Haberler
Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Çok Kıyafet Almak da İklim Değişikliğine Neden Oluyor"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, "Ne kadar çok kıyafet alırsak, arabaya binersek, et yersek, lamba yakarsak o kadar çok iklim değişikliğine neden oluruz.

AYŞE YILDIZ - Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, "Ne kadar çok kıyafet alırsak, arabaya binersek, et yersek, lamba yakarsak o kadar çok iklim değişikliğine neden oluruz." dedi.

Kurnaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sıcaklıkların dünya genelinde ortalamaların 1,6 derece üzerinde olduğunu bildirdi.

Mevsimlerin kaymadığını ancak baharın biraz kısaldığını dile getiren Kurnaz, "Bu da iklimin aşırılaşmasının bir göstergesi. Bahar eskiden 3 ay yaşanırken, artık 1-2 ay yaşanabiliyor." diye konuştu.

Atmosfere bol miktarda karbondioksit salındığı için iklim değişikliklerinin yaşandığını belirten Kurnaz, salınan karbondioksidin, iklimde sert geçişlere yol açtığını ifade etti.

Uzun süre kuraklığın ardından birden sağanak görülebildiğini anlatan Kurnaz, "Karın ardından ertesi gün güneşin açıp, sıcaklığın 25 derece olması gibi sert geçişler var." dedi.

"Bir pantolon daha almak için düşünmemiz gerekiyor"

"Üstümüze giydiğimiz bir pantolon dahi, korkunç şekilde karbondioksit salımı demektir." ifadesini kullanan Kurnaz, şunları kaydetti:

"Bunu üretmek için korkunç su ve karbondioksit salımı oluyor. Mesela pantolon pamuksa, bunun için tarlada tarım yapıyorsunuz, traktör kullanıyorsunuz. Pamuğu alıp fabrikaya götürüyorsunuz, orada işliyorsunuz, oradan pantolon üretiyorsunuz. Pantolonu dükkana getiriyorsunuz, ışıklarınız, ısıtmanız var. Bunların hepsini koyduğunuzda, evinize varana kadar çok ciddi bir karbon maliyeti var. Dolasıyla bir pantolon daha ekstradan almak için düşünmemiz gerekiyor. Gerçekten bu kadar karbondioksidi salmaya değer mi?"

Alışveriş merkezlerinde "bir alana bir bedava ya da yarı fiyatına" şeklinde kampanyaların yapıldığına işaret eden Kurnaz, giyilmeyecek kıyafetlerin alınmaması gerektiğini vurguladı. Kurnaz, bu tür yaklaşımlarla bile iklim değişikliği konusunda tedbir alınabileceğini bildirdi.

"Metan, karbondioksitten 25 kat daha kötü bir sera gazı"

Kurnaz, Türkiye'nin, dünyada en çok cep telefonu değiştirilen ülke olduğunu söyledi. Ortalama 6 ayda bir cep telefonu değiştirildiğini belirten Kurnaz, normalde aynı cep telefonuyla 2-3 yıl idare edilebileceğini anlattı.

Mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarının kullanılması gerektiğini belirten Kurnaz, fazla et tüketiminin de havaya daha fazla karbondioksit gönderilmesine neden olduğunu ifade etti. Kurnaz, büyükbaş havanların çok ciddi miktarda metan saldığını, bunun da karbondioksitten 25 kat daha kötü bir sera gazı olduğunu dile getirdi.

Kurnaz, "Ne kadar çok kıyafet alırsak, arabaya binersek, et yersek, lamba yakarsak o kadar çok iklim değişikliğine neden oluruz." değerlendirmesinde bulundu.

"2017, geçen yıla göre daha serin olacak"

Prof. Dr. Kurnaz, toplum olarak iklim değişikliği konusunda bilinçlenilmesi gerektiğini ifade etti.

Bu senenin, 2016'ya göre daha serin olacağını kaydeden Kurnaz, "2016 tarihteki en sıcak yıldı. 2017 o kadar sıcak olmayacak. Belki tarihteki ikinci ya da üçüncü en sıcak yıl olabilir." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel
title