Danimarka'da Şiddet Masaya Yatırıldı
Danimarka'da giderek artan şiddet olayları masaya yatırıldı.
Danimarka'da giderek artan şiddet olayları masaya yatırıldı. Düzenlenen panel'de, gençler neden şiddet suçu işliyorlar? Gençlerin suç işlemesinden kimler sorumlu, kimlerin hatası var? Sorun nasıl çözülür konuları tartışıldı
Danimarka'da, son yıllarda Deniz Örgür Uzun, Nuri Doğan, Ekrem Şahin, Cem Aydın gibi Türk gençlerinin uğradıkları saldırı ve uygulanan şiddet nedeniyle hayatlarını kaybetmelerinin ardından Kopenhag'da Türklere ait Söpavillion restoranında bir panel düzenlendi. Katılımın beklendiği gibi olmaması panele katılanları üzdü. Yerel Türk gazetesi Haber, Türk Danimarka İletişim Forumu ve Çalışma Bakanlığı'nda Daire Başkanı Bircan Eker, Kopenhag Belediyesi Danışmanı Savaş Karakaplan, AB uzmanı ve gazeteci Gülay Şahin tarafından düzenlenen panelde, Türk Büyükelçiliği Emniyet Müşaviri Feyzullah Arslan, Kopenhag Emniyet Müdürlüğü Suçları Önleme Dairesinden Peter Andreasen ve eski Sosyal Demokrat Milletvekili Yıldız Akdoğan hazır bulundular. Paneli yöneten Sadi Tekelioğlu öbiz burada Cem Aydın'ın katillerini bulmak için değil, sorunları tartışmak için buradayızödedi. Bir konuşma yapan Peter Andreasen, örnek vererek Kopenhag'da işlenen 80 ağır suçun sadece 5-6'sının Türkler tarafından işlendiğini, suç işleyen göçmen gençlerin daha çok savaş olan veya sorunlu ülkelerden gelen göçmenlerin olduğunu söyledi. Suçları önleme dairesinin sadece göçmen gençler için değil tüm gençler için, eğitime ve çalışmaya teşvik gibi önemli çalışmalar yaptığını belirten Peter Andreasen, gençlere polislik mesleğine ilgi göstermeleri tavsiyesinde bulundu.
DERNEKLERE DESTEK İSTEDİLER
Ali Ayberg Yıldırım adındaki Türk genci ise, şehir içinde 50 km süratla araç kullanırken sebepsiz yere polis tarafından durdurulduğunu ve neden durdurulduğunu sorduğu zaman da kelepçelendiğini belirterek "Polisler göçmen gençlere karŞı çok acımasız ve ayrımcı davranıyor. Bu durumda bizden polislik mesleğine ilgi göstermemezi nasıl beklersiniz?" diye sordu. Peter Andreasen Türk gencine kendisini daha sonra araması ve bir mail yazması tavsiyesinde bulunarak konuyu kapattı. Toplantıya katılan Türk gençleri derneklerine yardım alamamaktan şikayetçi olarak, derneklerin gençleri sokaklardan uzak tuttuğunu ve suçların önlenmesi için desteklenecek ilk kuruluşlar olduğunu söylediler. Paneli düzenleyenlerden Savaş Karakaplan, Cem Aydın'ın öldürülmesinden sonra Face Book'da 5 bin kişinin şiddete karşı kampanya başlattığını hatırlatarak, 5 bin kişiden neden sadece 50 kişinin panele katıldığını sordu. Savaş Karakaplan, öbu tür olayları protesto etmeye devam etmeliyiz. Hareke geçmek için birilerinin öldürülmesini bekleyemeyizödedi. Yıldız Akdoğan da suç işleyen gençlerin olayları tartışma ve konuşarak sorunları çözme kultürü bulunmadığına dikkat çekerek, işlenen suçlarla ilgili istatistik rakamları verdi. Akdoğan suç işlemede göçmenlerin halen daha yüksek oranda temsil edildiğini belirterek, suçları önlemede, tüm topluma görev düştüğünü söyledi. Çalışma Bakanlığından Bircan Eker, son yıllarda artan şiddet olaylarının insanları huzursuz ettiğini, ailelerin artık çocuklarını sokağa çıkaramaz duruma geldiklerini belirterek, ödurum daha da kötüye gitmeden gerekli önlemleri almak zorundayız. Bu tür paneller, sorunların masaya yatırılması ve çözüm yolu bulunması açısından çok yararlı oluyor ama Cem'in olayını protesto yürüyüşünü 150, panele de sadece 50 kişi katıldı. Vurdum duymazlığı bir tarafa bırakıp, çocuklarımızın geleceğini düşünmek zorundayız" dedi. Panel, karşılıklı fikirler, öneriler ve suçlamalarla son buldu.