Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

İslam Memiş uyardı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Kritik uyarı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

Çocuklardaki gizli taşıyıcılığın nedeni 'bağışıklık sistemi' olabilir

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÜNEY KORE'DE, uzmanların yaptığı araştırma, çocukların koronavirüs (Covid-19) semptomu göstermeseler bile virüsü haftalarca burun ve boğazlarında taşıyabildiği ortaya koymuştu.

GÜNEY KORE'DE, uzmanların yaptığı araştırma, çocukların koronavirüs (Covid-19) semptomu göstermeseler bile virüsü haftalarca burun ve boğazlarında taşıyabildiği ortaya koymuştu. Araştırmayı değerlendiren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Alper Özkılıç, "Bu durum çocukların bağışıklık sistemiyle ilgili olabilir. BETA mikrobu da (boğaz enfeksiyonu mikrobu) koronavirüs gibi en fazla taşıyıcılık özelliği olan mikrop ancak belirti vermediği durumlar oldu" dedi.

Güney Kore'de, 91 çocuk üzerinde 22 ayrı merkezde yapılan araştırma sonuçlarına göre çocuklar, koronavirüsü haftalarca boğazlarında ve burunlarında taşıyabiliyor. Araştırmada, çocuklardan bazılarının semptomlarının 36 güne kadar sürdüğü belirtildi. Konu hakkında değerlendirmede bulunan Medicana Bahçelievler Hastanesi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Alper Özkılıç, "Yetişkinlere göre çocukların koronavirüsü hiç semptomsuz taşıması söz konusu ve bunun nedeni belli değil" dedi.

GİZLİ TAŞIYICILAR BULAŞ RİSKİ ADINA TEHLİKE YARATIYOR

Yaşanan bu durumun çocukların bağışıklık sistemiyle ilgili olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Alper Özkılıç, şunları söyledi:

"Bu durum çocukların bağışıklık sistemiyle ilgili olabilir. Çocukların belirti göstermeden koronavirüsü taşıma riski yüksek. Bu gizli taşıyıcıların hastalığı bulaştırma riski adına tehlike yarattığını düşünüyoruz. O yüzden korunmaya yönelik okullarda çok daha radikal tedbirler alınmalı. Çocukların korunma eğitimleri konusunda korunmaya yönelik ebeveynlerin yanı sıra okulun sıkı tedbirler alması, bu konuda eğitimler verilmesi çok önemli. Okullarda maske kullanımı, sosyal mesafe kurallarına önem verilmeli. Bunlar en başından beri söylenen kurallar ancak bunların okullarda yapılması çok önemli."

"ÇOCUKTA ATEŞ, BAŞ VE BOĞAZ AĞRISI GİBİ BELİRTİ OLMUYOR"

Beta enfeksiyonu adı verilen boğaz enfeksiyonunun da çocuklarda belirtisiz ilerleyebildiğini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Alper Özkılıç, iki hastalığın benzer belirti gösterdiğini ifade etti. Dr. Öğr. Üyesi Alper Özkılıç, "Koronavirüs dışında farklı enfeksiyonlar var. BETA enfeksiyonu adı verilen bir boğaz enfeksiyonu var. Bu hiç semptom göstermeden çocuklarda boğaz bölgesinde ortaya çıkıyor. Çocukta ateş, baş ve boğaz ağrısı gibi hiçbir belirti olmuyor. Çocuk eğer taşıyıcı ise kreş ve anaokulu gibi ortamlarda diğer çocuklara bulaştırıyor. Bizim en sık gördüğümüz, taşıyıcılık potansiyeli olan mikrop BETA. Bu boğaz enfeksiyonunu teşhis etmek için boğazdan sürüntü alırız. Taşıyıcılar bu sayede belirlenir" değerlendirmesinde bulundu.

"GRİP AŞISINI MUTLAKA YAPTIRIN"

Zatürre ve grip aşısının çocukta koronavirüs seyrini olumlu yönde etkileyeceğine dair bilgilerin olduğunu hatırlatan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Alper Özkılıç, "O yüzden bu aşıları yapmak istiyoruz ki çocuk koronavirüse yakalanırsa daha hafif belirtiler ile atlatsın. Çocukların zatürre aşıları bebeklik döneminde yapılıyor. Bu aşının tekrarına o nedenle gerek yok. Zatürre aşısını tekrarlamayacağız ama grip aşısını bütün çocuklar için tavsiye ediyoruz. Aşı henüz piyasaya sunulmadı Eylül- Ekim gibi aşılamalar başlayacak" dedi.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title