Çorum'un 50 Günlük İçme Suyunun Kaldığı" İddiaları
Orman ve Su İşleri Bakanlığı: "DSİ Şube Müdürü, haberlere konu olan açıklamayı, vatandaşları su tasarrufuna yönlendirmek maksadıyla yapmış olup, Çorum'un susuz bırakılması söz konusu değildir" Çorum Belediye Başkanı Külcü: "Su konusunda bir sorun ve risk var ama bu felaket boyutunda değil. Paniğe gerek.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çorum'un 50-55 günlük içme suyunun kaldığı yönündeki iddialarla ilgili, DSİ şube müdürünün, haberlere konu olan açıklamayı vatandaşları su tasarrufuna yönlendirmek maksadıyla yaptığını, Çorum'un susuz bırakılmasının söz konusu olmadığını bildirdi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan açıklamada, bazı basın-yayın organlarında DSİ Çorum Şube Müdürünün açıklamaları üzerine Çorum'un 50 günlük içme suyunun kaldığına dair haberlerin yer aldığı anımsatıldı.
DSİ Şube Müdürünün, haberlere konu olan açıklamayı, vatandaşları su tasarrufuna yönlendirmek maksadıyla yaptığı ve Çorum'un susuz bırakılmasının söz konusu olmadığı vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Çorum ve civarı için şubat, mart ve nisan ayları yağışlı dönem olup, barajlar en fazla suyu bu dönemde toplamaktadır. Nitekim 2012-2014 yılları arasında Yenihayat, Çorum ve Hatap Barajları rezervlerinin özellikle şubat-nisan ayları arasında yükseldiği görülmektedir. DSİ Genel Müdürlüğü bütün illerimizde olduğu gibi Çorum'a içme suyu temini ile alakalı olarak konuyu yakından takip etmekte ve gerekli tedbirleri almaktadır. İlkbahar aylarında yeterli suyun gelmemesi halinde Koçhisar Barajından Yenihayat Barajı rezervuarına su aktarımını sağlayacak derivasyon kanallarının yapımı için gerekli çalışmalara başlanmıştır. DSİ Genel Müdürlüğü tarafından alınacak tedbirler sayesinde Çorum içme suyu sıkıntısı yaşamayacaktır."
Bakanlık tarafından 81 kent için içme suyu eylem planının hazırlandığı dile getirilen açıklamada, böylece illerin 2040, 2050 ve 2071 yıllarına kadar içme suyu ihtiyacının planlanarak projelerin süratle devreye alındığı bildirildi.
"Paniğe gerek yok, tüm tedbirlerimizi aldık"
Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü de kentin 50-55 günlük içme suyu rezervinin kaldığı yönündeki iddialarla ilgili, "Su konusunda bir sorun ve risk var ama bu felaket boyutunda değil. Paniğe gerek yok, tüm tedbirlerimizi aldık" dedi.
Külcü, başkan yardımcısı Alper Zahir ve Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Zübeyir Tuncel ile makamında düzenlendiği basın toplantısında, içme suyu konusunda sorun yaşanmaması için yapılan çalışmaları ve alınan önlemleri açıkladı.
Devlet Su İşleri Şube (DSİ) Müdürlüğünce, barajların şuanki doluluk oranları dikkate alınarak yapılan değerlendirmede kentin 50-55 günlük içme suyu rezervi kaldığı yönünde bir sonuca ulaşıldığını belirten Külcü, vatandaşların da bu konuda bir tedirginlik yaşadığına dikkati çekti.
Kentin içme suyu ihtiyacının sadece barajlardan karşılanmadığını, kuyulardan da önemli ölçüde içme suyu elde ettiklerini ifade eden Külcü, şunları kaydetti:
"Kent merkezinin yıllık su tüketimi 14 milyon metreküp civarındadır. Şuanda içme suyu ihtiyacımızın büyük bir bölümünü Yenihayat Barajı'ndan karşılıyoruz. Ayrıca kentin çeşitli bölgelerindeki 10 kuyudan da yıllık ortalama 6 milyon metreküp içme suyu elde ediyoruz. Şuanda içme suyu rezervinin düştüğü doğrudur. Ancak bu olağan bir gelişmedir. Şubat ve Mayıs ayı döneminde alacağımız yağışlarla bu risk ortadan kalkacak inşallah. Meteoroloji ve DSİ'nin bilimsel verilerine göre kentimiz Mayıs ayı sonuna kadar 10 milyon metreküp yağış alacak. Ancak her ihtimale karşı diğer önlemlerimizi de alıyoruz. Kentimize yıllık 3 milyon metreküp içme suyu sağlayacak Koparan Deresi derivasyonu yıl sonuna kadar tamamlanacak. Ayrıca, 51 kilometrelik yeni bir ishale hattı ile Koçhisar Barajı'ndan su alacağız. Hatap ve Çorum Barajları da kullanıma hazır halde duruyor."
Külcü, belediye olarak vatandaşlara su sıkıntısı yaşatmamak adına tüm çalışmaları yaptıklarını, vatandaşların da suyu tasarruflu kullanmaları gerektiğini söyledi. - Çorum