Çözüm Süreci
"Hakkari'yi tanımak, dostluk ve kardeşliği pekiştirerek çözüm sürecine katkı sağlamak" amacıyla Hakkari'ye gelen 6 federasyon başkanı, Yüksekova'da barış mesajı verdi
"Hakkari tanımak, dostluk ve kardeşliği pekiştirerek çözüm sürecine katkı sağlamak" amacıyla Hakkari'ye gelen 6 federasyon başkanı, Yüksekova'da barış mesajı verdi.
Yüksekova ilçesini ziyaret eden Trabzon Dernekleri Federasyonu Başkanı Haydar Dulkadiroğlu, Sinop Dernekleri Federasyonu Başkanı Nihat Aktaş, Erzurum Dernekleri Federasyonu Başkanı Aydın Gürkan, Diyarbakır Dernekleri Federasyonu Başkanı Murat Gökhan, Van Dernekleri Federasyonu Başkanı Yusuf Tuncil ile Hakkari İli ve İlçeleri İstanbul Derneği Başkanı Şemsettin Demir, sivil toplum örgütü temsilcileriyle görüştü.
Daha sonra ilçe merkezini gezen federasyon başkanları, esnafı ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Vatandaşların sıcak ilgisiyle karşılaşan heyet, gördükleri ilgi karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi.
Trabzon Dernekleri Federasyonu Başkanı Dulkadiroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hakkari'nin gezilmeye ve görülmeye değer bir yer olduğunu belirterek, zaman zaman yaşanan olumsuzluklar nedeniyle Hakkari'ye yönelik kamuoyunda önyargı oluştuğunu söyledi.
Kendisinin de Hakkari'ye bu önyargıyla geldiğini vurgulayan Dulkadiroğlu, "Hakkari'ye gelmeden önce 'acaba nasıl bir durumla karşılaşırım?' diye kuşku vardı. Ancak geldikten sonra gördük ki Hakkari hakikaten bir İstanbul'dan, Trabzon'dan farklı değil. İnsanları çok samimi ve çok misafirperver. Biz bunları burada yaşadık ve yerinde gördük" dedi.
Hakkari'de herkesin barış istediğine değinen Dulkadiroğlu, şöyle konuştu:
"Burada halk, kurumlar ve herkes barış istiyor. İnanın etrafa baktığınızda o barış talepleri sanki yüksek sesle dillendiriliyor. Bu da mutluluk veriyor. Son günlerde açıklanan Demokratikleşme Paketi dolayısıyla kamuoyunda yüksek bir algı oluştuğu için sanki paket boş gibi algılandı. Ancak pakette çok güzel şeyler var. Bu ülkede yaşayan vatandaşlar ve bizlere çok önemli kazanımlar, haklar sağlıyor. Yükselen algı dolayısıyla biraz eksik gibi düşünülüyor ancak ben öyle düşünmüyorum. Gelecekte bu paketin daha güzel paketlerle taçlandırılacağını düşünüyorum. İnşallah memleketimize milletimize hayırlı olur."
Sinop Dernekleri Federasyonu Başkanı Ataş ise Hakkari'yi ziyaret amaçlarının çözüm sürecine katkı sağlamak olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:
"Hakkari'ye gitmek istiyorum dediğimde başta ailem olmak üzere 'Hakkari'de ne işin var, tehlikeli yer' diye tepki gösterdi. Tahmin ediyorum ki batı illerinden gelecek olan bütün insanların hemen hemen karşılaştıkları ilk tepki budur. Ama üç gündür Hakkari'deyiz, batı illerindeki olumsuz yargıların burada olmadığını gördük. Özellikle buradaki halkın, barış için çok istekli ve arzulu olduğunu gördük. Bölgeye huzur gelmesi, ekonominin düzelmesi anlamında birtakım adımların atılması gerektiğini söylediler.
Benim Karadeniz bölgesinde doğmuş olmam, bir başkasının Hakkari'de doğması bizim bir seçeneğimiz değil. Kimse anne babasını seçme hakkına sahip değil. Dolayısıyla farklı dünya görüşlerine sahibiz ama bizi birleştiren temel nokta Türkiye'de eğer bir insan dilini konuşmak istiyorsa anadilini rahatça konuşabilmeli. Bu anlamda birbirimizi daha net anlayabilmemiz için bu gibi ziyaretleri gerçekleştirmek lazım." - Hakkari