Cumhuriyet Gazetesi Davasında Savcı 5 Sanığın Tahliyesini İstedi
Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının yargılandığı davada savcı 5 sanığın tahliyesini talep etti. Ahmet Şık ve Kadri Gürsel dahil, 7 ismin tutukluluğunun devamı istendi
Cumhuriyet Gazetesi yönetici ve yazarlarının da aralarında bulunduğu 12'si tutuklu 19 kişinin yargılandığı davada sanık avukatları savunma yaptı. İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesince büyük salonda görülen duruşmada, avukatların beyanlarının alınmasının ardından taleplere ilişkin görüşünü sorulan Başsavcıvekili Hacı Hasan Bölükbaşı taleplerini açıkladı. Duruşmaya firari Can Dündar ve İlhan Tanır dışındaki sanıklar ile avukatları katıldı.
5 SANIĞIN TAHLİYESİNİ TALEP ETTİ
Savcı mütaalasında Musa Kart, Güray Öz, Mustafa Güngör, Bülent Utku, Turhann Günay'ın tahliyesini talep etti.
TUTUKLULUĞUNUN DEVAMI İSTENENLER
Akın Atalay, Kadri Gürsel, Murat Sabuncu, Önder Çelik, Hakan Kara, Kemal Aydoğdu ve Ahmet Şık için ise tutukluluk hallerinin devamını talep etti.
CAN DÜNDAR'IN, TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNİ TERÖRE DESTEK VEREN ÜLKE OLARAK GÖSTERDİĞİNİ SÖYLEDİ
Bölükbaşı, vakıf yönetim kurulu başkanvekili olan sanık akın Atalay'ın, 2014 yılında yayın koordinatörü olup son olarak 1 Eylül 2016'da genel yayın yönetmeni olan sanık Murat Sabuncu ile 8 Ekim 2013'den itibaren vakıf yönetim kurulu üyesi olan sanık Önder Çelik hakkındaki dosyada mevcut iddia ve delillerin yoğunluğu, sanıklardan Kadri Gürsel ve Hakan Karasinir ile ilgili iddia ve deliller, sanık Ahmet Şık'ın iddianamede belirtilen ve bir bütün olarak değerlendirilen Twitter'daki sosyal paylaşım sitesi, Cumhuriyet gazetesinin internet sitesinde yayınlanan ve firari sanık Can Dündar'ın MİT tırları haberinde olduğu gibi PKK/KCK, DHKP-C ve FETÖ örgütlerinin nihai amacı doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ulusal ve uluslararası mecrada terör örgütlerine lojistik destek sağlayan ve destek veren devlet olduğu yönünde algı ve izlenim yaratmaya yönelik paylaşım ve beyanları olduğunu söyledi.
ŞIK'IN SUÇ İŞLEM KASTININ YOĞUNLUĞUNUN VAR OLDUĞU KAYDEDİLDİ
Başsavcıvekili Bölükbaşı, sanık Şık'ın ayrıca iki gün önceki duruşmada yapmış olduğu ve iddianamedeki iddiaları cevaplamak yerine esasa ilişkin savunma yapmaktan uzak, önceki paylaşım ve beyanlarına benzer içerikte beyanlarda bulunduğunu belirterek, Şık'ın iddialarla ilgili esasa ilişkin savunma yapmaktan ısrarla kaçınması ve bu kapsamda suç işlem kastının yoğunluğu var olduğunu kaydetti.
ADLİ KONTROL VE TEDBİRLERİNİN YETERSİZ KALINACAĞI DİKKATE ALINDI
Sanık Ahmet Kemal Aydoğdu hakkında mevut delil durumu ve suçun vasıf ve mahiyetini işaret eden Bölükbaşı, kuvvetli suç şüphesini gösteren yargılama dosyasındaki mevcut delil durumu, sanıklar açısından delillerin tamamının henüz toplanamamış olması, bu kapsamda olay ve eylemlerin niteliği delillerin karartma şüphesinin bulunması, tutuklama sebeplerinin henüz ortadan kalkmaması, bu aşamada adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağını dikkate alarak, sanıklar Şık, Atalay, Sabuncu, Çelik, Gürsel, Karasinir ve Aydoğdu'nun tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi.
4 SANIĞIN ADLİ KONTROL ŞARTIYLA TAHLİYESİ TALEP EDİLDİ
Başsavcıvekili Bölükbaşı, haklarındaki delilerin büyük bir kısmı toplanan ve bu aşmada daha hafifi koruma tedbiri olan adli kontrol tedbiri uygulamasının yeterli olacağı değerlendirilirken sanıklar Güray Tekin Öz, Hacı Musa Kart, Bülent Utku ve Mustafa Kemal Güngör'ün adli kontrol şartıyla tahliyesini, sanık Turhan Günay'ın ise koşulsuz serbest bırakılmasını talep etti.
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMASINA KARAR VERİLMESİNİ İSTENDİ
Başsavcıvekili, ayrıca sanık Ahmet Şık'ın iki gün önceki oturumda esasa ve savunmaya ilişkin olmayan Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve yargı organlarıyla yargı görevini yapanlara yönelik yapmış olduğu beyanlar ile ilgili suç unsurunun bulunup bulunmadığı açısından gerekli değerlendirme yapılıp gereğinin takdiri için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verilmesini istedi.
Mahkeme heyeti, taleplere ilişkin ara kararını açıklamak amacıyla duruşmaya ara verdi.