Haberler

Pervari'de Erken Yaşta Evlilikler Paneli Düzenlendi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Siirt'in Pervari ilçesinde, 'Erken yaşta evlilikler ve çocuk istismarı' konulu panel düzenlendi.

Siirt Valisi Ahmet Aydın, küçük yaştaki çocuklara sahip çıkılması gerektiğini, bunun vicdani, dini ve kanunun yüklediği bir sorumluluk olduğunu söyledi.

Vali Aydın, Pervari ilçesinde İMKB Anadolu Lisesi'nde düzenlenen "Çocuk Yaştaki Gelinler ve Çocuk İstismarı" konulu panelde, muhtarlara çocuk yaştaki evlendirmeler konusunda uyarıda bulunarak, muhtarların 15 yaşından küçük bir evlilik söz konusu ise bu gerçekleşmeden durumu jandarmaya bildirmeleri gerektiğini, bildirmeyen muhtarların suç işlediğini belirtti.

Diğer ilçelerde de konu ile ilgili toplantılar yapacaklarını kaydeden Aydın, "Küçük yaştaki çocuklarımıza sahip çıkmamız lazım. Bu vicdani, dini ve kanunun bize yüklediği bir sorumluluktur" diye konuştu.

Cahiliye döneminde kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğünü anlatan Vali Aydın, şöyle konuştu:

"Düşündüğümüz zaman 'mümkün mü?' diyoruz, nasıl bir baba kız çocuğunu alıp diri diri toprağa gömsün? Kız çocuğu olmayı ayrı bir suç gibi görüyorlardı. Günümüzde de 12 yaşındaki çocuğu evlendiren o anne babanın hiç vicdanı yok mu, o yaşta evlendiriyor çocuklarını? Çocuğun belki dünyası da gidiyor, ahreti de. 11-12 yaşında evlendiriliyorlar."

Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Bayar ise resmi nikah olmadan dini nikahın kıyılamayacağını, resmi nikahtan önce dini nikah kıyanların suç işlediğini bildirdi.

Kız çocuklarının evlendirilmemesi gerektiğini, bu durumun Türkiye'de yaygın olduğunu anlatan Bayar, "Çocukları evlendirmemek lazım. Evlendirdikten sonra geriye dönüşü yok. Türkiye'de bu tür evlilikler herkesin karşılaştığı bir durum. Evlilik oluyor, bu insanların çocukları da oluyor. Çocuklar duruşma salonunda oynarken babasına 8 yıldan 20 yıla kadar ceza veriyorsunuz. Bu da hakim ve savcılarımızın vicdanını kanatıyor" dedi.

Bu tür evliliklere en başta engel olmak gerektiğini vurgulayan Bayar, bölgede bazen çocukların nüfusa kayıtlarının daha sonra yapıldığını, gerçek yaşından küçük olabildiğini, bunun mahkemeye başvurarak düzeltilebildiğini bildirdi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hıfzullah Canpolat da küçük yaşta evlendirilen bireylerde psikolojik çöküntünün meydana geldiğini, bunun sonucunda ortaya çıkan sorunların toplumu olumsuz şekilde etkilediğini söyledi.

- Erken yaşta evlilik kişilik gelişimini olumsuz etkiliyor

Kız çocuklarının kendilerini koruyamayacak yaşta evlendirilmelerinin sakıncalı olduğunu ve bunun bir istismar olduğunu belirten Canpolat, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İstismara uğrayanlarda depresyon veya insanlardan uzaklaşma, tekrarlayan atipik ağrı, kendine zarar verici davranışlar, aşağılık duygusu gelişme riski artmaktadır. Bu bireylerde, gelecek hakkında olumsuz düşüncelere ve düşük benlik saygısına sahip olduğu saptanmıştır. Ayrıca hiçbir işe yaramama duygusu, içine kapanık ve yetişkin insanlara güvenmemek gibi olumsuz duygular da yaşanabilir. Hatta bazı çocuklarda intihara teşebbüs bile olabilir."

Erken yaştaki evliliklerin bireylerin kişilik gelişimini olumsuz etkilediğini vurgulayan Canpolat, çocuk yaşta evlendirmelerin çocuğun psikolojik ve sosyolojik gelişimini olumsuz yönde etkilediğini vurguladı.

- Evlilikler soğuk ve sıcak iklime göre değişebiliyor

İl Müftüsü Faruk Arvas ise kızların birer emanet olduklarını ve bu nedenle de haklarına dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

Arvas, özellikle kız çocuklarının zayıf olduğunu ve korumaya ihtiyaç duyduklarını dile getirerek, İslam'da evlilik yaşı konusunda belirlenmiş bir yaşın olmadığını, yaş ve olgunlaşma meselesinin örf ve iklime göre değişebildiğini bildirdi.

Sıcak iklimlerin insanlarının daha erken, soğuk iklimin insanı biraz daha geç olgunlaşabildiğini vurgulayan Arvas, bu nedenle evliliklerin de sıcak ve soğuk iklimlere göre değişebildiğini, ancak, evlilik hayatında problem olabilecek derecede yaş farklılıklarının değerlendirilmesi gerektiğini aktardı.

"Berdel evliliği dinimizce de uygun görülmemektedir. Berdelde takas meselesi söz konusu olduğu için mehir yoktur. Halbuki mehir dinimizde çok önemlidir ve farzdır. Berdel evliliklerinde bu farz terk ediliyor, haram işleniyor ve kul hakkına giriliyor. Berdelde bir aile boşanırken diğerinin de boşanması lazım. Mutlu bir aile olmasına rağmen onun da boşanması talep ediliyor" diyen Arvas, bu şekilde ciddi hak ihlallerinin meydana geldiğini sözlerine ekledi.

Panele muhtarlar, imamlar, sağlık çalışanları ve eğitimciler katıldı.

-panel

Kaynak: AA / Güncel
title
Close