Haberler

Columbia Global Merkez Türkiye UluslararaSı İşbirlikleri İle Öğrencilere Global Bakış Açısı Getiriyor

Columbia Global Merkez Türkiye UluslararaSı İşbirlikleri İle Öğrencilere Global Bakış Açısı Getiriyor
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akademik ortaklıkların derinleştirilmesi, öğrenci ve mezunlarla olan ilişkilerin güçlendirilmesi ve uluslararası işbirliklerin teşvik edilmesi için Columbia Üniversitesi'nin altıncı uluslararası durağı Türkiye oldu.

İSTANBUL, 3 Kasım 2011 — New York merkezli Columbia Üniversitesi uluslararası perspektifini genişletmek amacıyla süregelen kapsamlı çalışmalarının devamı olarak, Üniversite Rektörü Lee C. Bollinger, öğretim üyeleri, mezunlar ve yerel destekçilerle bir araya gelerek, dünyadaki altıncı merkezi olan Columbia Global Merkezini İstanbul'da açtı.

Açılışın ardından Columbia Global Merkez Türkiye'nin evsahipliğinde Feriye Lokantasında gerçekleşen davete, Columbia Üniversitesi mezunlarından Vuslat Doğan Sabancı, Emre Kurttepeli, Mustafa Say gibi iş dünyasının başarılı isimleri katılarak Columbia Üniversitesi ruhunu Türkiye'de yaşattılar.

Direktörlüğünü, bir süre Columbia Üniversitesi'nin Uluslararası Danışma Kurulu Üyeliği yapan ve kendisi de aynı okulun mezunu olan İpek Cem Taha'nın üstlendiği, İstanbul'daki Columbia Global Merkezi'nin açılış etkinlikleri arasında, 2 ve 3 Kasım tarihlerinde "İnternet Fazla mı Özgür?" ve "Mısır ve Türkiye: Demokratik Geçiş Süreçleri üzerine Karşılaştırmalı Bakış Açıları" başlıklı tartışma panel ve oturumlar da yer aldı.

Columbia Global Merkezi'nden çarpıcı iki panel

Moderatörlüğünü Columbia Üniversitesi Gazetecilik Okulu Öğretim Üyesi Sheila Coronel'in üstlendiği panelde İnternet fazla mı özgür, dijital gazeteciliğin riskleri ve fırsatları üzerine bir tartışma panelleri de açılış etkinlileri kapsamında düzenlendi. İnternet özgün ve bağımsız habercilik için güvenilir bir mecra mı yoksa tehdit altında bir alan mı? Bireylerin ve gazetecilerin online (çevrimiçi) sahip oldukları özgürlükler gerçekten çok bir efsane mi? gibi konuların işlendiği panelde özellikle konuşmacılardan Mısırlı Ekonomist ve Yazar Mohamed El Dahshan'ın internette örgütlenen Arap ayaklanmalarına yönelik yaptığı açıklamalar büyük ilgi gördü.

Moderatörlüğünü Hürriyet Daily News köşe yazarı, yorumcu ve yazar Mustafa Akyol'un yaptığı panelde ise Mısır ve Türkiye konusu işlendi. Demokratik Geçiş Süreçleri üzerine karşılaştırmalı bakış açıları, Mısır'da hâlihazırdaki demokratik geçiş sürecinin, Türkiye'nin demokratikleşme deneyimiyle karşılaştırmalı olarak ele alındı.

Muhtelif ulusal kurumlar demokrasinin ilerlemesinde nasıl bir rol oynarlar? İki ülkenin demokratikleşme sürecinde izledikleri yol ne gibi farklılıklar göstermektedir? Karşılaştırmalı çalışma, Ortadoğu demokrasilerinin gelecekteki dönüşümlerini anlamamıza nasıl yardımcı olabilir? gibi sorular konunun uzmanları olan Al-Ahram Weekly Yazı İşleri Müdür Yardımcısı Amira Howeidy, Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Habertürk Gazetesi köşe yazarı Soli Özel, İbrahim el Moallem, Shorouk Group Kurucu Başkanı tarafından masaya yatırıldı.

İstanbul'daki Columbia Global Merkez'inin gündemindeki potansiyel programlar arasında basın ve ifade özgürlüğü, demokratikleşme süreci, sanat ve mimari okullarıyla iş birliği içerisinde gerçekleşecek projeler, İstanbul'un tarihi mekanlarının dijital portföyünün oluşturulması ve doğal afetlere yönelik yapılabilecek iş birlikleri yer almakta.

Columbia Üniversitesi Rektörlüğü'nün yanı sıra, New York Merkez Bankası ("Federal Reserve Bank of New York") Yönetim Kurulu Başkanı, Washington Post Company'nin direktörü, Pulitzer Ödül Kurulu'nun bir üyesi ve Columbia Hukuk Fakültesi'nde görev yapan Lee C. Bollinger'ın Türkiye'deki temasları arasında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşme bulunuyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close