Çocuklara Tiyatrolu Çevre Eğitimi
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Bölge Tiyatrosu işbirliğiyle çevre konusunda eğitici bir tiyatro oyunu gerçekleştirdi.
Çevre bilincinin çocuklara kalıcı ve etkileyici bir şekilde anlatılması amaçlandığı oyunda, çevreyi farkında olmadan kirleten bir ailenin doğaya verdiği zararın farkına varması ve sonrasında gelişen olaylar anlatıldı. Oyunda atık yağlar ve bu yağların doğaya verdiği zararlar üzerinde duruldu.
7'İNCİSİ DÜZENLENDİ
Sabancı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen oyunu Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Bölge Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Burhan Akçin, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Necmi Kahraman ile Pak Maya Muzaffer İncekara ve Mehmetcik İlköğretim Okulu öğrencileri izledi. 7'incisi gerçekleştirilen oyun 15 gösterimde daha öğrencilerle buluşacak.
ATIK YAĞLARI LAVABOYA DÖKMEYELİM
Oyun sonunda konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, dünyanın güzel bir yer olduğunu ve çevreyi kirletmeyerek bu güzelliği korumak gerektiğini söyledi. Başkan Karaosmanoğlu, oyunda atık yağlarla ilgili verilen mesajların çocuklar tarafından alındığına inandığını ifade etti. Başkan Karaosmanoğlu, çocuklara şu uyarılarda bulundu: "Evlerimizde annelerimize babalarımıza kızartmalarda kullandığımız yağları rastgele lavabolara atmamalarını söyleyeceğiz. Bu yağları özel olarak topluyoruz. Belediyelerimiz de bu konuda öncülük ediyor. Atık yağları toplayarak ekonomiye kazandırıyoruz. Lavaboya dökersek hem lavaboyu tıkarız hem de doğayı kirletiri."
YAŞAMI OLUMSUZ ETKİLİYOR
Bu arada kızartmalık yağlar atık su arıtma tesislerinin işletme maliyetlerini de arttırıyor. Toprakta, denizde ve akarsulardaki canlı yaşamını olumsuz yönde etkileyen bu yağların toplanarak geri kazanım sistemine dâhil edilmesi gerekiyor.
BİNA GİRİŞLERİNE BİDONLAR BIRAKILIYOR
Kullanılmış kızartmalık yağların hanelerden ayrı toplanması çalışmaları; Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın koordinatörlüğünde, İlçe Belediye Başkanlıkları ve Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan lisanslı toplayıcı firmalar ile birlikte pilot olarak belirlenen bölgelerde yürütülüyor. Pilot bölgelerde halkın bilinçlendirilmesine yönelik olarak; kapı kapı yüz yüze bilgilendirme çalışmaları yapılırken bina girişlerine görsel nitelikli afişler asılıyor ve blok girişlerine 30 ve 60 LT hacminde mavi renkli çember kapaklı plastik toplama bidonları bırakılıyor. Çalışmalarda sürdürülebilirliğin sağlanması için; bilgilendirme çalışmaları KO-MEK'lerde, ilköğretim ve lise dengi okullarda gerçekleştiriliyor. Toplama noktalarının arttırılması için de mahalle muhtarlıklarına toplama bidonları bırakılıyor.
2010'DA HANELERDEN 3264 KG YAĞ TOPLANDI
Büyükşehir Belediye Başkanlığı koordinatörlüğünde başlatılan hanelerden ayrı toplama çalışmalarında; 2008 yılında 111 kilogram 2009 yılında 344 kilogram ve 2010 yılında 3 bin 264 kilogram kullanılmış kızartmalık yağ toplanarak kanalizasyon sistemine dökülmesi önlendi.
3 YILDA İŞLETMELERDEN 819 TON YAĞ TOPLANDI
İşletmelerden ayrı toplama çalışmalarında; 2008 yılında 241 ton, 2009 yılında 237 ton ve 2010 yılında 341 ton kullanılmış kızartmalık yağ toplanarak lisanslı firmalarca ekonomiye geri kazandırıldı.