-Çözüm Süreci
Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Can Paker, çözüm süreciyle ilgili, "Bu süreç, yeni oluşan devletin halklarıyla barışma sürecidir" dedi.
Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Can Paker, çözüm süreciyle ilgili, "Bu süreç, yeni oluşan devletin halklarıyla barışma sürecidir" dedi.
Paker, Sekreter Ayhan Ongan, Üyeler Abdurrahman Kurt, Zübeyde Teker, Mahmut Arslan ve Mehmet Uçum ile Doğubayazıt ilçesinde Milli Eğitim Müdürlüğü salonunda sivil toplum kuruluşları ve oda temsilcileri ile halkın çözüm sürecine ilişkin beklenti ve önerilerini dinledi.
Grup Başkanı Paker, yaptığı konuşmada, gittikleri yerlerde aldıkları talepleri, Ankara'da siyasetçilere rapor halinde sunacaklarını söyledi.
Fırsat eşitliğinin önemini vurgulayan Paker, "Buradaki heyecanı, bunun atında yatan büyük trajedileri, pek çok hikayeyi birkaç haftadır dinliyorum. Burada da aynı şeyler var. Bu acıları yaşayan insanlar elbette heyecanlı. Acıların sonlanması için aceleci ve talepkar oluyor. Bunu anlayışla karşılıyorum" diye konuştu.
Sürecin bundan sonra sağlıklı yürütülmesi gerektiğini belirten Paker, şunları kaydetti:
"Önümüzdeki süreç çok kritik. Dikkatli olmamız, duygularımızı frenlememiz, taleplerimizi yerinde ve zamanında iletmemiz gereken bir süreçteyiz. Bu süreç neden bugün başladı? Cumhuriyet kurulduğundan beri Türkiye'yi askerler ve yargıçlar yönetti. Devlete onlar hakimdi. Devlet, kendisi için vardı, halkı için yoktu ve bu süreçte kendine iki tane düşman bellirledi. Biri bölücüler, öbürü irticacılar. Yani biri Kürtler, öbürü Müslümanlar. Bu çok uzun yıllar sürdü. Türkiye'nin ve dünyanın gelişmesiyle ülkemizde yaşayan insanlar öyle bir duruma geldi ki artık asker ve yargıçların yönettiği devlete tahammül edemedi."
AK Parti iktidarının 2002'de göreve geldiğinden beri bu yapıya karşı mücadele verdiğini anlatan Paker, şöyle devam etti:
"Esasında Türkiye'de hiçbir parti iktidar olmadı. İktidar, askerler ve yargıçlardı. AK Parti de iktidara geldiğinde iktidar değildi. Ben AK Parti'nin sözcüsü değilim, tarihsel bir resim çekiyorum, o kadar. Türkiye de insanlardan aldığı güçle 'devlete karşı adım atabilirim' diye düşünmeye başladı ve adımlar atmaya başladı. Bu adımlar atılırken, bugünkü başbakana 22 suikast hazırlığı yapıldı. Bugün hala o eski devletin hukuku geçerli. Sizin şikayet ettiğiniz pek çok konu, o eski devletin hukukuna bağlı."
Bu süreçte seçilmişlerin yönetiminde olan bir devletin gündeme geldiğine işaret eden Paker, ülkeyi iki devletin yönettiğini, bir tarafta AK Parti, BDP, aydınlar, sol demokratlar, libareller ve Müslümanların olduğunu, diğer tarafta da asker ve yargıçlara dayanan, hukuku lehine tutan devlet bulunduğunu öne sürdü.
"Bu süreç, yeni oluşan devletin halklarıyla barışma sürecidir" diyen Paker, şunları söyledi:
"Bu savaş 90 yıldır sürüyor. Türkiye'de yaşayan insanlar 90 yıldır direniyor. İlk defa halkların beraber olacağı bir koalisyon kuruluyor. Karşı tarafın 90 yıllık tecrübesi var, bunu unutmayın. Bununla baş etmek kolay değil. Onun için müttefiklerimizi iyi tanımamız lazım. Daha da önemlisi, 90 yıllık bu iktadırın birkaç ay içerisinde teslim olacağını zannetmeyin. Bizim esas mücadelemiz, silahsızlanma dönemiyle başlayacak. İnsan hakları için hep beraber mücadele vereceğiz."
Toplantının ardından esnafla da görüşen Paker ve grup üyeleri, Ahmedi Hani Türbesi'ni ziyaret ederek İshak Paşa Sarayı'nı gezdi. - Ağrı