Dalyan Çekek Yerine Kavuştu
Muğla'nın Ortaca İlçesi Dalyan Beldesi'nde tekne çekek yeri hizmet vermeye başladı.
13 dönüm alan üzerine kurulan ve yaklaşık 100 teknenin tamir ve bakımının yapabileceği çekek yerinde, marangoz, tamir atölyeleri ve kafeterya gibi işletmeler yapılacak.
Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın (GEKA) 2011 yılında yaptığı, "İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı Proje Çağrısı'na, Muğla, Aydın ve Denizli'den toplam 720 proje ile başvuruda bulunuldu. Yapılan inceleme sonunda, Dalyan Belediyesi'nin çekek yerini de kapsayan projenin aralarında bulunduğu 108 proje destek almaya hak kazandı. Küçük Ölçekli Altyapı Projeleri dalında katılan Dalyan Belediyesi'nin çekek yerinin yanı sıra Dalyan Kanalı tekneciliğinin olumsuzluğunu gidermek, çevre etkisinin azaltılması, amatör olta balıkçılığının ve kuş gözlemciliğinin geliştirilmesi projesine 817 bin 515 lira maliyet hesaplandı. Projeye GEKA 270 bin lira destek verecek, kalan bölüm belediye tarafından karşılanacak.
Dalyan Belediye Başkanı CHP'li Arif Sarı, çekek yerinde DHA muhabirine yaptığı açıklamada, 13 dönüm alana kurulan ve yaklaşık 100 teknenin tamir ve bakımının yapabileceği tekne çekek yerinde marangoz, tamir atölyeleri ve kafeterya gibi işletmelerin bulunacağını bildirdi. Sarı, projenin tamamlanmasıyla Dalyan'ın merkezinde önceki yıllar oluşan görüntü ve gürültü kirliliğinin yokedildiğini belirterek, "2012 Mayıs ayında temelini attığımız ve 570 bin liraya mal olacak tekne çekek yerimiz kısmen tamamlandı. Tam teşekküllü olarak 19 Ağustos'ta bitirilmesi planlanıyor. İmar planında daha önceden yeri ayrılan bu projenin Dalyan'a daha iyi bir ivme kazandırdığına inanıyorum. Teknelerden metrekare başına 50 kuruş alıyoruz. Günlük olarak hesap ediyoruz ki örneğin 10 metrelik teknenin ödeyeceği miktar 5 liraya tekabül ediyor. Tekne sahipleri elektrik ve suyu kullanıyorlar, aynı zamanda tekneleri ve bakım malzemeleri güvenli bir yerde durmuş oluyor. Bir hafta, 10 gün içerisinde teknelerine bakımlarını yapıp buradan ayrılıyorlar" dedi. Sarı, çekek yerinde şu an 50 tekne bulunduğunu, 1 Ocak 2013 itibariyle bakımı yapılıp denize indirilen tekne sayısının 100'ü geçtiğini kaydetti.
Çekek yerinde bakım yapan tekne ve yat sahipleri de duydukları memnuniyeti dile getirdi. Önceki yıllarda Dalyan sokaklarına teknelerin çekildiğini ve bunun görüntü ve gürültü kirliliği yarattığı kaydeden tekne sahipleri, "Mahalle aralarında evimizin önüne çekiyorduk. İmkanı olmayanlar da boş buldukları her alana tekne çekiyordu. Bir çok vatandaş da bu durumdan şikayetçi oluyordu. Burada 24 saat güvenlik sağlanıyor. Malzemelerimiz açıkta bile kalsa korkmuyoruz. Her şeyden önemlisi dünyanın gözbebeği Dalyan'a gelen yerli ve yabancı misafirlerimiz eskisi gibi sokak aralarında oluşan kötü görüntüyü görmeyecekler" dedi.
Projenin ikinci aşamasında ise kuş gözlem evleri kurulacak, göl kenarına olta balıkçılığı için iskele yapılacak ve durgun su sporları için alan oluşturulacak.