Cumhurbaşkanı Erdoğan Belarus'ta
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Avrupa'nın ülkelerinin bir kısmında hoşgörüsüzlük, tahammülsüzlük, kendinden olmayanı düşman görme gibi hastalıklar adeta veba gibi yayılıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Avrupa'nın ülkelerinin bir kısmında hoşgörüsüzlük, tahammülsüzlük, kendinden olmayanı düşman görme gibi hastalıklar adeta veba gibi yayılıyor. Sırf kimliği, kılık kıyafeti, inancı farklı olduğu için insanlar ayrımcı politikaların, şiddetin muhatabı olabiliyor. Bilhassa canlarını kurtarmak, kendilerine güvenli bir gelecek kurabilmek için dünyanın çalkantılı bölgelerinden kaçan mazlumların Avrupa kapılarına dayandıkları, buralarda yaşadıkları dramları hepimiz izliyoruz." dedi.
Erdoğan, Türkiye Diyanet Vakfınca (TDV) yaptırılan Minsk Camisi'nin açılış törenine eşi Emine Erdoğan ile katıldı.
Tarihi bir ana şahitlik ettiklerini belirten Erdoğan, açılışı Belarus Devlet Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile yapmaktan duyduğu bahtiyarlığı ifade etti.
Lukaşenko başta olmak üzere eserin yapımında emeği geçenlere teşekkür eden Erdoğan, "İnşallah bu ibadethane aynı zamanda Türk-Belarus dostluğunun da simgelerinden biri olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Belarus'un farklı köken ve inanca sahip insanların aynı çatı altında huzur ve barış içerisinde yaşadığı bir ülke olduğuna işaret eden Erdoğan, "Burada farklılıkların bir tehdit ve tehlike olarak değil büyük bir zenginlik olarak görüldüğüne şahit oluyoruz. Dinleri, kültürleri, inançları farklı olan insanlar aynı ortak gelecek vizyonuyla Belarus'un istikrarı, büyümesi, uluslararası alanda hak ettiği yeri alması için var gücüyle çalışıyor." diye konuştu.
"Bombalar altından kaçan insanlara kapılarımızı kapayamayız"
Belarus'un bu özelliğinin, içinden geçilen sıkıntılı dönemde çok değerli olduğuna inandığını belirten Erdoğan, şu ifadelere yer verdi:
"Bu güzel manzaraya maalesef dünyanın birçok ülkesinde rastlamak mümkün değildir. Avrupa'nın ülkelerinin bir kısmında hoşgörüsüzlük, tahammülsüzlük, kendinden olmayanı düşman görme gibi hastalıklar adeta veba gibi yayılıyor. Sırf kimliği, kılık kıyafeti, inancı farklı olduğu için insanlar ayrımcı politikaların, şiddetin muhatabı olabiliyor. Bilhassa canlarını kurtarmak, kendilerine güvenli bir gelecek kurabilmek için dünyanın çalkantılı bölgelerinden kaçan mazlumların Avrupa kapılarına dayandıkları, buralarda yaşadıkları dramları hepimiz izliyoruz. Türkiye olarak 6 yıldır Suriye ve Irak'tan ülkemize gelen mültecileri burada anlatacak değilim, onlara ev sahipliği yapmaya devam ediyoruz, edeceğiz. Çünkü inancımızın gereği budur. Bombalar altından kaçan insanlara kapılarımızı kapayamayız. Açılışını yaptığımız bu cami kendisinin ülkesindeki Müslümanları sahiplendiğini göstermekte, Sayın Lukaşenko'yu bu noktadaki hassasiyeti sebebiyle şahsım ve milletim adına tekrar kutluyorum. Belarus halkının turizmde en önemli destinasyon olarak ülkemizi görmesinin de aramızda halklarımızın kaynaşması bakımından ne kadar önemli oluğunu ifade etmeyi de görev telakki ediyorum."
Törenden notlar
Minsk Camisi'nin açılış törenine Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, TDV Genel Müdürü Mustafa Tutkun, Avrasya bölgesi dini idare başkanları ve Belarus'ta yaşayan Türkler katıldı.
Ahmet Hamdi Akseki Camisi İmam Hatibi Ali Tel'in Kur'an tilavetiyle başlayan açılışta konuşmaların ardından Erdoğan ve Lukaşenko camiyi gezdi, TDV yetkilileri ve cami imamı Mustafa Takas'tan bilgi aldı.
Erdoğan ve beraberindekiler, cuma namazını camide Minsk Camisi'nde kıldı. Camide ilk cuma namazını Diyanet İşleri Başkanı Görmez kıldırdı.
- 54 yıl önce Sovyet rejimi yıkmıştı
Yaklaşık 100 bin Müslümanın yaşadığı Belarus'un başkenti Minsk'te 54 yıl önce Sovyet rejimi tarafından yıkılan Minsk Camisi'nin yenileme çalışmalarına 2003 yılında başlandı ancak çalışmalar uzun süre tamamlanamadı. Caminin yapımını, 2014 yılında Türkiye Diyanet Vakfı üstlendi.
TDV tarafından aslına uygun yaptırılan cami, Tatar mimarisine göre inşa ettirildi. Caminin mihrap, minber, kürsü ile halı, tezyinat çalışmaları Ankara'da yaptırılarak Minsk'e getirildi. Giriş katında konferans salonu, sergi salonu, fuaye ve bilgisayar odaları bulunan cami, 2 bin 500 kişinin aynı anda ibadet edebileceği kapasitede tasarlandı.