Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Lübnan Dışişleri Bakanı'ndan ateşkes umudu: Nihai karar İsrail'in

Gözler Orta Doğu'da! Saatler içinde her şey değişebilir

Cumhurbaşkanımız Türkmenistan'da Önümüzü Açtı Ancak Kapasiteyi Halen İran Kullanıyor'

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Nakliyeciler Derneği, (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın talebi üzerine Türkmenistan, İran'dan geçiş kapısı olan Lütfaabad'da kapasiteyi yüzde 50 artırdı, ancak artan kapasiteyi İran kullanıyor" dedi.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği, (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın talebi üzerine Türkmenistan, İran'dan geçiş kapısı olan Lütfaabad'da kapasiteyi yüzde 50 artırdı, ancak artan kapasiteyi İran kullanıyor" dedi.

İran - Türkmenistan sınırında binlerce Türk aracın bekletilmesi ve milyonlarca dolar tutarında ihracat malının teslimin gecikmesi problemine, 6 - 7 Kasım tarihlerinde Türkmenistan'ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan el koymuştu. Ziyaret sırasında açıklama yapan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, Tayyip Erdoğan'ın talebi üzerine, günlük 200 olan geçiş kapasitesinin 300 olacağını bildirmişti. Ancak artan kapasiteye rağmen İran'ın gümrük geçişlerinde kendi ihracatına ayrıcalık tanıması sebebiyle sınırda bini aşkın Türk aracı hala İran - Türkmenistan sınırının İran tarafında bekliyor.

İRAN KAPASİTEYİ KULLANDIRMIYOR

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener "İran gümrüklerine yaptığımız ziyarette, 200 olan kapasitenin sadece 45 tanesinin Türk araçlarına kullandırılmasının haksızlık olduğunu dile getirmiştik. İran bize, Türk araçlarının daha çok geçmesini istiyorsanız Türkmen tarafının kapasiteyi artırmasını sağlayın demişti. Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaretiyle 200 olan kapasite 300'e çıkartıldı ancak İran artan bu kapasiteyi hala bize kullandırmıyor" dedi.

BAŞKA BİR ÜLKEDE ÖRNEĞİ YOK

Şener ayrıca, "Gümrük kapılarında böyle bir ayrımcılığın başka bir ülkede örneği yok. Gürbulak kapısının karşı tarafı olan Bazergan'da bile şu an için 800 Türk aracı Türkiye'ye giriş yapmak için 4 gündür bekletilirken, İran araçları beklemeden geçiş yapıyor. Bu kapının İran ve Türk araçları arasında kullanım oranı bile yüzde 65-35 arasıdır. Türkiye- Gürcistan sınırında yer alan Türkgözü kapısına baksanız, Gürcistan'a çıkış yapan İran araç oranı yüzde 82, Türk araç oranı yüzde 16 . Bizim kapılarımızı bile İran araçları bizden çok kullanırken, İran çıkışında Türk araçlarının eşit oranda geçememesi, bekletilmesi akılla vicdanla açıklanamaz" şeklinde konuştu.

İRAN TAŞIMA KRİZİNDE HENÜZ ÇÖZÜM YOK

İran Büyükelçiliğinden kaynaklı sorunun devam ettiğini ifade eden Fatih Şener, "Sorun sadece yakıt fiyat farkından kaynaklanmıyor. Sağlıklı sonuç için iki ülke bakanlıklarının karşılıklı olarak anlaşması gerekiyor" dedi.

UND'NİN ACİL EYLEM PLANI

Türkiye'nin toplam ihracatının artmasına yönelik aralıksız çalışmalar yapan UND, gümrük kapılarında Türk TIR'larına uygulanan çifte standardın sona ermesi için bir acil eylem planı hazırladı.

Acil eylem planı, şu maddelerden oluşuyor; İran'da Türk araçlarına yönelik 'akaryakıt fiyat farkı' ve 'Ek vergi' gibi uygulamaların kaldırılması ve her iki ülkenin sadece makul seviyede transit geçiş ücreti adıyla ücret alması.

Türk araçlarının İran'ı transit geçişlerinde Türkiye'de İran araçlarına uygulandığı gibi depolara mühürleme işleminin başlatılması.

Türk araçlarına Bazergan'dan Türkiye'ye geçişlerinde kendi ihtiyacı olan 550 Litre mazotunu İran piyasa fiyatından alınmış mazot ile geçişine izin verilmesi, verilemiyorsa İran araçlarının da Türkiye'ye en fazla 50 Litre mazot ile girişine izin verilmesi.

Türk gümrüklerinde İran araçlarına uygulanan 'İlk gelen ilk geçer' eşitlik kuralının Lütfaabad, Pol ve Saraks gibi İran gümrüklerinden geçişlerde Türk araçlarına uygulanması.

Gürbulak Kapısını rahatlatmak amacıyla Sero'ya yapılan yönlendirmelerde eşit uygulama yapılması, Bazergan ve Sero kapısının Türk ve İran araçları tarafından yüzde 50 - 50 eşit oranda kullanımının sağlanması.

İran'da Türk araçlarına uygulanan en az 4 gün transit süre zorunluluğunun AETR Konvansiyonuna ve uluslararası teamüllere uygun olarak hesaplanarak 2 güne indirilmesi ve Türkiye'de de İran araçlarına uygulanması.

Türk araçlarına ücret karşılığı takılan 'araç takip cihazı' uygulamasına son verilmesi ve mevcut takılan araç takip cihazların iade alınarak ücretlerinin nakliyecilere ödenmesi.

Türkiye'de İran araçlarına uygulandığı gibi İran'da, 'yük alma amaçlı güzergah değişikliklerinin izne tabi olması' uygulamasının kaldırılması.

Türkiye'de İran araçlarından ücret alınmaması sebebiyle, İran gümrüklerinde Türk araçlarından alınan fazla mesai ücretlerinin kaldırılması.

Türk araçlarına yük veren İranlılardan alınan yüzde 10 ek vergi uygulamasının kaldırılması.

Türk araçlarına 'şehir giriş çıkışlarında kayıt/İmza uygulanması ve eksiklik halinde ceza kesilmesi' uygulamasının kaldırılması.

Türk sürücülerinin İran ardı ülkelerde yaşanan vize sorunları sebebi ile İran çıkış gümrüğünde sürücü değişikliği yapmasını engelleyen uygulamaya son verilmesi.

Bazergan gümrüğünde yaşanan yoğunluğu ve Türkiye'de akaryakıt kaçakçılığını önleyebilmek adına Iran araçlarının Gürcistan taşımalarını Türkiye üzerinden değil çok daha kısa olan Azerbaycan üzerinden yapmalarının sağlanması. - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title