Haberler
İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Milli Savunma Bakanı Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Çocuklarınızı Fuara Götürün

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bu yıl 33.sü düzenlenecek olan Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 8-16 kasım 2014tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde ziyaretçilerine kapılarını açacak.

Zambak Yayın Grubu Kültür Kitapları Yayın Yönetmeni Mehmet Azim, 33.Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'na tüm aile bireylerinin bir arada katılmasının aile bağlarını kuvvetlendireceğini hatırlatarak, fuarlardan nasıl yararlanılacağı konusunda değerlendirmede bulundu.

İstanbul Kitap Fuarı, 850 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla kitap severleri bekliyor.

33.Uluslararasıİstanbul Kitap Fuarı kapılarını ziyaretçilere açarken okurlar için de binlerce kitap seçeneği sunuyor. Kitap okuma alışkanlığının ve bunun kültür hâline gelmesinin temelleri ailede atıldığına dikkat çeken Mehmet Azim, kitap okuma alışkanlığının ve bunun kültür hâline gelmesinin temelleri ailede atıldığının vurguladı.

Çocuklarınızla Birlikte Kitap Alın

Kitap okuma alışkanlığının özellikle okul öncesi dönemde şekillendiğini belirten Mehmet Azim, "Aileler, çoğuna her gün sevdiği masallardan, hikâyelerden bir miktar okunmalıdır.
Evde, çocuğa ait bir kitaplık oluşturmalıdır. Çocuk, zaman zaman buradan kitap alıp okuyabilmelidir. Okun öncesi dönemde çocuk okumayı bilmese bile, resimlerden hareket ederek kitabın içeriğine vakıf olmakta ve uygun zeminde gördüklerini anlatabilmektedir." şeklinde konuştu.

İlgi Alanlarına Uygun Kitaplar Seçin

Çocukların okumaya başladıktan sonra hem etkinlikler hem de okuma ortamları değiştiğini, okumayı yeni öğrenen çocuk için her yazılı metin ilgi çekici olduğunu söyleyen Mehmet Azim şöyle konuştu;"Aileler ve öğretmenler çocuğu, ilgi alanlarına ve hoşlanacağı kitaba yönlendirmelidirler. Bu konuda öğretmen-veli iş birliği çok önemlidir. Bu görüşmede çocuğun ilgi alanı, okuyacağı kitaplar belirlenmelidir. Tabi ki burada her kitabı almak yerine, gerçekten öğrenciye faydalı olacak, onda estetik bu duyarlılık oluşturacak, toplumsal barışa katkı sağlayacak kitaplar belirlenip tercih edilmelidir. Her çocuğun ayrı bir dünyasının olduğundan hareketle çocuğun ilgi dünyası üzerinde tekrar durmak gerekir. Çocukların, ilgi alanlarına uygun kitapları severek okuduklarını biliyoruz."
Her yaş gurubunun okuyacağı kitapların fiziksel ve görsel olarak bazı özellikleri bulunması gerektiğini hatırlatan Azim, "Uygun yazı büyüklükleri, estetik değeri bulunan resimler göz önünde bulundurulması gereken hususlardır. Kitap okuma konusunda, büyükler, küçüklere örnek olmalıdır. Örneğin evde veya okulda belirli okuma saatlerinin olması, öğrencilerde okumaya karşı ilgili daha da artıracaktır. Öğrenci yanında okuyacak kitabı ve not alacak kalemi ve defteri bulunmadan bir yere gitmeyi,eksiklik olarak görmelidir. Bu şuur verilmelidir." dedi.

Kitap Fuarları Kitabı Sevdirir

Kitap fuarları ve sergileri, okuma alışkanlığı kazandırmada en etkin yerlerdendir diyen Mehmet Azim şöyle devam etti: "Fuar alanları ve sergiler, çocuklarla birlikte gezilmelidir. Çocuklar yönlendirilmeli, kitap seçiminde aktif olmalıdırlar. Aileler, hafta sonları bir yerlere gezmeye gitmektedirler. Kitap fuarı zamanları, hafta sonunu ailece, fuar alanına geziye ayırmalıdırlar. Alınacak kitap konusunda, evde bir fikir alışverişinde bulunulmalı ve alınacak kitaplar konusunda bir fikir edinilmelidir. Bu fikir etrafında fuar alanı gezilmelidir. Bilinçsiz bir fuar gezisi, yarar yerine yorgunluktan ve yanlış harcamadan öteye gidemeyecektir."

Kitap fuarlarına sınıf olarak geziler düzenlemenin de faydalı olacağını ifade eden Azim, "Fuar alanına gitmeden önce bilinçli kitap alışverişi konusunda öğrencilere öğretmenler bilgi verilmelidir. Kalabalık alanlarda bir sınıflık öğrenciyi idare etmek elbette zordur. Bu kadar zorluğa katlanmaya değmesi gerekir. Gerekirse alınacak kitaplar konusunda birlikte liste yapılmalı, gezilecek yayınevleri önceden belirlenmelidir. Fuarlar, öğretmenler ve öğrenciler için bir fırsat eğitimi alanıdır. Fuar boyunca, ayrı bir kültür havası oluşmalı ve bu güzel havadan bütün öğrenciler istifade ettirilmelidir."dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title