Haberler

"Darbe Raporunun İçeriğine Katılmıyoruz"

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, raporunu TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e sundu.

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, raporunu tamamladı. CHP'li üyeler, raporun Meclis Başkanı'na sunumu sırasında raporun içeriğine katılmadıklarını açıkladı.

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, raporunu TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e sundu.

Rapor hakkında bilgi veren Komisyon Başkanı Nimet Baş, raporun, bütün siyasi partilerin ortak iradesi ile hazırlandığını ifade etti.

Darbe ve muhtıraların, bunların gerekçe ve sonuçlarının gayri hukuki ve gayri insani olduğunu ifade eden Baş, ''Darbe süreçlerinde büyük acılar, büyük mağduriyetler yaşanmıştır. Bu mağduriyetlerin ortadan kaldırılması için demokrasi yolunda daha almamız gereken mesafe var. Darbe süreçlerinde idam edilen insanlarımız başta olmak üzere, yaşatılan bütün acılar bizim ortak acılarımızdır. Darbe dönemlerinde zulme maruz kalan ve sosyal ve toplumsal kesimlere yaşatılan acılar arasında hiçbir ayrım yapmıyoruz. Darbecilerin insanımıza yaşattığı bütün acıları kalpten sahipleniyoruz'' diye konuştu.

'PANDORANIN KUTUSU AÇILMIŞTIR'

Komisyon raporunun darbelerle ilgili olarak pandoranın kutusunu açtığını ifade eden Baş, şöyle devam etti:

''Demokrasi ve hukuk yolunda geri dönülmez bir noktadayız. Geçmişte TBMM'nin iradesine ve çağrısına kafa tutanlar, komisyonumuzda defalarca nedametlerini dile getirmişlerdir. Bizler bu araştırma vesilesiyle, demokraside aldığımız mesafelerin görülmesi ve alacağımız yolun kısalmış olmasını görmekten dolayı son derece heyecanlıyız. Çok güzel bir iş, birlikte başarılmıştır. Ben bu işin başarılması kadar birlikte başarılmış olmasını da çok önemsiyorum. Sivil anayasa başta olmak üzere önerilerimiz raporlarımızdadır.

Bize göre, demokrasiyi karartmak üzere devletimizin içindeki bütün karanlık odalarda saklanan isimler ve evraklar mutlaka teşhir edilmelidir. Hukuki olmayan hiçbir bilgi devlet sırrı olmamalıdır. Bir daha darbelerin olmaması, bir daha faili meçhullerin olmaması, bir daha hukuk kapısının vatandaşın üzerine kapanamaması için bütün karanlık odalar mutlaka ama mutlaka havalandırılmalıdır.

Raporumuzun mükemmel ve kusursuz olduğunu söylemiyoruz. Ama dinlemelerle ve bütün devlet kurumlarından elde ettiğimiz vesikalarla birlikte bu raporun tarihi bir öneme sahip olduğunu söylüyoruz.

Bu raporla, kilitli odalar sadece siyaset kurumlarımıza ve Meclisimize açılmamış, aynı zamanda araştırmacılarımıza, akademisyenlerimize ve medyamıza da açılmıştır. Raporun her satırı, her dipnotu, her ekinin işaret ettiği her vesika çok önemlidir.''

Nimet Baş, konuşmasının ardından, komisyon raporunu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e sundu.

CHP: RAPORUN İÇERİĞİNE KATILMIYORUZ

Komisyonun CHP'li üyesi Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Çiçek'e kendilerinin ayrışık raporu olduğunu dile getirerek, Komisyon raporunun içeriğine katılmadıklarını, yalnızca sonuç ve öneri bölümünün oybirliği ile kabul edildiğini söyledi.

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri de kendilerinin de ayrışık raporu olduğunu söyledi.

Toptaş ve Yeniçeri, ayrışık raporlarını TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e verdi.

ÇİÇEK: TARİHİ BİR AN

Meclis Başkanı Cemil Çiçek de yaptığı konuşmada tarihi bir ana tanıklık ettiklerini vurguladı. Çiçek, raporun özverili, fedakarca, yoğun bir çalışmayla hazırlandığını belirterek, siyasi parti temsilcilerine ve milletvekillerine teşekkür etti.

Çiçek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu rapor geleceğimiz açısından önemli, geçmişteki yaşananlarla önemlidir. Bu rapor referans olacaktır. Araştırmacılar bu rapordan istifade edecektir. Rapor 4 ay gibi kısa bir sürede hazırlandı. Bu da çalışmanın ne kadar fedakarca yapıldığını gösteriyor. Bir kapı aralanmıştır. Bundan sonra bu dönemleri araştırmak isteyenler varsa bu rapor onlara yol gösterecektir. Bir manada yol haritasıdır. Bundan sonra da yapılacak çok çalışma vardır. Darbeler hiçbir şeyin çaresi değildir, çare demokrasidir. Yaşadıklarımızdan bunu bir kez daha anlıyoruz. Demokrasi dışı arayışlarla sorunun çözülemeyeceğini bir kez daha görüyoruz. Darbelerini birinci mağduru Meclis'tir. Toplumun istediği 4 partinin uzlaşmasıdır. Komisyon yeni anayasa çalışmalarına da örnek oldu. Çabalarınızdan, gayretlerinizden dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum."

Kaynak: ANKA / Güncel
4 bebeğin ölümünden sorumlu tutulan doktorun cevaplamak istemediği soru

4 bebeğin ölümünden sorumlu doktorun cevaplamak istemediği soru

Antalya sele teslim! Yüzlerce vatandaş tahliye edildi

Antalya sele teslim! Yüzlerce vatandaş tahliye edildi

Erdoğan'dan, İçişleri Bakanı'nı komisyon görüşmelerine almayan CHP'li vekillere sert sözler

İçişleri Bakanı'nı komisyon görüşmelerine almayan CHP'li vekillere sert sözler

Kılıçdaroğlu'ndan Akşener için olay sözler: Ailemi emanet ederim diyen 'işbirlikçi' çıktı, güvenmem hataydı

Akşener için öyle bir ifade kullandı ki, salon resmen buz kesti

title