Çözüm Süreci
Akil İnsanlar Heyeti Marmara Grubu Sekreteri Levent Korkut, "silahların susmasının barışın oluşturulması için fırsat" olduğunu belirtti.
Akil İnsanlar Heyeti Marmara Grubu Sekreteri Levent Korkut, "silahların susmasının barışın oluşturulması için fırsat" olduğunu belirtti.
Korkut ve Grup Üyesi Yücel Sayman, Yenişehir'in Çeltikçi köyünde, ağırlıklı olarak Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa'dan gelen mevsimlik tarım işçilerinin barındığı çadırlara ziyarette bulundu.
Yaklaşık bin tarım işçisinin kaldığı çadırları gezen Korkut ve Sayman, işçiler ve çocuklarının sorunlarını, taleplerini dinledi. İşçiler, barışın yanı sıra çadırların bulunduğu alana tuvalet ve banyo olanağı sağlanmasını, çocuklar ise okula gidebilmeyi istediklerini ifade etti.
Korkut da konuşmasında, en anlamlı toplantılardan birini çadır kentte yaptıklarını belirterek, sorunun kalbine giden yolu, burada keşfedeceklerini söyledi. Toplumun aslında birbirini tam olarak anlamadığını dile getiren Korkut, bir süredir devam eden çözüm süreci sayesinde 4 aydır çatışmasızlık ortamı yaşandığını ve bunu çok önemsediklerini, sürece ilişkin olumsuz görüş bildirenlerin sayısının da giderek azaldığını belirtti.
Korkut, özellikle 1990'lı yıllarda binlerce, yüz binlerce kişinin kendi yaşadıkları alanlardan, köylerinden mahrum bırakıldığını hatırlatarak, köylerin boşaltılmasının önemli sonuçlar doğurduğuna dikkati çekti. Buradaki çadır kentte devam eden yaşamın insani bir durum olmadığını ancak Mersin'de de İzmir'de de aynı şeylerin gözlemlenebileceğini dile getiren Korkut, şöyle konuştu:
"Bu güneydoğudaki alanların boşaltılması, bir aralar sorunu çözer gibi algılandı. Halbuki tam tersi sorunlarımızı daha da fazlalaştırdı. İnsanlar, kendi yurtlarından, topraklarından, evlerinden oldular. Belki de kendi ekonomilerini yaşayabilecek durumdayken, bu ekonomileri ortadan kalktı. Kendi ailelerine bakabilecek durumdayken bu da ortadan kalktı. Şimdi bizim temel görevimiz, bunu yeniden yapılandırmak, oluşturmak olmalı. Şahsi olarak demiyorum, devlet olarak görevimiz. Tabii ki yeniden yapılandırma, bu acıları sarmadan olmaz. Kimler mağdur olmuşsa bütün mağdurların bu mağduriyetlerinin giderilmesi ve onlara insanca bir yaşamın sunulması gerekir. Barış, sadece silahların susması değildir. Silahlar niye konuştu- Onun nedenlerini bulmaktır. Silahların susması, aslında bir fırsattır. Barışın oluşturulmasının fırsatıdır."
Korkut, bu tür mağduriyetlerin giderilmesi için sosyal politikaların şart olduğunu ifade ederek, özellikle son dönemde bu yöndeki seslerin daha yüksek çıkması gerektiğini kaydetti.
Grup üyesi Yücel Sayman da çadır kentteki yaşam koşullarını gördüğünde dilinin tutulduğunu söyledi. Gittikleri bütün toplantılarda insanların barış ve barışın sağlanmasıyla ilgili sorular sorduklarını anımsatan Sayman, "İlk defa burada barış, beni çok etkileyen bir şekilde tanımlandı. Çıkan sonuç, burada söylenen şu: Barış, benim kendi toprağıma dönmemdir. Orada çalışmam, orada okula gitmem, orada parkta oynamamdır. Yani, Barış, bizzat benim, kendimin denildi. Onun için de bu barışı çok istiyorum, en anlamlı yer burası" değerlendirmesinde bulundu. - BURSA