Coşkun: Aday Öğretmenlerin Mağduriyetine Son Verilmeli
Eğitim Bir Sen Şube Başkanı İbrahim Coşkun, aday öğretmenlikten öğretmenliğe geçişte sınav uygulamasında mağduriyet yaşandığını söyledi.
Memur Sen İl Temsilcisi ve Eğitim Bir Sen Şube Başkanı İbrahim Coşkun, öğretmenlerin mesleğe kabul için gerekli şartları taşıdıklarını, gerek lisans mezuniyetleriyle gerek KPSS alan bilgisi sınavıyla ispatladıkları halde eğitimcilerin tekrar eleme sürecinden geçmesinin yanlış bir uygulama olduğunu dile getirdi.
Coşkun konu ile ilgili açıklamasında 'öğretmen' unvanının, memur kavramından başka bir zeminde tanımlanması riskinin ortaya çıktığını söyledi. Coşkun, mağduriyetin giderilmesi için sendika olarak mücadelelerine devam edeceklerini de sözlerine ekleyerek açıklamasında şu ifadelerini kullandı: "Aday öğretmenlere ilişkin 6528 sayılı Kanunun taslak metnine karşı çıkmış; kanunun görüşülmesi sırasında da kaygı ve çekincelerimizi her ortamda ifade ederek aday öğretmenlerimizin mağdur edilmemesi gerektiğini her platformda belirtmiştik. O tarihteki eleştirimizi görmezlikten gelen yaklaşımın maalesef Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine de sirayet ettiğini gördük.
ÖĞRETMENLER ÜZERİNDEKİ PSİKOLOJİK BASKI
Her ne kadar yazılı sınav sonucunda başarısız olunması, tek başına öğretmenlik mesleğiyle ilişiğin kesilmesi sonucunu doğurmayacaksa da öğretmenlerimiz üzerinde psikolojik baskı oluşturacaktır. Sınavda başarılı olamayan aday öğretmenler, il içinde aynı hizmet alanında başka bir eğitim kurumunda görevlendirilerek Yönetmelik hükümlerine göre yeniden performans değerlendirmesi ve sınava tabi tutulacaktır. Yeniden performans değerlendirmesi ve sınav sonrasında, performans değerlendirmesinde veya sınavda başarısız olanlar öğretmenlik unvanını kaybeder ve memuriyetle ilişikleri kesilecektir. Bu itibarla Bakanlığın şimdiden sınavda başarısız sayılacak aday öğretmenler hakkında yeniden yapılacak olan performans değerlendirmesi ve sınavdan başarılı sayılabilmeleri için gerekli ve etkili hizmet içi eğitim ve danışmanlık programlarını kurgulayıp hayata geçirmesi gerekmektedir.
BİR TEPKİ DE SINAV ÜCRETİNE
Sınav dayatması yetmezmiş gibi bu sınava girecek aday öğretmenlerden, sınav ücreti olarak 50 TL istenilmesinin hiçbir hukuki ve fiili gerekçesi mevcut değildir. Öğretmenlerin, kendilerine kanunla dayatılan bir sınava katılmalarının ücrete tabi tutulması, aday öğretmenlere yapılmış büyük bir haksızlıktır. Kanunla dayatılmış bir sınavın maliyetinin, kanun zoruyla bu sınava girmek yükümlülüğü altına sokulan aday öğretmenlerce karşılanmasının beklenmesi kabul edilemez. Bakanlığın aday öğretmenlerden sınav ücreti istenmesinden derhal vazgeçmesi gerekmektedir.Bu çerçevede yukarıda sayılan hususlarda gerekli düzenlemelerin hayata geçirilmesi için Şanlıurfa Eğitim –Bir-Sen olarak mücadelemiz devam edecektir."
(Kaynak: Gazeteipekyol)