Çok Uluslu Bilişim Projeleri Yarışıyor
Eurovision'a sistem kuran da var, Katar'da e-devlet projesi yapan da.
Bacasız sanayi bilişimde Türk ve yabancı şirketlerin uluslararası iş birlikleriyle gerçekleştirdiği projelerden 12'si ICT Summit Eurasia Ödülleri'nde finale kaldı. Ödül Töreni, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımıyla 11 Eylül 2012'de, ICT Summit Eurasia – Bilişim Zirvesi'12 kapsamında gerçekleştirilecek.
Avrasya Bölgesi'nde bilişim teknolojilerinin kullanımını artırma ve çok uluslu iş birliklerini özendirme amaçlarıyla yola çıkılan ICT Summit Eurasia Ödülleri'nin bu yılki ikincisinde 12 proje finale kaldı. Türkiye'nin yanı sıra yurtdışından da projenin yarıştığı finalist projelerden bazıları; Azerbaycan ve KKTC'nin komple sağlık bilgi sistemleri, Bangladeşli çiftçiler için sanal pazar, Almanya'da yaşayan Türkler için mobil sanal network, Suudi Arabistan'daki havalimanları için kaynak kullanım sistemleri, Hindistan'da konum tabanlı sosyal ağ çözümleri olarak tanımlanıyor.
11 Eylül 2012'de, ICT Summit Eurasia – Bilişim Zirvesi'12 kapsamında İstanbul Sütlüce'deki Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenecek törende ödül almak için yarışan projelerin sahibi olan şirketler ise şunlar: Ardıç Teknoloji, Cardtek Group, FSB Future Solution for Business, Innova Bilişim Çözümleri, Komtel Telekomünikasyon, Netaş Telekomünikasyon, SiSoft Sağlık Bilgi Sistemleri, TAV Bilişim, Telenity, Turkcell, Türk Telekomünikasyon GmbH.
Uluslararası iş birliklerinin artırılması, iş birliği yapan şirketlerin teşvik edilmesi üzerinde durulan yarışta, finale kalan kuruluşlar belirlenirken de doğrudan çözüm satışı yerine iş birliği halinde gerçekleşen projelere öncelik verildi.
Finale kalan projeler bu kez tamamlanma süresi, görev alan ekipler, kapsama alanı, kullanıcı sayısı, özgünlük ve iş birlikteliği gibi kıstaslara göre değerlendirilecek. Ardından ilk üçe seçilen projeler ödüllendirilecek. Ayrıca bir projeye de Jüri Özel Ödülü verilmesi bekleniyor.
Finale kalan şirketler ve projelerinin tam listesi şöyle:
1-Ardıç Ar-Ge Bilgi ve Teknoloji Çözümleri
"ADDOPAD" isimli, 1-6 yaş arasında çocuklu genç aileler için tasarlanmış bir tablet ekosistemi.
2- CARDTEK Grup
Mastercard mobil bypass ile Android işletim sistemi bulunan akıllı telefonlarda, gömülü güvenlik unsuru uygulaması ile NFC uygulamalarının geliştirilmesi.
3- FSB Future Solution for Business
"Benim Ülkem Benim Köyüm" isimli, Bangladeş'in kırsal topluluklarda tarım üreticileri için daha iyi ekonomik fırsatlar için www.Amar Desh eSHOP.com adında bir sanal pazar.
4- INNOVA Bilişim Çözümleri
Katar İçişleri Bakanlığı - Biyometrik E-Devlet Kiosku Projesi
5- INNOVA Bilişim Çözümleri
Saudi Telecom Company (STC) Elektronik Sadakat Programı
6- KOMTEL Telekomünikasyon İthalat İhracat
Eurovision 2012 Kristal Salon için kapalı mekan kapsama.
7- NETAŞ Telekomünikasyon
"Genband A2 İletişim Uygulama Sunucusu 9.1 sürümü" isimli, ses, video, konferans, anlık mesajlaşma, durum, iş birliği ve hareketlilik için çoklu ortam uygulamalarının bütünleştirildiği uygulama sunucu platformu.
8- Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri
Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs için komple (uçtan uca) sağlık bilgi sistemi uygulaması.
9- TAV Bilişim Hizmetleri
Kral Khalid Havalimanı, Riyadh – Suudi Arabistan ve Kral Fahd Havalimanı, Damman - Suudi Arabistan için kaynak kullanım sistemi.
10- TELENITY
"Konum tabanlı sosyal ağ çözüm hizmetleri" başlıklı Hindistan için tasarım, geliştirme, teslimat, test, pazarlama ve konum tabanlı sosyal ağ çözümü hizmetlerini içeren proje.
11- TURKCELL İletişim Hizmetleri
"Turkcell Europe GmbH Telekom Altyapısı Kurulumu" başlıklı, Turkcell'in Avrupa'daki müşterilerine ön ödemeli, faturalı ve katma değerli hizmetler sunmak için tüm gerekli altyapının kurulması, bütünleştirilmesi ve operasyonunu içeren proje.
12- TÜRK TELEKOMÜNİKASYON Euro GmbH
Türk Telekom Mobil (TTM) – Amacı, Almanya'da yaşayan Türkler için MVNO (mobil sanal ağ operatörü) iş olanağı oluşturmak olan proje.