Haberler

Darüşşafaka Cemiyeti 152 Yaşında!

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşu Darüşşafaka Cemiyeti, 30 Mart'ta 152'nci yılını doldurdu.

Darüşşafaka, 1863'ten bu yana babası veya annesi hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz başarılı çocuklara ücretsiz ve yatılı eğitim fırsatı sunuyor.

1863'te dönemin ileri gelen devlet adamlarından Yusuf Ziya Paşa ile arkadaşları Gazi Ahmed Muhtar Paşa, Vidinli Tevfik Paşa, Sakızlı Ahmet Paşa ve Ali Naki Efendi tarafından, "Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiye" adıyla ve padişah fermanıyla kurulan Darüşşafaka Cemiyeti, ülkenin dört bir yanından öğrencilerin eğitimde fırsat eşitliğinden yararlanmasını sağlıyor.

Eğitimde fırsat eşitliği misyonuyla parlak bir gelecek…

İstanbul Fatih'te Türkiye tarihinin okul amaçlı ilk binasını inşa ettiren Cemiyet, 1873'te bu okulda babası hayatta olmayan ve maddi durumu yetersiz çocuklara yatılı eğitim vermeye başladı. Cumhuriyetin kuruluş yıllarında ülkenin öğretmen ihtiyacını karşılayan Darüşşafaka, 1955 yılında İngilizce eğitime başlayarak, İngilizce eğitimini varlıklı ailelerin imtiyazından çıkardı. 1971 yılında kız öğrencilere kapılarını açan şefkat yuvası, daha fazla öğrenciye eğitim imkânı sağlamak için 1994'te Maslak'taki yerleşkesine taşındı. 2012 yılında yapılan tüzük değişikliğiyle ise babası hayatta olmayan çocukların yanı sıra annesi hayatta olmayan çocuklara da Darüşşafaka'ya girme hakkı tanındı.

Darüşşafaka, her yıl düzenlediği sınavlarda başarılı olan, annesini ya da babasını kaybetmiş, maddi olanakları yetersiz ve yetenekli öğrencilere, ortaokul birinci sınıftan lise mezuniyetine kadar uluslararası standartlarda kaliteli bir eğitim sağlayarak, eğitimde fırsat eşitliği misyonuyla öğrencilere parlak bir gelecek sunuyor. Aynı zamanda üniversite eğitimlerini sürdüren mezunlarına burs desteği de sağlıyor.

TİM Show Center'da öğrencilerin performansları eşliğinde gerçekleştirilen törende konuşan Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kutulu Başkanı Talha Çamaş biz zamanlar kendisinin oturduğu sıralarda oturan öğrencilere "Bugün olduğu gibi 152 yıl önce de bu ülkenin insanları, Darüşşafaka'daki eğitim faaliyetinin sürmesi için hiç bir karşılık beklemeden bağış yapıyordu. Bugün olduğu gibi dün de Darüşşafaka, fırsat eşitliği ilkesi doğrultusunda öğrencilerini hep sınavla seçiyordu. Yine bugün olduğu gibi dün de Darüşşafaka, öğrencilerine sadece iyi eğitim fırsatı değil, aynı zamanda her zaman birbirinin yanında olan, rekabetin ya da art niyetin kapısından giremediği, büyük ve saygın bir aileye sahip olma fırsatı da sunuyordu. İşte bu nedenle Darüşşafakalı olmaktan hep gururlanın!" diye seslendi.

Kapılarını öğrencilerine açtığı günden bugüne yalnızca bağışlarla varlığını sürdüren Darüşşafaka Cemiyeti, 152 yıl içinde giderek büyüyerek Eğitim Kurumları dışında kurduğu kurumlarla hem okula gelir sağlıyor, hem de rezidanslarıyla bağışçılarına şükran duygularını gösteriyor.

Darüşşafaka 152 yıldır eğitimle yaşamları değiştiriyor

Darüşşafaka Cemiyeti, 1863 yılından beri "eğitimde fırsat eşitliği" misyonuyla varlığını sürdürüyor. Babası veya annesi hayatta olmayan, maddi durumu yetersiz ve başarılı çocuklarımıza kaliteli ve çağdaş eğitim olanağı tanıyor ve onların düşünen, sorgulayan, çevrelerine ve ülkelerine karşı sorumlu, aydın bireyler olarak hayata atılmalarını sağlıyor. Bugün Türkiye'nin dört bir köşesinden, sınavla seçilen 1.000'e yakın çocuğumuz, Darüşşafaka'da ortaokul 1. sınıftan liseyi bitirinceye kadar tam burslu, yatılı ve İngilizce eğitim görüyor. Darüşşafaka Cemiyeti bir sivil toplum kuruluşu olarak kurulduğu günden bu yana, hayırsever kişi, kurum ve kuruluşların bağışlarıyla varlığını sürdürüyor. Darüşşafaka öğrencilerinin eğitim, barınma, beslenme, kıyafet, sağlık, kitap, kültürel aktiviteler, cep harçlığı gibi yaşam giderleri ve aynı zamanda üniversite eğitimini sürdüren Darüşşafaka mezunlarına sağlanan burslar da dahil olmak üzere tüm giderler, hayırseverlerin, sosyal sorumluluk bilinciyle hareket eden kurum ve şirketlerin destekleriyle karşılanıyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel
İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

Tunceli ve Ovacık Belediye Başkanlarının yerlerine gelen isimler ve kayyum gerekçeleri belli oldu

Kayyum gerekçeleri ve yerlerine gelen isimler belli oldu

Tunceli ve Ovacık Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından belediye önünde protestolar başladı

Kayyum kararının ardından belediye önünde protestolar başladı

Putin'den tüm dünyaya gözdağı: Yeni füzelerimizi engelleyebilecek bir hava savunma sistemi yok

"Yeni füzelerimizi engelleyebilecek bir hava savunma sistemi yok"

title