Darbe Girişimine İlişkin "Genelkurmay Çatı" Davası
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili, aralarında sözde "yurtta sulh konseyi" üyelerinin de bulunduğu 221 sanığın yargılandığı "çatı" davasına sanık savunmalarıyla devam edildi.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili, aralarında sözde "yurtta sulh konseyi" üyelerinin de bulunduğu 221 sanığın yargılandığı "çatı" davasına sanık savunmalarıyla devam edildi.
Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsündeki salonda görülen duruşmada, olay tarihinde Genelkurmay Personel Plan Yo¨netim Daire Bas¸kanlıgˆında yu¨zbas¸ı rütbesiyle proje subayı olarak görev yapan sanık Murat Engin savunma yaptı.
Engin, 15 Temmuz'da Yüksek Askeri Şura (YAŞ) provası olduğunu, sicil amiri Mehmet Partigöç'ün emriyle toplantıya katıldığını söyledi.
Şura salonunda 20-25 personel bulunduğunu anlatan Engin, toplantının başında General Amiral Şube Müdürü Albay Cemil Turhan'ın Partigöç'ün toplantıya sonra katılacağını belirterek, salondan ayrıldığını söyledi.
Toplantıda YAŞ hakkında genel bir bilgilendirme yapıldığını, sonrasında TSK personel yönetmeliğinde yapılan değişiklik nedeniyle kadro fazlası albayların durumunun tartışıldığını savunan Engin, yaklaşık 40 dakika sonra Cemil Turhan'ın salonun boşaltılmasını istemesi üzerine dışarı çıktığını belirtti.
Genelkurmay ana karargahından çıkarak çalışma odasına geçtiğini ifade eden Engin, toplantının devam edip etmeyeceğini öğrenmek için odasından çıktığını, iç bahçede bulunduğu sırada güney nizamiyeden silah sesleri geldiğini söyledi.
Bulunduğu yerde, tam teçhizatlı bazı askeri personelin Genelkurmay'a terör saldırısı olduğunu, durumu kontrol altına almak için geldiklerini belirten konuşmalarını duyduğunu öne süren Engin, yaşanan karmaşa nedeniyle bulunduğu binadan yukarı çıktığını ve oradaki bir odada beklediğini savundu.
Bu sırada uçakların alçak uçuş yapmaya başladığını aktaran Engin, cep telefonu olmadığı için kimseden bilgi alamadığını, dahili telefonla da kimseye ulaşamadığını iddia etti.
Bulunduğu yerde, görüntü izleme merkezi bulunduğunu bilmediğini ileri süren Engin, sabaha kadar binadan ayrılmadığını ve 6 kez görüntü izleme merkezine girip çıktığını belirtti.
Olayların sakinleşmesinin ardından odasına geçtiğini ve kalkışmayı burada öğrendiğini savunan Engin, diğer bazı personelle sivil kıyafetlerini giyerek polise teslim olduğunu söyledi.
Sanık Engin, bulunduğu yerde çatışma ve derdest etme gibi olayların yaşanmadığını, darbeye katılmadığını ileri sürdü.
Duruşma, yarına bırakıldı.