler" dedi.

Davutoğlu, Dedeman Otel'de düzenlenen, Konya Ekonomi Ödülleri Töreni'nde yaptığı konuşmada, Kudüs ve Konya'nın bir birine çok yakışan iki şehir olduğunu belirtti, Allah'tan özgür Kudüs ile Konya'nın birlikteliğini görme günlerini nasip etmesini diledi.

Konya'nın, Kılıç Arslan ile Kudüs'e kalkan olan bir şehir olduğunu belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Haçlılar Kudüs'e doğru yürüdüğünde, Kudüs'e kalkan olmuş şehir, Kudüs'ü zırh gibi korumuş şehir Konya olmuştur. Bugün de İslam dünyasının bu kara günlerinde, İslam dünyasında kardeşi kardeşe kırdırmak isteyen zalimlerin zulmünün olduğu günlerde, mazlumların fevç fevç ülkemize akıp bize emin bir diyar olarak Rabbimizin lütfettiği emin diyar diye ülkemize geldiği günlerde, aziz Konyalılar biliniz ki bu bizim üzerimize bir şekilde istemeden gelmiş bir yük değildir. Tarihin bize öğrettiği bir dersttir. Tarih ve Konya'nın ruhu bize şöyle sesleniyor, siz o derece bereketli topraklardasınız ki başı daralan size gelecek. Başı daralan ve kendisine emin bir diyar arayan size gelecek. Onun için Kudüs'ten bu bayrağın devralınmış olması başlı başına anlamlı."

Kudüs'e kalkan olan Konya'nın, Kudüs'ün özgürlük yolunu açacak insanların yetişeceği şehir olacağını aktaran Davutoğlu, birgün Ortadoğu gerçek barışı bulduğunda tüm bu şehirlerin ruhuna hep beraber vakıf olacaklarını bildirdi.

Davutoğlu, 2017'de İslam Dünyası Turizm Başkenti bayrağını İslam dünyasının diğer kutsal şehri Medine'ye devredileceğine işaret ederek, Konya'nın Kudüs'ten aldığı bayrağı Medine'ye devredecek olmasının güzel bir tevafuk olduğunu aktardı.

Davutoğlu, şunları söyledi:

"Biz, köklü medeniyetimiz neyi temsil ediyorsa onu barındırıyoruz, onun sözcülüğünü yapıyoruz. Miracın diyarı Kudüs'ten aldığımız bayrağı, alemlere rahmet olan efendimizin ebedi diyarı Medine'ye devredeceğiz. Allah onun yolundan, izinden Konyalıları ayırmasın. Bu bize ilahi bir ikramdır. Bu vesileyle Konya'yı tebrik ediyor, çalışmalara katkı veren ve verecek olan kurum, kuruluş, sivil toplum kuruluşlarına ve hemşehrilerimize başarılar diliyorum.

Türkiye son son 14 yılda gerçek anlamda bir seferberlik yaşıyor. Hepiniz buna şahitsiniz. Ekonomiden eğitime, sağlıktan kültüre ülkeyi bir baştan bir başa kuşatan bir seferberlik. Hızımızı keseceklerini zannettiler, kesemediler, kesemeyecekler. Bu seferberlik halini gece rüyalarımızda bile sürdürüyoruz. Maddi manevi kalkınma hamlemiz sürüyor. 14 yılda her alanda olduğu gibi ekonomide de Türkiye'yi aydınlık geleceğe, farklı bir düzeye taşıdık. Sürekli krizlerle anılan bir ekonomiyi, küresel krizlerde güvenli liman olarak görülen bir ekonomi haline getirdik. Geçtiğimiz 14 yıl boyunca Türkiye'nin her yöresine tam bir adaletle devlet imkanlarını ulaştırdık. Burası benim şehrim, orası başka bir şehir, başka hemşehrilerin olduğu şehir değil. Biz her yeri Konya gibi sever, her yere Konya gibi aşık oluruz. Hiçbir şehrimizi de diğerinden ayırt etmeyiz. Zaten böyle bir ayrımcılık yapmaya kalksak ki Allah'a sığınırız bundan, önce Konyalılar bunu kabul etmez. Başkent olan Konya ister ki tüm kentler Konya ile birlikte yükseltsin."

-"100 bin hemşerimize istihdam sunulucak"

Başbakan Davutoğlu, bölgeler arası gelişmişlik farkını gidermek için ekonomik kalkınmışlık seviyelerini gözeterek bazı şehirlere istihdam yatırım teşvikleri sağladıklarına dikkati çekti.

Davutoğlu, "2002 yılında Türkiye'de sadece 36 milyar dolar ihracat vardı. 2015 yılında 143,9 milyar dolara ulaştırdık. Tüm çevredeki krizlere rağmen, küçük bir düşme trendine rağmen bu rakama ulaştık. 2003 yılında 230 milyar dolarlık bir ekonomiyi 800 milyar dolar düzeyine çıkardık ve şu anda dünyada yüzde 4 ile bizim için küçük gibi gelen bir rakam ama Çin ve Hindistan ile en fazla büyüyen ülke durumuna geldik. Böylece 2002'de düşük gelir düzeyinden devraldığımız Türkiye'yi üst orta gelir düzeyine taşıdık" diye konuştu.

Türkiye küresel bir güç olarak yükselirken Konya'nın da yükseldiğini, daha da yükseleceğini vurgulayan Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Son 14 yılda birçok şehrimizde olduğu gibi Konya'da da bir destan yazdık. Hem milli iradenin destanı yazıldı bu şehirde, hem de kalkınmanın destanı yazıldı. Konya, derviş ruhlu bir şehirdir. Herbir Konyalı bir anlamda gönlü geniş bir derviştir. Mana değerlerimizin üretiminde zirve şehirlerden biridir ama aynı zamanda bileğin, alınterinin, üretimin, istihdamın da şehridir Konya. Biz tevazuyla günlük hayatımızda ne kadar dervişsek, çalıştığımız anda da vakarımızla, enerjimizle o kadar kendimizden emin ve öz güvenimiz tamdır. Bu itibarla Ankara'da Konya'nın medeniyet tasavvurumuzdaki yeri ve önemini müdrik bir kadro olarak başta ben olmak üzere Konya ve Türkiye'nin hizmetindeyiz. Bu kadro Konya'nın hak ettiği kalkınma hamlesi için gereken neyse yapıyor, yapmaya da devam edecek."

Davutoğlu, 17 bin metre uzunluğundaki Mavi Tünel'i tamamlayarak 2. Abdülhamit Han'ın rüyasını gerçekleştirdiklerini belirterek, Bağbaşı Barajı'nı tamamlamanın da kendilerine nasip nasip olduğunu bildirdi.

Bozkır Barajı'nın bitmek üzere olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Afşar Barajı'nın yapımına da hızla devam ediyoruz. Son 13 yılda 678 bin dekar zirai araziyi sulamaya açtık. Geniş ovalara sahip Konya'mızın bereketi daha da arttı. Konya, Aksaray, Karaman ve Niğde ile birlikte Konya Ovası Projesi'nin de gelişimine merkezlik yaptı ve toplam 1,1 milyon hektar arazi KOP bölgesinde su ile buluşuyor. Böylece milli ekonomiye yılda 2,57 milyar dolar katkı sağlanacak. Bu 4 ilde yaşayan 100 bin hemşerimize doğrudan istihdam sunulucak" diye konuştu.

-"Konya ile Karaman arası 40 dakikaya düşecek"

Konya'yı 2003'te AK Parti iktidarlarının daha ilk yılında doğalgaz ile tanıştırdıklarını belirten Davutoğlu, 2008'de Karapınar-Ayrancı bölgesinde 1,8 milyar tonluk kömür rezervi bulunduğunu, böylece Konya'nın büyük bir enerji üssü haline geldiğine değindi.

Kömür havzasının yanına 5 bin megawattlık termik santral inşa edeceklerini vurgulayan Davutoğlu, Karapınar'da Enerji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kuracaklarını, yenilenebilir enerji kaynak alanı ilan ettikleri bölgenin zengin güneş potansiyelini ülkeye kazandıracaklarını söyledi.

İlde 797 kilometre bölünmüş yol yaptıklarını aktaran Davutoğlu, Konya'yı Afyonkarahisar, Ankara, Mersin, Niğde, Karaman ve Aksaray'a bölünmüş yollarla bağladıklarını bildirdi. Davutoğlu, Konya farklı noktalarda 25 ayrı yol çalışması yaptıklarını, çevre yolu inşaatının hızlandırılacağını dile getirdi.

Başbakan Davutoğlu, şu görüşlere yer verdi:

"Alacabel ve Tınaztepe tünelleriyle Torosların bir eteğindeki Konya'yı diğer eteğindeki Antalya'ya dağları delerek bağlayacağız. Kuş yuvası denilen, herkesin ürkerek geçtiği, Antalya'ya gidenler, Taşkent üzerinden Alanya'ya inenler bilirler Kaf Dağı gibi yerdir. Ama azim olunca tüm bunları aşarak Konya-Antalya arasını Alanya üzerinden birbirine yaklaştırıyoruz. 2011'de Ankara-Konya yüksek hızlı tren hattını, 2014 yılında da Konya-İstanbul hızlı tren hattını hizmete aldık. Konya-İstanbul arası şimdi sadece 4 saat 15 dakika. Konya-Karaman hızlı tren projesini başlattık. Oradan da Mersin'e ineceğiz. Antalya'dan Konya'ya, Konya'dan Kayseri'ye kadar tren hattını da tamamlıyozur. Konya ile Karaman arası 73 dakikadan 40 dakikaya düşecek."

Şehir içi ulaşımı kolaylaştırmak için 45 kilometrelik metro hattı yaptıklarını belirten Davutoğlu, tarihi şehirlerin hepsinde yapmak istedikleri, trafiği şehrin altına alma projesini ilk olarak Konya'da gerçekleştireceklerini ve Konya'nın metroya sahip olacağını aktardı.

Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Konya'nın tarihi karekterinin hiçbir şekilde bozulmasına izin vermeyeceğiz. Gelenler Konya'da hem Selçuklu başkentini görecekler, hem tarihi İpek Yolu'nun kültürünü alacaklar hem de çağdaş Konya'yı büyük bir enerji, ulaşım ve sanayi merkezi olan Konya'yı da görecekler."

(Sürecek)

Davutoğlu:
Kaynak: AA / Güncel
Tunceli'de kayyum gerginliği! Polis barikatını aşmak istediler

Polisle kalabalık arasında arbede çıktı

Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

title