Haberler

Çorum'da "Pancar Üretiminin Artırılmasına Yönelik Uygulama Planı" Toplantısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Ahmet Aksu, "Pancarın sökülür sökülmez fabrikada işlenmeye alınıp, en maksimum seviyede şekere dönüştürülmesi gerekiyor.

Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Ahmet Aksu, "Pancarın sökülür sökülmez fabrikada işlenmeye alınıp, en maksimum seviyede şekere dönüştürülmesi gerekiyor. Bu nedenle şeker fabrikalarımızın ham madde temini için bulundukları illerdeki pancar üretimi çok önemli." dedi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Çorum Şeker Fabrikası Müdürlüğü ile Şeker-İş Sendikası Çorum Şubesi tarafından organize edilen "Çorum'da Pancar Üretiminin Artırılmasına Yönelik Uygulama Planı Toplantısı" fabrikanın konferans salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Ahmet Aksu, Çorum Şeker Fabrikasının 1 milyon ton pancar işleme kapasitesine sahip olduğunu ancak bu dönemde 750 bin ton pancar işlenebildiğini söyledi. Fabrikada işlenen pancarın 400 bin tonunun Çorum ve çevresinden temin edildiğini belirten Aksu, "Dolayısıyla bizim öncelikle amacımızın bu pancarın tamamının Çorum ve yakın bölgesinde üretilmesi ve temini noktasında olmak zorundadır. Bu nokta şeker fabrikaları için önemli. Çünkü pancarın sökülür sökülmez fabrikada işlenmeye alınıp, en maksimum seviyede şekere dönüştürülmesi gerekiyor. Bu nedenle şeker fabrikalarımızın ham madde temini için bulundukları illerdeki pancar üretimi çok önemli. Yakın bölgelerdeki üretim ekonomik olarak çok önemli." dedi.

Bugüne kadar fabrikaya pancar getiren çiftçilere 20 milyon lira ödeme yapıldığını dile getiren Aksu, fabrikaya getirilen ham maddenin bitimiyle bu rakamın 80 milyon liraya çıkacağını kaydetti. Fabrikada yıl içerisinde 100 bin ton şeker üretileceğini aktaran Aksu, "100 bin ton şekerden Çorum'a aktarılacak kaynak 300 milyon lira civarında olacak. Bunun yanında 360 kişiye ödediğimiz maaşları, 185 bin ton da pancar küspesini dikkate alırsak Çorum Şeker Fabrikası, Türkiye'deki şeker fabrikaları arasında en önemli kurumlardan biri durumundadır." diye konuştu.

Geçmiş yıllarda fabrikanın ihtiyacı olan ham maddenin neredeyse tamamının Çorum'dan karşılandığını ancak son yıllarda çiftçilerin pancar ekiminden uzaklaştığına, ayrıca fabrikadaki şekeri pazarlayacak tüccar bulunmadığına dikkati çeken Aksu, bunların araştırılması için toplantının önemli olduğunu kaydetti.

Vali Necmeddin Kılıç da şeker fabrikasının Çorum için bir şans olduğunu ve sadece bünyesinde çalışan işçiler için değil bölgedeki çiftçilere katma değer sağlayarak önemli bir fonksiyonu yerine getirdiğini söyledi.

Fabrikanın ham madde ihtiyacının tamamının Çorum'dan karşılanabileceğini anlatan Kılıç, "Bu imkan varken civar illerden de kapasiteyi dolduracak şeker pancarı alımı ilimiz için değerlendirilmesi ve çalışılması gereken bir konudur. Şu an yapmaya çalıştığımız iş bir çalıştaydır. Mevcut durumun yanında sorunları tespit etmek ve bunların aşılmasına yönelik tedbirleri belirlemek için önümüze bir eylem planı koymalıyız." dedi.

AK Parti Çorum Milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan ve Lütfiye İlksen Kurt da konuşmalarında şeker fabrikasının öneminden bahsederek, görüşlerini ifade etti.

Toplantıya bazı mesleki ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile fabrika yöneticileri ve çiftçiler de katıldı.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close