Haberler

Çözüm Süreci

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Barış Meclisi Dönem Sözcüsü Hakan Tahmaz, Çözüm sürecinde siyasi iktidarın ve tarafların sorumluluktan kaçmamalarını ve zaman kaybetmeksizin herkesin sürecin gereğini yapmasını istedi.

Türkiye Barış Meclisi Dönem Sözcüsü Hakan Tahmaz, Çözüm sürecinde siyasi iktidarın ve tarafların sorumluluktan kaçmamalarını ve zaman kaybetmeksizin herkesin sürecin gereğini yapmasını istedi.

Tahmaz, Sedat Yurttaş, Eşber Yağmurdereli, Ümit Aktaş, Maya Arakon, Özcan Alper, Ziya Halis ve Gençay Gürsoy, Cezayir Restaurant'ta düzenledikleri basın toplantısında Çözüm sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin büyük acıların ve ıstırapların yaşandığı bir dönemden çıktığını belirten Tahmaz, Kürt sorununun çözümü için 30 yıldır her türlü yöntemin denendiğini, bir tek barışa başvurulmadığını ve nihayet bugün barışın taraflarca açıkça ifade edildiğini söyledi.

Tahmaz, herkese büyük sorumluluk düştüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:

"Otuz yıllık bir savaşın, çatışmanın acılarını dindirmek, tahribatlarını onarmak ve güvensizliğini aşmak ancak çözüme dönük somut demokratik adımlarla mümkün olabilir. PKK'nın silahlı güçleri Abdullah Öcalan'ın çağrısıyla, eylemsizlik kararlarını açıkladılar ve sınır dışına çekilecekler. Bu Kürt sorunun çözümü için çok önemli bir başlangıçtır. Çekilmenin güvenlikli gerçekleşmesi, Çözüm sürecinin hızlı gelişmesi açısından elzemdir. Bu konu bir an önce taraflarca netleştirilmelidir."

-"Taraflar sorumluluktan kaçmamalı"-

CHP'nin "ikircikli ve süreci zora sokan tutumu"nu terk etmesini isteyen Tahmaz, şeffaflığın önemine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bu nedenle sürece dair daha açık bir yöntem izlenmesi gerekiyor. Barış kapalı devre inşa edilemez. Barış bütün yurttaşların, bu ülkede yaşayan her bireyin barışıdır. Yurttaşların barışın inşasına katılımı doğru ve doğrudan bilgilenmeleriyle sağlıklı olabilir. PKK'nın silahlı güçlerinin sınır dışına çekilmesi, savaş çatışma dönemi kurumlarının lağvedilmesinin programa alınmasını gerekli kılmaktadır. Bunların başında koruculuk ve özel harekat yapılanmasının dağıtılması gelmektedir. Geri dönülemez barış yolunda, emin ve hızlı yürümek için bu konuda siyasi iktidarın ve tarafların sorumluktan kaçmamalarını bekliyoruz. Dönüşü olmayan bir yola girildi. Zaman kaybetmenin, oyalanmanın anlamı yoktur. Herkes sürecin ihtiyaçlarının ve gerektiğini yerine getirmelidir."

Eşber Yağmurdereli ise savaştan barış ortamına geçilirken rehavet nedeniyle sorunlar yaşanabileceğine dikkati çekti.

Türkiye'nin bir an önce 1982 Anayasası'ndan kurtulması gerektiğini anlatan Yağmurdereli, yeni durumun hukuki alt yapısının hazırlanması gerektiğini ifade etti.

Eski bakanlardan Ziya Halis de Kürt sorununun 100 yılı aşkın süredir devam ettiğini ve son 30 yılın hem acılı hem de kanlı bir süreç olduğunu söyledi.

Sorunun şiddetten arındırılarak çözülebileceğini belirten Halis, 21 Mart'tan sonraki gelişmelerin herkesi umutlandırdığını vurguladı. - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel
title
Close