Haberler

Cumhurbaşkanı Gül, Berdimuhamedov Onuruna Yemek Verdi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Gül: "7 yılda gerçekleşen 12 karşılıklı ziyaret, hiç şüphesiz dostluk, kardeşlik ve gönüldaşlığımızın ne denli güçlü olduğunun müşahhas bir nişanesidir.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, son 7 yılda gerçekleşen karşılıklı ziyaretlerin, iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşliğin gücünü somut bir şekilde gösterdiğini belirterek, "Bir bakıma, Türkiye- Türkmenistan ilişkilerindeki 'altın çağ'ın tezahürüdür. Amacımız, bu ivmeyi muhafaza ederek, işbirliğimize yeni boyutlar kazandırmayı sürdürmektir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi. Gül ve Berdimuhamedov, davetlileri Büyük Resepsiyon Salonu'nun girişinde karşıladı.

Yemeğe Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Berdimuhamedov'un heyetindeki Türkmen bakanlar, Türkiye-Türkmenistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Nevzat Pakdil ve bazı milletvekilleri, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Derya Örs, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ahmet Çalık, Ali Sabancı, Mehmet Nazif Günal, Erol Tabanca, Cemal Kalyoncu ve Zeki Bilge'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda iş adamı, Türkiye Jokey Kulübü (TJK) Başkanı Serdal Adalı, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, devlet sanatçısı halk ozanı Şeref Taşlıova ve diğer davetliler katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, yemekteki konuşmasına, "kadirli doğanım" diye hitap ettiği Berdimuhamedov ve heyetini Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek başladı.

Berdimuhamedov'un ziyaretinin 7 yıl içinde karşılıklı gerçekleştirilen 12'nci ziyaret olduğuna işaret eden Gül, "Bu durum, hiç şüphesiz dostluk, kardeşlik ve gönüldaşlığımızın ne denli güçlü olduğunun müşahhas bir nişanesidir. Bir bakıma, Türkiye-Türkmenistan ilişkilerindeki 'altın çağ'ın tezahürüdür. Amacımız, bu ivmeyi muhafaza ederek, işbirliğimize yeni boyutlar kazandırmayı sürdürmektir" diye konuştu.

Soma'daki maden faciası nedeniyle Türkiye'nin acısını paylaşan Türkmenlere teşekkür eden Gül, "Keder ve sevinçte ortak, tek bir millete mensup olduğumuzu bir kez daha gösterdiniz. Kadirli doğanımın ifadesiyle, 'kan kardeşinden de öte, kemik kardeşi' olduğumuzu teyit ettiniz" dedi.

-"Bir millet, iki devlet şiarından hareketle çalışılıyor"

Dostluk ve kardeşliklerinin temelleri asırlar önce beraber atılan Türkiye ile Türkmenistan'ın elbirliğiyle parlak yarınlara doğru yol aldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, "bir millet, iki devlet" şiarından hareketle ilişkilerin her alanda güçlendirilmesi için çalışıldığını kaydetti. Bu kapsamda Türkmenistan'ın son yıllarda hız verdiği büyük kalkınma hamlesine katkının devam ettiğini vurgulayan Gül, iki ülke arasında ticaretten turizme, taahhüt işlerinden enerjiye, tarımdan petro-kimyaya kadar birçok alanda güçlü işbirliği bulunduğunu dile getirdi.

Türk firmalarının yurt dışında en fazla proje üstlendiği ülkelerin başında Türkmenistan'ın geldiğine işaret eden Gül, ikili ilişkilerin gelişmesinde anahtar rol oynayan Türk girişimcilerine duyulan güven için Berdimuhamedov'a teşekkür etti. Gül, Türkmenistan'ın çehresini değiştiren prestij projelerine ve verimli ortaklıklara başarıyla imza atan iş adamlarını da kutladı.

Cumhurbaşkanı Gül, "Ortak çabalarımızla, sadece ülkelerimiz ve kardeş halklarımızın değil, Orta Asya ve Hazar Havzası'nın inkişafı ve refahına da katkı sağlamış oluyoruz" değerlendirmesini yaptı.

-"İlişkiler gençlerin omuzlarında yükselecek"

Eğitim ve kültür alanındaki çalışmaların iki ülke arasındaki işbirliğine derinlik kattığını ifade eden Gül, sözlerine şöyle devam etti:

"Geleceğimizin teminatı gençlerimizin zamanın ruhunu okuyabilen, bilgili ve milli şuuru yüksek bireyler olarak yetiştirilmesi, ortak istikbalimize yapılan en büyük yatırımdır. Bu çerçevede, Türkiye ve Türkmenistan'da tahsil gören 8 binden fazla gencimizi fahri gönül elçilerimiz olarak görüyoruz. İlerletilmesi için büyük emek verdiğimiz Türkiye-Türkmenistan ilişkilerinin parlak yarınları, bu gençlerin omuzlarında yükselecektir.

Diğer yandan, geçen yıl düzenlenen 'Ankara'da Aşkabat Günleri', kadim Türk-Türkmen kardeşliğinin en güzel şekilde yaşatılmasına vesile olmuştur. Bu sene ise Türkmen halk şairi ve mütefekkir Mahtumkulu Firaki'nin doğumunun 290'ıncı yıl dönümünü idrak ediyoruz. Ortak kültürümüze ait bu müstesna değerin hatırasının ve eserlerinin gelecek nesillere aktarılması için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Türkiye ayağının açılışı şubat ayında Ankara ve Kayseri'de yapılmıştır. Yıl boyunca devam edecek etkinliklerle kardeşlik, yakınlık ve muhabbetimizin daha da pekişeceğine inanıyorum. Güzel dilimizde 'su gider, kum kalır' diye bir atasözü vardır. Şahıslar ve devir değişse de baki kalan dostluk ve kardeşliğimizi ilelebet yaşatacak olan bu tür müşahhas eserler ve müşterek değerlerimizdir."

-"Yaşasın Türk-Türkmen doğanlığı"

Cumhurbaşkanı Gül, Türk şairi Dadaloğlu'nun, dostluk ve kardeşliğe olan ihtiyacın baki kalacağını "Yalnız taştan duvar olmaz yıkılır / Koç yiğide emmi, dayı, il gerek" dizeleriyle anlattığını, büyük halk ozanı Mahtumkulu'nun ise milletin ancak birlik ve beraberlik içinde hareket ederse güçlü kalacağına "Gönüller, yürekler bir olup başlar / Ordu çıksa, erir topraklar taşlar / Bir sofrada hazır kılınsa aşlar / İkbali yükselir yüce Türkmen'in" diyerek işaret ettiğini söyledi.

İki ülke arasındaki birlik, beraberlik, dostluk ve kardeşliğin sonsuza kadar süreceğine olan inancını dile getiren Gül, konuşmasını "Yaşasın Türk-Türkmen doğanlığı" diyerek bitirdi.

-"Dostluk ve kardeşlik gelişecek"

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov da kendisine ve beraberindeki heyete gösterilen konukseverlik için teşekkür etti. Ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine ve zenginleşmesine büyük katkı sağlayacağına inandığını belirten Berdimuhamedov, "Siyasi, ticari, ekonomik, kültürel, beşeri, bilim ve eğitim alanlarındaki işbirliğimizi sürdürmeye hazırız" dedi.

Türkiye ile Türkmenistan arasındaki kültürel ve beşeri ilişkilere dikkati çeken Berdimuhamedov, bu yıl sadece Türkmenistan için değil dünya edebiyatı için de büyük önem taşıyan Mahtumkulu Firaki'nin doğumunun 290'ıncı yılının kutlandığını söyledi. Berdimuhamedov, "Bu açıdan, Türkiye Cumhuriyeti'nde büyük Mahtumkulu'nun mirasına ve anısına gösterilen saygıdan hareketle, tarihi, milli ve kültürel ortaklığın ebedi değerlere ve geleneklere dayalı olduğuna tanıklık etmek hepimiz için memnuniyet vericidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül'e "Uluslararası Mahtumkulu Nişanı"nın verilmesinin kararlaştırıldığını bildiren Berdimuhamedov, Gül'ü kutlayarak, Türk halkının refahına yönelik çalışmalarında başarılar diledi.

"Bugünkü coşkunun ışığında geleceğe bakarak Türkmenistan ile Türkiye Cumhuriyeti'nin dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin kararlı bir şekilde gelişeceğine inanıyorum" diyen Berdimuhamedov, konuşmasının ardından Gül'ün yakasına nişanı taktı ve beratını takdim etti.

Cumhurbaşkanı Gül de teşekkür ederek, "Kadim kardeşliğimizin müşahhas bir tezahürü olan bu anlamlı nişanı, Türk milletini temsilen taşımaktan büyük şeref duyacağım" dedi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel
title
Close