Haberler
CHP lideri Özel, Ahmet Özer'i Cuma günü cezaevinde ziyaret edecek

CHP lideri Özel'in beklediği izin çıktı! Cuma günü ziyaret edecek

Güran ailesinin silinen kayıtlarındaki Kürtçe konuşmalar deşifre edildi: Bunu söylersen seni koruruz

Aileden Enes'in arkadaşına: Bunu söylersen seni koruruz

RTÜK'ten yayıncılık ilkelerini ihlal eden 4 diziye ceza

RTÜK'ten 4 diziye ceza

Başdanışmanı Mehmet Uçum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden nasıl aday olabileceğini anlattı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeniden aday olabilir mi? En yakınındaki isim formülünü verdi

Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği

Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Damızlık koyun-keçi yetiştiricileri birliği tarafından şarkikaraağaç ilçesinde üye eğitimi toplantısı yapıldı

Vali Memduh Oğuz Başkanlığında Şarkîkaraağaç İlçesinde Isparta İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliğince üye eğitim toplantısı yapıldı.

Süleyman Demirel Üniversitesi Şarkikaraağaç Meslek Yüksek Okulu Toplantı Salonunda Şarkikaraağaç Kaymakamı Okan Leblebiciler, Orman Bölge Müdürü Mehmet Sait Yorulmaz, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sıddık İpek, TKDK İl Koordinatörü Ramazan Çelebi, Ziraat Bankası Merkez Şube Müdürü Zeki Yılmaz, İlçe Garnizon Komutanı Üsteğmen Özgür Dehri, Şarkikaraağaç Belediye Başkanı Şafak Ufacık, Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Yaşar Köroğlu, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Veysel Ayhan, süt toplama birlik temsilcileri, kooperatif temsilcileri ve işletme sahiplerinin katılımıyla yapılan toplantı da Şarkikaraağaç İlçesinde küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin sorunları masaya yatırıldı.

Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Yaşar Köroğlu'nun kısa selamlama konuşmasıyla başlayan toplantıda Vali Memduh Oğuz önemli açıklamalarda bulundu.

Vali Oğuz; "Yaptığınız iş, dünya ve insanlık adına hayırlı bir iş"

İnsanlık adına olmazsa olmaz et ve süt üretiminde çok önemli bir toplantı yaptıklarını ifade eden Vali Oğuz; "Dolayısıyla sizin örgütünüz çok önemli, çünkü yaptığınız iş her manada hayırlı ve güzel bir girişim. 2500 üyeli üreten bir örgütsünüz, o bakımdan her biriniz çok değerlisiniz. Güzel bir hedef tayin etmişsiniz, çünkü yaptığınız iş insanlık ve dünya için hayırlı bir iş, o bakımdan öncelikle bu birlik desteklenmesi gerekiyor. 2011 yılında torba kanunda yapılan değişiklikle hükümet sizleri büyük manada destekledi, bu çok önemli. Bizlerde sizleri vilayet olarak destekliyoruz, sizin yanınızdayız. Amacımız örgütünüzü güçlendirmek, kalite standardını yükseltmektir. Benim arzum, benim beklentim, umudum ve inancım odur ki; ileriki dönemde bu örgüt kendi fabrikasını kuracak ve kendi ihracat şirketini kuracaktır.

Aynı zamanda bu birlik sosyal adaleti sağlama bakımından da çok önemli, ilimizde meyve ve sebze üretimi yapılamayan yerlerde hayvancılıkla sosyal adalet sağlanacak ve sizlerin gelir düzeyi yükseltilecektir. Vatandaşlarımızın bir kısmının meyve üretiminden elde ettiği gelirle yüzleri gülerken, öbür taraftan hiçbir tarımsal üretim imkanı olmayan vatandaşımıza da küçükbaş hayvancılıkta gelir imkanı sağlanmaktadır. O nedenle burada önemli olan bizlerin konuşması değil, sizlerin katılımı, sizlerin sıkıntıları, sorunları ortaya koymanızdır" dedi.

Ayhan; "Bu birlik 2 yıl önce ilgili yerlerden randevu bile alamıyordu"

Koyun-Keçi yetişilirciliğinde Isparta modeli ortaya çıktığını ifade eden Birlik Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Veysel Ayhan, "Çok şükür Sayın valimizin destekleriyle Isparta modeli ortaya çıktı ve birçok il'e birçok birliğe örnek olduk. Belki bu birlik 1,5-2 yıl önce ilgili yerlerden randevu bile alamıyordu, bu kayıtlarda mevcuttur.

Halk elinde ıslah projemiz devam ediyor, bu proje sayesinde bakanlık bizlere faklı projelerde destek veriyor. Bizler yerinde sorunu dinlemek üzere buradayız ve burada orta yolu bulacağımıza inanıyorum" dedi.

Konuşmalardan sonra işletme sahiplerinden ve üreticilerden sorunları dinlediler. Ortak sorunlar; mera konusunda yaşanan otlatma sıkıntıları, meralarda hayvan başına alınan yüksek otlatma fiyatları, meralarda küçükbaş ve büyükbaş paylaşımında yaşanan sıkıntılar, hayvan içme suyu göletlerinin yetersizliği, yaylalardaki yolların bakımsızlığı, orman evsafını kaybetmiş alanlarda otlatmaya izin verilmemesi, işletmelerde hayvan bakıcısı konusunda yaşanan sıkıntısılar ve çoban bulamama sıkıntısı olarak sıralandı.

Çeltek ve Çiçekpınar mera ıslahının devam ettiğini ifade eden İl Gıda Tarım ve Hayvancılılık Müdürü Sıddık İpek; "Bakanlığımızın vermiş olduğu desteklerle ilimizde 2010 yılında 233 bin olan küçükbaş hayvan sayısı, 2011 yılında 266 bin'e yükselmiştir, bu da et ve süt üretimine yansımaktadır. Ülkemiz küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde iklim koşullar bakımından Avrupa'dan daha iyi, ancak bizim tek eksiğimiz büyük işletme sayısının yetersizliğidir.

Bildiğiniz gibi biz bakanlık olarak kooperatifleri, üretici birliklerini destekliyoruz. Bu bağlamda bakanlığımız 50 koyun 2 koç vermekte, SRAP kapsamında ise 25 koyun 1 koç verilmekte. Ancak her iki kalemde geri ödemeler farklı olmaktadır, bu konuda çiftçilerimiz bize müracaat ettiklerinde onlara yeterli bilgi desteğini vermekteyiz. Tabi bununla birlikte ahır, yem ve sigortalama destekleri de sağlanmaktadır.

Söylemiş olduğum gibi biz bakanlık olarak birçok hayvancılık desteği sağlarken, 2011 yılında sadece 1 kooperatif küçükbaş hayvan konusunda müracaat etti, biz müdürlük olarak bu sayının artmasını istiyoruz.

Meralarda otlatma birim fiyatları bizlere mera birlik komisyonları tarafından bildiriliyor. Biz müdürlük olarak onların bildirmiş olduğu yüksek fiyatları üreticiyi düşünerek uygulamıyoruz, buralarda hayvan başına otlatma birim fiyatlarını en asgari seviyede tutmaya çalışıyoruz" dedi.

Ormanların yarısının bozuk alanlardan oluştuğunu ifade eden Orman Bölge Müdürü Mehmet Sait Yorulmaz; "Bakanlık olarak, eylem planımız gereğince bu alanlardaki orman standardını yükseltmeye çalışıyoruz. Bölge müdürlüğü olarak sizlerin işini kolaylaştırmaya çalışıyoruz, ancak sizlerde takdir edersiniz ki bizim görevimiz ormanlarımızı en kaliteli hale getirmektir.

2011 yılında torba yasada otlatma konusunda kolaylıklar sağlandı, yönetmelik çıktığı andan itibaren bu konuda da her türlü kolaylığı sizlere sağlayacağız" dedi.

Vali Oğuz; "Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde Isparta Türkiye genelinde örnek bir model oldu"

Ağacın en büyük destekçisinin koyun ve keçi olduğunu belirten Vali Oğuz; "Orman yangınından tutunda, bitki örtüsünün yenilenmesine kadar faydası vardır, o bakımdan orman teşkilatının söylemine göre; keçi bir orman ürünüdür. Ağaçsız yurt düşünülebilir mi? Elbette yeterli miktarda ağacımız olacak, ama yetişebilir alanlarda olacak.

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde Isparta Türkiye genelinde örnek bir model oldu, valiler bana bu konuyu, Isparta'da güzel bir atılım var, nasıl başardınız diye soruyorlar" dedi.

Hayvan bakıcılığı konusunda yeterli eleman bulunamadığı şeklinde şikâyetlerin olduğunu belirten Vali Oğuz; "Bizim iş garantili kurslarımız var, burada gördüm ki bu konuda bir talep var. Büyükbaş ve küçükbaş olmak üzere 30 kişilik hayvan bakıcılığı kursu açalım ve bu kişiler işletmelerde hemen işe başlasınlar. Ayrıca çoban konusunda sıkıntılar dile getirildi, birliğin ulaşması gereken hedef; pilot bölge uygulaması şeklinde çobanlarımızın sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından yatırılması olmalıdır. Bu konu her platformda, her toplantıda söylemeli ki, kabul görsün.

Kar mücadelesinde köy yollarını açmakla birlikte, hayvancılık işletmelerinin de yollarını açtık. Asli görevimiz olmamakla birlikte bize ulaşan taleplerin % 80'nini karşıladık ve yollarını açtık. Üreticimizin yolunu açarak hayvanına vereceği yemi ve suyu götürmesini sağladık" dedi.

Vali Oğuz; "Meralar yerinde incelenecek, masa başında karar verilmeyecek"

Bundan sonra yapılacak olan mera komisyon toplantılarında birliğin bir temsilcisinin bulunacağını ifade eden Vali Memduh Oğuz; "Bu sorunlar orada da dile getirilsin. Masa başında inisiyatif kullanmak kolay, karar almak kolay, ancak aldığımız bu karar belki de tarafları rahatlatmaya yetmeyecek. Hepimiz haktan ve adaletten yanayız, sahada alacağımız karar en doğru karar olacaktır. O nedenle mera konusunu yerinde görerek, yerinde inceleyerek karar vereceğiz. Ben ve ilgili müdürler birlikte merayı yerinde görelim ve kararımızı ona göre verelim. Hadise yerinde canlıdır, o nedenle oturduğumuz yerden karar vermemeliyiz.

Vali Oğuz; "Haklı taleplerinizde ısrarcı olun"

Sizin şu toplantıda bir araya gelişinizi önemli bir hayvancılık kongresi gibi düşünün, o bakımdan burada vali söyledi, bölge müdürü söyledi diye sorunlar hemen çözülecek manası çıkarmayın. Vali beye meseleleri söyledik bitti olmaz, her zaman söyleyeceksiniz. 17 milyon küçükbaş havyan sayısı 5 milyona düşmüş, tabir yerindeyse soykırım gibi olmuş. Onun için haklı taleplerinizde ısrarcı olun. İstekleriniz makul, mantıklı ve en tabi hakkınız, yol, su ve meraların paylaşımı en doğal hakkınız.

Vali Oğuz; "Ben vali olarak bütün gücümü sizlerin lehinde kullanacağım"

Bunların çözümü kolay, ancak kolay olduğu kadar da zaman isteyen bir durum, ben vali olarak vilayet imkânlarıyla çözülebilecek meselelerinizde bütün gücümü sizin lehinizde kullanacağım. Diğer sorunları da üst makamlara ileteceğiz ve takipçisi olacağız ve bu şekilde kurumsallaşmış bir örgüt meydana getireceğiz.

Bu toplantıya valinin katılmış olması toplantının değerli olduğu manasını çıkarmaz, ancak bu toplantıyı sizin birlikteliğiniz değerli hale getirmektedir" dedi.

Şarkikaraağaç İlçesinin son 10 yıl içerisinde büyük atılımlar yaptığını ifade eden Belediye Başkanı Şafak Ufacık; "İlçemiz son 10 yılda tarım ve hayvancılık başta olmak üzere turizm, eğitim ve sağlık alanlarında büyük atılım gerçekleştirmiştir. Bu bağlamda benim ricam, ilgili daire müdürlerinden bu konularda ilçemize yeterli ölçüde personel desteğinde bulunmaları ve Sayın Valimizin söylemiş olduğu gibi sorunları sahada görerek çözüm yollarını aramalarıdır. İlçem adına hepinize çok teşekkür ediyorum, gerçekten çok yararlı bir toplantı oldu" dedi.

İki konuda heyecan duyduğunu ifade eden TKDK İl Koordinatörü Ramazan Çelebi; "Düşündüğünüz entegre süt işleme tesisi bizim konumuz. Biz kuruluş olarak süt işleme tesisi projelerine 200 bin euro destek sağlamaktayız, bu konuda sizlere yardımcı olabiliriz. İkinci konu, hayvancılık işletmelerinin yerleşim yerlerinin dışına çıkarılmasıdır. Bu konuda da işletme sahiplerine proje bazında yardımcı olabiliriz" dedi.

Kuruluş tarihlerinden beri çiftçinin yanında olduklarını ifade eden Ziraat Bankası Merkez Şube Müdürü Zeki Yılmaz; "Sayın valim gerçekten çok güzel ve bir o kadarda yararlı bir toplantı yapıldığına inanıyorum. Bu toplantıdan çıkan sonuca göre her zaman olduğu gibi bize düşen görev finansman kısmın çözümü. Biz hayvancılık konusunda üreticilerimize her türlü desteği sağlamaya hazırız, bunu bilmelerini istiyorum" dedi.

Sorunların farklılaştığını belirten Veysel Ayhan; "Üyeler huzurunda Sayın Valimize bizlere vermiş olduğu desteklerden dolayı çok teşekkür ediyorum. Bu toplantı bizlere biraz mesafe kaydettiğimizi göstermektedir. Üreticilerimiz sorunlarını sıralarken, veteriner hizmetlerinden, aşılamalardan, burusalla hastalığından ve küpe takmadan hiç bahsetmediler, demek ki o sorunlar çözülmüş" dedi.

Şarkikaraağaç da böyle önemli bir toplantının yapılmış olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade eden İl Genel Meclisi Üyesi Hüseyin Yıldırım; "Sayın Valim gerçekten çok teşekkür ediyorum, bu toplantı ilçemiz için çok yararlı olmuştur. Ormanlarda otlatma konusunda yönetmelik çıktığında işletme sahiplerinin çok rahatlayacağına inanıyorum. Bizlerde bugünden itibaren hazırlıklarımızı tamamlarsak yönetmelik çıkar çıkmaz faydalanmaya başlayabileceğimizi düşünüyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmalardan sonra Memiş Zabun'a ait işletmeye gidilerek kuzularla koyunların buluşması seyredildi.

Program meslek yüksek okulunda verilen yemek ikramıyla sona erdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title