Çubuk'ta Çam ve Gürgen Tozundan Biokütle Yakıt İmal Edildi
Başkent'te fosil yakıta alternatif olan çam ve gürgen ağacı tozundan biokütle yakıt olarak imal edilen Pelet üretimine başlandı.
Ankara'nın Çubuk ilçesinde fosil yakıta alternatif olan çam ve gürgen ağacı tozundan biokütle yakıt olarak imal edilen Pelet üretimine başlandı.
Fakirin, kış ayının korkulu rüyası sobalarda kömürden kaynaklanan korbonmonoksit zehirlenmelerine karşı alternatif yakıt olan Pelet, ilçede rağbet görmeye başladı.
MALİYETİ DAHA UCUZ
Odun artıklarının kurutulup, öğütülerek talaş haline getirildikten sonra yüksek basınçla sıkıştırılmasıyla elde edilen 6-8 mm. çapındaki yakıt topaklarından oluşan özel yakıt Pelet'in fosil yakıtlara göre maliyetinin ucuz olduğu belirtildi.
"PELET EVLERDE VE İŞ YERLERİNDE KULLANILIYOR"
Çubuk Zahireciler Sitesi'nde üretilen pelet yakıtının günlük üretim miktarı 7 tonu buluyor. Pelet yakıtı çam ve gürgen ağacı tozundan imal ettiklerini belirten üretici Erkan Can, "Bu yakıt şimdilerde birçok fabrika ve üretim tesislerinde alternatif yakıt olarak kullanılıyor. Ülke ekonomisi ve üretimi son derece katkılı olan yakıt. Yüzde 90 kömürle eşdeğerdedir. Alternatif yakıt Pelet, evlerde ve iş yerlerinde kullanılmaktadır" dedi.
Çevreci bir yakıt olarak üretimi yapılan biyokütlenin, 25 kiloluk torbalarda ve tonu 350 liradan satışa sunuluyor.