Haberler

Cumhuriyetçi Trump, Kissinger ile Bir Araya Geldi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'de Cumhuriyetçilerin başkanlık yarışındaki tek aday adayı iş adamı Donald Trump, uzun yıllar Amerikan dış politikasına yön vermiş Cumhuriyetçi Parti'nin önemli isimlerinden Henry Kissinger ile New York'ta bir araya geldi.

ABD'de Cumhuriyetçilerin başkanlık yarışındaki tek aday adayı iş adamı Donald Trump, uzun yıllar Amerikan dış politikasına yön vermiş Cumhuriyetçi Parti'nin önemli isimlerinden Henry Kissinger ile New York'ta bir araya geldi.

ABD'de başkanlık yarışında Cumhuriyetçilerde tek başına kalan Trump'ın, ABD'nin eski dışişleri bakanlarından ve Cumhuriyetçi Parti'nin önemli isimlerinden Kissinger ile görüşmesi, onun parti elitleriyle daha yakın ilişki kurma çabasının bir parçası olarak değerlendirildi.

Cumhuriyetçi başkanlardan Richard Nixon ve Gerald Ford dönemlerinde Dışişleri Bakanlığı yapan Kissinger'ı (1973-1977) evinde ziyaret eden Trump, çıkışta herhangi bir açıklama yapmadı. Trump'ın yardımcısı ise yüz yüze görüşme talebinin iş adamından geldiğini bildirdi.

Amerikan medyasında yapılan "Trump'ın 92 yaşındaki emekli diplomatla görüşmesinin önemli bir aşama olduğu" yorumları, Kissinger'ın Cumhuriyetçi Parti'deki önemli süreçlerde oynadığı "kıdemli danışman" rolüyle ilgili gözüküyor.

Başkan yardımcılığı koltuğuna 2008 yılında aday olan Sarah Palin de Kissinger ile görüşmesinden sonra kampanya sürecine hız vermişti.

Geçen hafta hem Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Paul Ryan hem de Cumhuriyetçilerin önemli isimlerinden ve eski dışişleri bakanlarından James Baker ile görüşen Trump'ın bu adımları, "parti elitleriyle yakınlaşma" şeklinde yorumlanıyor.

Trump'ın Kuzey Kore ile ilgili sözleri

Kissinger görüşmesi ile gündemin üst sıralarında kendine yer bulan Trump'ın, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un için dün sarf ettiği, "Onunla konuşurdum, onunla konuşmakta hiçbir sorunum olmazdı." şeklindeki sözlerine ise farklı tepkiler gelmeye devam ediyor.

Cumhuriyetçilerin 15 Mart'ta yarıştan çekilen aday adaylarından Florida Senatörü Marco Rubio, Trump'ın dış politika konusundaki "bilgisizliğine" gönderme yaparak, "Bu konu, onun uzun zamandır uğraştığı bir konu değil. Zannediyorum işlerini bu şekilde görüyor." dedi.

Visconsin Senatörü ve Senato Dış İlişkiler Komitesi üyesi Cumhuriyetçi Ron Johnson da Trump'ın sözlerine katılmadığını belirterek, "Bence Çinlilere ve Kuzey Korelilere daha fazla baskı uygulamalıyız." açıklamasını yaptı.

Benzer şekilde Alabama Senatörü Jeff Sessions da "Önerdiğiniz şeyin ne olduğuna dikkat etmelisiniz." dedi ancak böyle bir olasılığın mümkün hale gelmesi durumunda bir sonuç çıkıp çıkmayacağına da bakılması gerektiğini vurguladı.

Salı günkü açıklamasında Trump, nükleer silahlar konusunda Kuzey Kore lideri Kim ile görüşebileceğini ifade etmişti.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close