Daeş Üyeliğiyle" Suçlanan Sanığın Yargılanmasına Başlandı
Suriye'de terör örgütü DAEŞ'e katıldığı iddiasıyla hakkında "terör örgütü üyeliği" suçundan dava açılan Musa Göktaş'ın (37) yargılanmasına başlandı.
Suriye'de terör örgütü DAEŞ'e katıldığı iddiasıyla hakkında "terör örgütü üyeliği" suçundan dava açılan Musa Göktaş'ın (37) yargılanmasına başlandı.
Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Musa Göktaş ile avukatı katıldı.
Kimlik tespiti sırasında unlu mamuller ustası olduğunu bildiren Göktaş, savunmasında, "herhangi bir terör örgütüne üye olmadığını " söyledi. Göktaş, şu ifadeleri kullandı:
"Oraya çatışmaya gitmedim. Kimseyle en ufak sorun yaşamadım. İnancıma göre de kimseye şiddet ve baskıyla 'Sen şuna inanacaksın' denilemez. Sadece inançlarım gereğince yaşayabilmek için gittim ve 3 buçuk aya yakın kaldım. Durumu görmeye, insanların ne yaptığına bakmaya gittim. Suriye'de dışarıdan gelenlerin ağırlandığı pansiyon gibi bir yerde kaldım ve yemekleri yaptım. Çocuklarımla beraber 90'ar dolar aylık aldık.
İlk başta 'ajan mıyız, yoksa dinle alakalı mı gittik' diye bizi sorguladılar. Sonra bize mühürlü bir evrak verdiler. O olmadan gezmek mümkün değil. Belgeyi, oradaki oluşumun yetkilileri imzaladı."
Göktaş, sınırı kaçakçılar vasıtasıyla geçtiğini ve 2 çocuğunun halen Suriye'de bulunduğunu belirtti.
Suriye'de kendisine önce "Ebu Ahmed" kod isminin verildiğini bildiren Göktaş, ancak bunun yaygınlığı nedeniyle sonra "Ebu Yasin" ismini aldığını ifade etti.
Suriye'ye tekrar gitmeyi düşünmediğini söyleyen Göktaş, çocuklarını getirmek içinse elinden geleni yapacağını söyledi.
Dava dosyasında müşteki olarak gözüken Musa Göktaş'ın eşi Fatma Göktaş da eşi ve çocuklarının aniden ortadan kaybolması üzerine, "o anki endişeyle" polise başvurduğunu anlattı.
Fatma Göktaş, "16 yıllık evliyim. Eşimin en ufak bir şeyini görmedim. Çocuklar da bazen beni arıyor ve gelmek istiyorlar. 'Yeter ki babamız çıksın' diyorlar" ifadelerini kullandı ve eşinden şikayetçi olmadı.
Sanığın avukatının da müvekkilinin tahliyesini istediği duruşmada, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığına, "DAEŞ'in, Türkiye'ye veya Türk vatandaşlarına yönelik eylemi olup olmadığının" sorulduğu, ancak buna henüz cevap verilmediği tutanağa geçirildi.
Niğde Ağır Ceza Mahkemesinde DAEŞ'e ilişkin dava açılıp açılmadığının sorularak, açıldıysa iddianamenin suretinin istendiği kayda geçirilen duruşmada, mahkemeden de yanıt verilmediği açıklandı.
Mahkeme heyeti, Cumhuriyet savcısının da talebi doğrultusunda, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Niğde Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen yazıların cevabının beklenmesine karar verdi.
"Serbest kalması halinde tekrar kaçma ihtimali bulunduğu" gerekçesiyle Göktaş'ın tutukluluğunun devamını kararlaştıran mahkeme, duruşmayı erteledi.