Çukurova zeytini Ortadoğu ve Uzakdoğu pazarına talip
İBRAHİM ERİKAN/ÜMİT KAHRIMAN - Türkiye'de üretilen zeytinin yaklaşık yüzde 25'inin hasat edildiği Çukurova'da salamuralık ve yağlık zeytinler, Ortadoğu ve Uzakdoğu pazarına sunulacak.
İBRAHİM ERİKAN/ÜMİT KAHRIMAN - Türkiye'de üretilen zeytinin yaklaşık yüzde 25'inin hasat edildiği Çukurova'da salamuralık ve yağlık zeytinler, Ortadoğu ve Uzakdoğu pazarına sunulacak.
Çukurova'nın berektli topraklarında yıllardır üretilen yer fıstığı, pamuk, mısır ve buğdayın yanı sıra "marjinal araziler" diye adlandırılan, engebeli ve sulanamayan alanlarda son yıllarda zeytincilik de yapılıyor.
Ekonomisinin büyük bölümünü tarım sektörünün oluşturduğu Osmaniye, Adana, Mersin, Hatay ve Kahramanmaraş'ta son yıllarda dikilen milyonlarca zeytin fidanından ürün alınmaya başlandı.
Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam, Çukurova bölgesinde geçen yıl yaklaşık 400 ton salamura ve yağlık zeytin hasat edildiğini, Osmaniye'nin ise Türkiye zeytin üretiminde 11. sırada yer aldığını bildirdi.
Osmaniye'nin zeytin üretiminde 15 yılda 43. sıradan bu noktaya geldiğine dikkati çeken Sağlam, "Zeytinin anavatanı diye tabir edilen Antalya, Andırın ve Mardin üçgeninde bulunmamızdan dolayı gerek çeşit bazında gerekse verim bazında Osmaniye 15 yıl sonra Türkiye'de ilk 5'e veya 6'ya girer diye düşünüyorum" dedi.
Çukurova yöresinde zeytinciliğin uzun süredir yapıldığını vurgulayan Sağlam, şöyle devam etti:
"İl genelinde verim alamadığımız arazilerimiz de var. Hatay'da zeytinciklik eskiden beri yapılıyor. Altınözü, Hassa ve Reyhanlı bölgelerinde yoğun zeytin alanları var ama gerek İskenderun Körfezi'ndeki bölgede gerekse Hatay'da ağaçlar yaşlandı. Bizim en büyük avantajımız, körfez bölgesine göre düşündüğümüzde üretimdeki ışıklandırma ve sıcak aralık çok uzun. Yani yetişme periyodumuz çok uzun. Bundan dolayı yağ kaliteli. Çünkü nisanda, mayısta hava ısınıyor, ekim, kasıma kadar sürüyor. Diğer bölgelerde bu süre daha kısa, ağaçlar da yaşlı olduğu için yağımızda ve zeytinimizde kaliteyi yakaladık diye düşünüyorum. Önümüzde Ortadoğu, Uzakdoğu, Japonya ve Çin gibi zeytin tüketiminin fazla olduğu büyük pazar var. İnşallah hedefimiz, paketlemede başarı yakalayıp, gerek salamurada gerekse yağda bu pazarlara talip olmak. Bölge olarak zaten Türkiye'nin 4'te birini üretiyoruz."
- "Marjinal arazileri kazanarak bu başarıyı yakaladık"
Osmaniye'de zeytin üretimine ilginin arttığına dikkati çeken Sağlam, 1999-2000 yıllarında tek yağ fabrikası olan kentte 15 yağ fabrikası ve 6 salamura fabrikasının faaliyet gösterdiğini, 3 salamura fabrikasının yapımının da devam ettiğini kaydetti.
Kentte 15 yıl önce 3-4 bin dekar alanda zeytin yetiştirilirken bugün sadece merkez ilçede 45 bin dekar zeytin alanı olduğunu ifade eden Sağlam, şöyle devam etti:
"Valilik ve bazı kurumların desteğiyle 15 yılda zeytincilikte bu düzeye ulaşıldı. Sulanamayan 'marjinal araziler' dediğimiz alanları kazandık. İl genelinde bu arazilerden 100 bin dekar açmış durumdayız. Bunun da yüzde 50-55'i verimli halde. Zeytin alanlarımızın yüzde 40-45'i verim alınamaz durumda. Ayrıca 100 bin dekar daha zeytin dikim çalışması yaptırmamız gerekiyor. 10 dekar altındaki arazileri valiliğin vereceği fon ile ağaçlandıracağız. Sulanamayan, 'marjinal' diye tarif ettiğimiz engebeli arazilerin tamamına zeytin dikmeye niyetliyiz. Çiftçimiz, zeytinin hasadından da veriminden de memnun."