Cumhurbaşkanlığı Sistemi Sempozyumu
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran, Cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin, "Uluslararası düzen yeniden şekillenirken ve etrafımızdaki coğrafya her geçen gün istikrarsızlaşırken Türkiye bir an önce yeni bir sistemi tesis etmek zorunda.
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran, Cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin, "Uluslararası düzen yeniden şekillenirken ve etrafımızdaki coğrafya her geçen gün istikrarsızlaşırken Türkiye bir an önce yeni bir sistemi tesis etmek zorunda." dedi."
SETA tarafından Haliç Kongre Merkezinde düzenlenen "Cumhurbaşkanlığı Sistemi Sempozyumu"nda konuşan Duran, Türkiye'nin hükümet sistemi sorununu çözmek için 16 Nisan'da tarihi bir referanduma gittiğini ifade ederek, ülkenin yüz elli yıllık anayasa tarihine, beş anayasa ve onlarca anayasa değişikliği sığdığını söyledi.
Duran, siyasetin çerçevesini belirleyen bu anayasaların hepsinin askeri ve sivil bürokrasi tarafından hazırlandığını, milletin temsilcileri yerine bürokratların hazırladığı bu anayasaların dertlere deva olmadığını aksine bitmek bilmez bir siyasi sistem krizinin müsebbibi olduğunu kaydetti.
Siyasetçilerin de sürekli bu krize son verebilmek için çareler aradığını aktaran Duran, 2011 seçimlerinden sonra Meclis'te başlatılan sivil anayasa girişiminin bu arayışların en önemlilerinden biri olduğunu belirtti.
Burhanettin Duran, AK Parti'nin fedakarlığı ile oy oranına bakılmaksızın tüm partilerin eşit katılımı ve oy birliği ile karar alan bir komisyon kurulduğunu hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ne yazık ki bu komisyon yeni, sivil bir anayasa üzerinde uzlaşamadı. 1 Kasım seçimlerinden sonra kurulan komisyon ise çalışma ilkelerini bile belirleyemeden dağıldı. İşte AK Parti ve MHP'nin uzlaşmasına dayanan 18 maddelik Anayasa değişikliği Meclis'ten geçti.
Şimdi de asıl irade olan milletimizin önünde. Bu değişikliğin temel amacı Türkiye'nin siyasal sistem krizini sonlandırmaktır.
Mevcut Parlamenter hükümet sistemi uzun bir süredir ülkemizdeki siyasi istikrarsızlığın, hükümet krizlerinin, güçsüz yönetimlerin ve bürokratik vesayetin temel kaynağı oldu.
Vesayetçi parlamentarizm ve zayıf koalisyon hükümetleri ülkemizin gelişimini ve büyümesini engellemekle kalmadı, askeri darbelerin ve muhtıraların önünü açarak demokrasimizin kalitesini de düşürdü. Uluslararası düzen yeniden şekillenirken ve etrafımızdaki coğrafya her geçen gün istikrarsızlaşırken Türkiye bir an önce yeni bir sistemi tesis etmek zorunda."
Anayasa tasarımında iki önemli hususun göz önünde bulundurulduğunu vurgulayan Duran, "İlki geçmişte yaşanan siyasal krizlerin bir kez daha yaşanmaması için Türkiye'ye özgü bazı düzenlemeler yapıldı.
İkincisi ise başkanlık sistemini uygulayan ülkelerde yaşanan sistem içi krizleri aşmaya yönelik iyileştirme önerileri dikkate alındı." diye konuştu.
Anayasa değişikliği paketindeki tüm konuların SETA uzmanları tarafından kapsamlı analizlere tabi tutulduğunu aktaran Duran, yeni anayasa ve siyasal sistem tartışmalarının başladığı andan itibaren SETA'nın başkanlık sistemi üzerine nitelikli raporlar ve analizler yayımladığını kaydetti.