Çukurca'da Pirinç Bereketi
Hakkari'nin yıllardır çatışmalarla gündeme gelen Irak sınırındaki Çukurca İlçesi'nde tarlalarda pirinç hasadı yapılmaya başlandı.
Yıllardır çatışmalar nedeniyle ekilemeyen tarlalar, çözüm süreciyle yeniden tarıma açılınca Çukurcalılar yıllardır özlemini çektikleri pirinç ekimine başladı. Başta Kazan Vadisi olmak üzere birçok köyde ekilen pirinç tarlalarından hasat sevincini yaşayan Çukurcalılar, yol olmadığı için tarım makinelerinin gidemediği bölgelerde babadan kalma yöntemleri kullanıyor.
Çözüm süreciyle birlikte huzurun kendini hissettirdiği sınır bölgelerinde halk eski günlerine yeniden dönmeye başladı. Hakkari'nin Kuzey Irak'a sıfır noktasındaki Çukurca İlçesi'nde de çözüm süreci ve huzur ortamının meyveleri alınıyor. Güvenlik nedeniyle boşaltılan köylerinden ayrılan ve yıllardır tarlalarını ekip biçemeyen Çukurcalılar yeniden tarıma yöneliyor.
PİRİNÇ TARLALARI ŞENLENDİ
Geçmişte Çukurca'nın önemli geçim kaynaklarından olan pirinç, Çukurcalıların en çok önem verdiği tarım ürünü. Başta Kazan Vadisi, Bekrote bölgesi, Çukurca merkez ile daha önce askeri bölge olarak ilan edilen Cevizli, Kazan, Meşeli, Dutluca, Kayalık köylerinde yüzlerce dönüme pirinç ekildi.
Uzun yıllar sonra aldıkları ilk ürünün bereketli olduğunu belirten Çukurcalılar, "Bundan 30 yıl önce ilçede yaşayan nüfusun yüzde 70'inin geçim kaynağı başta pirinç olmak üzere tarım ve hayvancılıktı. Pirincimizi hasat edip bir kısmını kendimize saklıyorduk diğerini de giyim ve gıda karşılığı satıyorduk. Şu anda arazilerimizin sadece yüzde 10'unu kullanabiliyoruz. Ama bu süreç böyle devam ederse köylülerin büyük bir kısmı pirinç ekimi yapacak. Başta Hakkari olmak üzere bölgedeki bir çok ilin pirinç ihtiyacı buradan karşılanıyor" dedi. - Hakkari