Cumhuriyet 93 Yaşında
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 93'üncü yıl dönümü dolayısıyla Türkiye'nin Doğu Kudüs Başkonsolosluğu tarafından resepsiyon verildi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 93'üncü yıl dönümü dolayısıyla Türkiye'nin Doğu Kudüs Başkonsolosluğu tarafından resepsiyon verildi.
İşgal altındaki Doğu Kudüs'te bir otelde düzenlenen resepsiyonda, davetliler Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Cenk Ünal tarafından karşılandı.
Resepsiyona, Filistin Yönetimi'ne bağlı Kudüs İşleri Bakanı Adnan el-Hüseyni, Kudüs Yüksek İslami Heyeti Başkanı ve Mescid-i Aksa İmamı Şeyh İkrime Sabri, Kudüs Müftüsü Muhammed Hüseyin'in yanı sıra çok sayıda yabancı misyon şefi, dini temsilciler, askeri ataşe, diplomat ve siyasetçiler katıldı.
İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan resepsiyonda konuşan Ünal, Filistin ve Filistinlilerin, Türk halkı nezdinde önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.
Filistin halkının barış içinde onurlu bir yaşama kavuşması için çabalarının süreceğini belirten Ünal, "Türkiye, Filistin davasının adil bir çözüme kavuşması için hiçbir çabadan geri durmayacak. Filistin sorununun Birleşmiş Milletler (BM) kararları doğrultusunda adil ve kapsamlı bir çözüme kavuşmasını umuyor, başkenti Doğu Kudüs olan egemen bir Filistin devletinin kurulmasını destekliyoruz." diye konuştu.
Türkiye ile Filistin arasında diplomatik ilişkilerin ötesinde dini ve tarihi bağlar bulunduğunu dile getiren Ünal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla dış temsilciliklere gönderdiği mesajı da okudu.
"Kudüs bugün barıştan uzak, işgal altında ve hüzün doludur"
Konuşmasına Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Cumhuriyet Bayramı tebriklerini ileterek başlayan Bakan Hüseyni, "Filistin halkının gönlünde önemli bir yeri olan, tarihi ve kadim medeniyetiyle büyük bir ülke olan Türkiye'nin bu özel günü nedeniyle Türk halkını ve Türk hükümetini tebrik ederim." dedi.
Kudüs'ün "barışın şehri" olarak nitelendiğini hatırlatan Hüseyni, "Ancak bugün barıştan uzak, işgal altında ve hüzün doludur. Derdini dünyanın bütün özgür insanlarına şikayet ediyor." ifadelerini kullandı.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO), Mescid-i Aksa ile ilgili kararını da anımsatan Hüseyni, örgütün bu kararla milletlerin tarihiyle oynanmasına son vererek, Müslümanlar dışında hiç kimsenin Mescid-i Aksa'da hak sahibi olmadığını ispat ettiğini vurguladı.
Ayrıca Hüseyni, Araplara ve diğer Müslüman ülkelerin halklarına, Filistin halkının ekonomisine katkıda bulunmak için Kudüs'ü ziyaret etmeleri çağrısında bulundu.