Haberler

Çöpler Kaynağında Ayrıştırılacak

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, atıkların kaynağında ayrıştırılması için Kayapınar ve Bağlar'da belirlenen pilot bölgelerde yeni bir uygulama başlatıyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, atıkların kaynağında ayrıştırılması uygulamasına start verdi. Uygulama için Selahattin Eyyubi, Kayapınar Caddesi, Bağcılar, Diclekent ve Mahabad Bulvarı'nı sınırlayan bölge pilot bölge seçilirken, söz konusu bölgedeki bina görevlileriyle toplantılar yapılmaya başlandı.

Bina görevlileriyle toplantıların tamamlanmasının ardından Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ekipleri, ev ziyaretleri yaparak uygulama hakkında bilgi verecek, katı atıkların kaynağından ayrıştırılması için sarı poşetler dağıtacak, ayrışma işlemini uygulamayanlara cezai işlem uygulayacak. Ayrışmayı yapan apartman görevlilerine de belirli bir ücret ödenecek. Çalışmayla, Büyükşehir Belediyesi'nin 2017 yılında bitirilmesi planlanan Katı Atık Tesisleri'nin işleyişinin de altyapısı oluşturulacak.

Bina görevlileri ile toplantı yapıldı

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı'nın başlattığı uygulama için ilk toplantı Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda yapıldı. Çöp ayrıştırma işlemi ihalesini elinde bulunduran firma temsilcilerinin de katıldığı toplantıda konuşan Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Deniz Kıraç, dünyada ve Türkiye'nin farklı illerinde atıkların tekrardan geri kazanım sistemiyle işletildiğini hatırlattı. Kıraç, çöplere atılan petler, kâğıtlar ve şişelerin ekonomik değerinin olduğuna dikkat çekti.

'Çöpleri kaynağında ayrıştıracağız'

Bu tür atıkların bundan sonra çöpe gitmemesi gerektiğine işaret eden Kıraç, konuyla ilgili Kayapınar Caddesi, Diclekent Bulvarı, Selahattin-i Eyubi, Bağcılar ve Mahabad Bulvarı'nı sınırlayan bölgeyi pilot bölge olarak seçtiklerini belirtti. Bundan sonra çöpleri kaynağında ayrıştıracaklarını, ellerinde biri yeşil diğeri sarı poşet olmak üzere 2 poşet olacağını dile getiren Kıraç, "Sarı renkli olan poşetimize kazanılabilir atıkları atacağız. Diğer poşetlerimizde ise evsel atıkları biriktireceğiz." şeklinde konuştu.

Bina görevlilerinden destek istendi

Sarı poşetlerin üç günde bir toplanacağının bilgisini veren Kıraç, uygulamaya uymayan sitelerin çöplerinin ilgili belediye tarafından toplanmayacağını, cezai işlem uygulanacağını söyledi. Yapılacak sistem değişikliği ile ilgili olarak belediye görevlilerinin siteleri ve ev sahiplerini bilgilendireceğini belirten Kıraç, apartman görevlilerinin katkılarının son derece önemli olduğunu; çünkü çalışmanın apartman görevlileri üzerinden yürüyeceğini ifade etti. Kıraç, pilot bölgede başlayacakları uygulamayı kentin farklı noktalarında yaygınlaştıracaklarını söyledi.

Geri dönüşen atıklar

Ardından konuşan Çevre Mühendisi Funda İpek ise, apartman görevlilerine yönelik "Kaynağında Ayrıştırma Çalışma Faaliyetleri" konulu sunum yaptı. Yeniden değerlendirilme imkanı olan atıklar hakkında bilgi veren İpek, ambalaj çeşitleri, demir, çelik, bakır, alüminyum, piller, kağıt, plastik, cam, motor yağları, atık yağlar, akümülatörler ve araç lastiklerinin geri dönüşen atıklar olduğunu belirtti. Bir cam şişenin 4 bin yılda, plastiğin 10 ila 100 yıl arasında doğada kaybolduğuna dikkat çeken İpek, bunların doğaya zarar vermemesi için ikili sistemde (yaş atık ve geri kazanılabilir atıklar-kuru atıklar) toplanması gerektiğini anlattı. Soru ve cevap şeklinde devam eden toplantıda, apartman görevlileri de, çöplerin toplanmasında yaşadıkları sorun ve sıkıntıları dile getirdiler.

Kaynak: Temsilci / Güncel
title
Close