Haberler

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gürcan: "Kendi Ülkem ve Toprağım Kadar Kadını Özgür Bir Yer Görmedim"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ayşen Gürcan, hikmet, iffet, adalet ve cesaretin kadına çok yakıştığını söyleyerek, "Kendi ülkem ve toprağım kadar kadını özgür bir yer görmedim" dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ayşen Gürcan, hikmet, iffet, adalet ve cesaretin kadına çok yakıştığını söyleyerek, "Kendi ülkem ve toprağım kadar kadını özgür bir yer görmedim" dedi.

Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ayşen Gürcan, Burdur Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından 8 Mart Dünya Emekçiler Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen kahvaltıya katıldı. Kadın esnafların bulunduğu kahvaltıda, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ayşen Gürcan'a, Burdur Valisi Şerif Yılmaz, AK Parti Burdur Milletvekilleri Bayram Özçelik ve Reşat Petek eşlik etti.

Babasının esnaf olduğunu ve esnaflığın derdini, esnaflığın uğraşısını yaşadığını kaydeden Ayşen Gürcan, "Ben esnaf çocuğuyum, bilirim esnaflığın ne olduğunu. Babam yıllarca manavlık yaptı, sonra ben üniversiteye geçince küçük bir bakkal dükkanı vardı. Esnaflığı herhalde en güzel anlatan, bir sonraki ayın gelirini bilememektir. Memurlar bunu bilmez, memurlar her ay saf bir gelirle kazancını bilirler ama esnaf bilmez. Onun için babamdan bir şey istediğim zaman, meşhur bir çarşambamız vardı, çünkü salı günleri pazar kurulur, salı günü gelen gelir, çarşamba alışverişimizi sağlardık. Ama her sabah istisnasız, dini bayramlar hariç babam işine gitti ve her akşam geliş saati de sabit olmadı. Bu anlamda, esnaflığın derdini, esnaflığın uğraşısını ama kendi dükkanının sahibi olmanın özgürlüğünü, bağımsızlığının nasıl bir şey olduğunu babamdan biliyorum. O yüzden sizleri takdir ediyorum, hepinizi kutluyorum" dedi.

"Burdur kadını çalışkandır"

Burdur kadınının çalışkan olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gürcan, "Burdur kadını çok çalışkandır. Nereden biliyorum? İlkokul üçüncü sınıftan itibaren üniversiteye gidinceye kadar annem halı dokumaya giderdi, ben de onunla giderdim. Çünkü ihtiyacımız varsa babamızdan, annem kocasından istemezdi, giderdik hala var mı bilmiyorum. Halı dokurduk. Bu anlamda Burdur kadını çok çalışkandır, bilirim ekmeğini taştan çıkarır, halı dokur, gül toplar, eker, biçer, hep üretir, maşallah hiç gocunmaz da bundan ve görüyorum ki sizler hem eğitim alarak hem de kendinize ait bir iş yeri açarak bugün burada bizlerle bir aradasınız. Rrabbim emeklerinizi yağlı eylesin. Bol kazançlar versin" diye konuştu.

"Kendi ülkem ve toprağım kadar kadını özgür bir yer görmedim"

Kadınların hayata eksiden başladığını ifade eden Gürcan, "Bugün kadın günü olduğu için kadınlar üzerinden gideceğiz. Hiçbir zaman bir güne sığmayacak kadar değerli olduklarını bilirim. En azından kendi adıma, yıllardır verdiğim çaba adına, bir tık eksiden başlıyor muyuz hayata? Evet başlıyoruz ama samimiyetle söylüyorum. Bir çok ülkeyi gördüm, doğuyu ve batıyı gördüm ama kendi ülkem kadar, kendi toprağım kadar kadını özgür bir yer görmedim. Samimiyetle söylüyorum özellikle Burdur için söylüyorum çünkü Burdur'un kendine has bir yapısı var. Hepiniz esnafsınız, maşallah, nüfusu bu kadar küçük olan bir yerde esnaf kadınların oranı yüzde 10 ki bunların birçoğu daha fazladır da, eşi ya da oğlu üzerinden göstermiş olabilir. Benim annem yıllarca babamın yanında çalıştı" dedi.

"Hikmet, iffet, adalet ve cesaret, kadına çok yakışır"

Kadına hikmet, iffet, adalet ve cesaret değerlerinin çok yakıştığını ifade eden Ayşen Gürcan,

"Kadına dört değer çok önemlidir, çok yakışır, hikmet, iffet, adalet ve cesaret. Hele hele Anadolu kadınına, bu kavramlar bizim kültürel mirasımızdan bizlere kalan önemli göstergelerdir. Hikmeti de, iffeti de, adalet ve cesareti de başka yerlerde aramaya gerek yoktur. Aradığımız tüm değerler bizim eski medeniyetimizde mevcuttur. Bu değerler üzerinde inşa ettiğimiz hanımlar, toplumumuzda elbette karşılık bulacaktır ancak kadınlar dahil olmadıkları bir dünyanın sorunlarından en çok da etkilenen kesimdir. Bu değerler üzerine inşa ettiğimiz hanımlar, toplumumuzda elbette karşılık bulacaktır. Ancak kadınlar, dahil olmadıkları dünyanın sorunlarından en çok etkilenen kesim maalesef. Dünyanın en yoksul kesimini kadınlar oluşturuyor. Yine dünyanın her yerinde milyonlarca kadın en temel haklarını kullanmaktan dahi mahrum yaşıyor. İsmi, kimliği olmayan coğrafyalar gördük. Kadının ne kimliği ne de varlığı var. Biz daha Cumhuriyetin kurulduğu dönemlerde hem kimliğimiz hem de seçme seçilme hakkımızı kazandık. Kadınları eğitime, siyasete, istihdama, ekonomiye kısaca hayata dahil etmeden yapılan her girişim başarısız olmaya mahkumdur. Kadınlarımızın bilgi ve tecrübeleriyle dünyaya katacağı önemli değerler vardır. Sürdürülebilir kalkınma da kadınların üretme, karar alma mekanizmaları ve siyasete katılımlarıyla mümkündür" diye konuştu.

"Türk kültüründe kadın ve erkek birbirini tamamlıyor"

Türk kültüründe kadın ve erkeğin birbirini tamamladığını belirten Ayşen Gürcan, "Hayatın her safhasında kadın ile erkek birdir, beraberdir. Bu anayasamıza, yasalarımıza, kültürel değerlerimize göre böyledir. Anayasanın 10. maddesine 'Kadın ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliğin hayata geçmesini sağlamak yükümlüdür.' ifadesini koyduk. Kadın hakları konusunda Türkiye'de bugün her zamankinden çok daha kararlı bir duruş sergilendiğini memnuniyetle ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

Kadın girişimcilere, yeni düzenlemeleri anlattı

Gürcan, konuşmasının sonunda kadın girişimcilere yönelik hükümetin getirdiği yeni düzenlemeleri anlattı. Gürcan, "Hazine destekli sistemde KOBİ kredileri için yüzde 75 olan kefalet oranı, kadın girişimcilerinin kullanacağı krediler için yüzde 85'e çıkarıldı. Azami kefalet tutarı yararlanıcı başına 85 bin lira, risk grubu için de 130 bin liradır. KOSGEB'in düzenlediği uygulamalı girişimcilik eğitimleri var. Bu eğitimleri alanların yüzde 46'sını kadınlarımız oluşturuyor. KOSGEB yeni girişimci desteği de sağlıyor. Desteklemeden faydalananların da yüzde 48'ini kadın girişimciler oluşturuyor. 2010 yılından günümüze kadar yaklaşık 30 bin KOBİ'ye destek ödemesi yapılmış, bu rakamın yaklaşık 14 bin 500'ünü kadın girişimciler oluşturmuştur. Kadınların okuması, iş hayatına girmesi, karar organlarında aktif rol alması demek daha medeni ve insani çalışmalara yol açtığını tecrübelerimden biliyorum. Girişimci kadınların kendi aralarında dayanışma sağlamaları, ulusal, bölgesel, uluslararası düzeyde örgütlenmeleri ve iş birliği mekanizmaları oluşturmaları da küreselleşen dünyanın en önemli ihtiyaçları arasındadır" ifadelerini kullandı. - BURDUR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title