Danimarka Birlik Partisi Türkiye Hakkında Dava Açılmasını İstiyor
Danimarka Dış Politika Komisyonu bugün, Türkiye hakkında Avrupa İnsan hakları Mahkemesinde dava açılmasını görüşecek.
Danimarka Dış Politika Komisyonu bugün, Türkiye hakkında Avrupa İnsan hakları Mahkemesinde dava açılmasını görüşecek.
İslam karşıtı yazar Lars Hedegaard'a silahlı saldırıda bulunan zanlının Türkiye'de serbest bırakılması üzerine Türkiye'den halen daha inandırıcı bir cevap alınmadığını belirten siyasi partiler, Dış işleri Bakanı Martin Lidegaard ve Adalet Bakanı Mette Frederiksen'i acilen toplantıya çağırdı.
Basına kapalı yapılacak komisyon toplantısında Türkiye hakkında dava açılmasını isteyeceklerini belirten Birlik Partisi Sözcüsü Nikolaj Villumsen "Hükümet Türkiye'ye karşı aciz kalmıştır. Geçtiğimiz Ekim ayında zanlıyı serbest bıraktığını itiraf eden Türkiye halen daha inandırıcı bir bilgi vermemiştir. Türkiye resmen Danimarka ile dalga geçiyor. Danimarka hükumeti, Türkiye hakkında dava açmak için neden bekliyor anlamıyoruz. Türkiye'ye karşı yaptırımda bulunulması için bugün Dışişleri komisyonunda ifade vermek üzere Dışişleri ve Adalet Bakanını acilen toplantıya çağırdık. Türkiye hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde dava açabiliriz" dedi. Öte yandan Birlik listesi yanı sıra, Muhafazakar Parti, aşırı sağ Danimarka Halk Partisi, Liberal Parti ve Liberal Müttefik Parti Türkiye'ye karşı mutlaka yaptırımda bulunulması için hükümete baskılarını devam ettireceklerini açıkladılar. Sosyal Demokrat Parti ve Radikal Parti'den oluşan azınlık hükümeti ise, Türkiye'nin verdiği cevaplardan tatmin olunmadığını ve Türkiye ile görüşmelerin devam ettiğine dikkat çekerek, "Türkiye ile ilişkilerin iyi bir düzeyde tutulmasına önem veriyoruz. Konuyla ilgili AB nezdinde girişimde bulunuldu" şeklinde açıklama yaptı.
Lars Hedegaard, 5 Şubat 2013'de yaşadığı binada silahlı saldırıya uğramış, saldırı sırasında silahın önce ateş almaması ve saldırganla boğuşurken yere düşmesi sonrasında hayatta kalmıştı. Saldırgan ise kayıplara karışmış, 27 Nisan 2014'te Atatürk havaalanında yakalandığı ortaya çıkmıştı. Danimarka hükümeti saldırganın iade edilmesini istediğinde ise, MİT tarafından ceza evinden alındıktan sonra kayıplara karıştığı belirtilmişti. Danimarka medyası ise saldırganın IŞİD'in elindeki Konsolosluk çalışanlarına karşılık serbest bırakılan 100 kişi arasında olduğunu öne sürmüştü. Daha sonra Türkiye tarafından yapılan açıklamada saldırganın Suriye'ye geçmiş olabileceğine dikkat çekilerek, kasıtlı bir serbest bırakma olmadığı mahkemenin delil yetersizliğinden zanlıyı serbest bıraktığı belirtilmişti.