Çözüm Süreci

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Marmara Bölgesi Akil İnsanlar Heyeti Başkan Vekili Prof.Dr.Mithat Sancar, çözüm sürecine ilişkin, "CHP'de bu sürece katkı sunmak isteyen insan sayısı yönetimde az değil ama tabanda hiç az değil."

Marmara Bölgesi Akil İnsanlar Heyeti Başkan Vekili Prof. Dr. Mithat Sancar, çözüm sürecine ilişkin, "CHP'de bu sürece katkı sunmak isteyen insan sayısı yönetimde az değil ama tabanda hiç az değil. Daha yeni bir istifa yaşandı biliyorsunuz (Gülseren Onanç) ve bu istifada temel neden de buydu. Mecbur edildi, istifası istendi" dedi.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Merkezi'nde düzenlenen Çözümle Gelecek Barış Ortamının Ekonomik Yansımaları Paneli'nde konuşan Sancar, çözüm süreci konusunda, "CHP'nin hakim düşünce yapısında köklü bir problem" olduğunu savundu.

"CHP neden burada yok-" sorusunu soran Sancar, şöyle konuştu:

"CHP'nin burada olmasına gerek yok ancak iki tarafta da sıkıntı var benim görebildiğim kadarıyla. Kabahatin büyük kısmı CHP'nin iç kısmındaki meselelerde yatıyor. CHP'nin bloke olmasına neden olan alışkanlıklar var. Bir ulusalcı ideoloji var. Bir Kemalist paradigma var. ve bu paradigma bu partiyi bu devletin sahibi fikrine yapıştırmış durumda. Bunun da yönetim katında ciddi bir blokaj oluşturmuş olduğunu görüyoruz."

CHP'de Çözüm sürecine katkı sunmak isteyen çok sayıda ismin bulunduğunu öne süren Sancar, "CHP'de bu sürece katkı sunmak isteyen insan sayısı yönetimde az değil ama tabanda hiç az değil. Daha yeni bir istifa yaşandı biliyorsunuz

(Gülseren Onanç) ve bu istifada temel neden de buydu. Mecbur edildi, istifası istendi. Sürece AK Parti tabanının yüzde 52'si destek veriyorken CHP tabanı yüzde 40 düzeyinde destek veriyor. Hiç düşük bir rakam değil" ifadesini kullandı.

-"Özgürlüğe yatırım yapan ülkeler kalkınmış durumda"-

Heyet üyesi Levent Korkut ise Türkiye'nin ekonomisinin gelişmekte olan çok önemli bir ekonomi olduğunu ancak bunu sürdürülebilir kılma noktasında siyasi istikrarın en önemli unsur olduğunu belirtti.

Korkut, "1990'lardan sonra özgürlüğe değer veren ülkelerin kalkındığını görüyoruz. Özgürlüğe yatırım yapan ülkeler kalkınmış durumda. Şu anda Güney Afrika en gelişmiş 20 ekonomi arasında dünyada. Eğer Güney Afrika o süreçleri dönüşümü atlatamasaydı belki de bugün Güney Afrika hala çatışmaların içinde sürüklenen bir ülke olacaktı" diye konuştu.

Güney Kore'nin yaşadığı dönüşüm süreciyle Türkiye'nin sürecini mukayese eden Korkut, Güney Kore'nin Türkiye ile yakın tarihlerde askeri darbeler yaşadığını anımsatarak, "Gelinen noktaya baktığımızda Güney Kore bizim yıllardır yapamadığımız Anayasal dönüşümü daha 1990'lı yıllarda halledip aşmış durumdadır" değerlendirmesinde bulundu.

Heyet üyesi Yücel Sayman da konuşmasında "hükümetin akil İnsanları kullandığı" yönündeki eleştirilere değinerek, şunları söyledi:

"Maalesef ülkemizde silah kadar tehlikeli bir siyaset yapma biçimi var. Bir söylenti çıkarırsınız o çıkarttığınız söylentiyle başkalarının da o söylenti gerçekmiş gibi yaşamalarını sağlarsınız. Silah kadar tehlikelidir bu. Şimdi bizim için '45 bin lira alıyorsunuz' dediğiniz zaman o diyen insanla kavga etmem gerekiyor benim. Ben yaşlıyım çocuğum eder bu defa. Söylenti üzerine, bu söylentiler gerçekmiş gibi yaşamak en tehlikeli silahlardan biridir" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel
title