Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Çocuk İstismarı ve İhmali Konferansı

Çocuk İstismarı ve İhmali Konferansı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (Omü) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldız Pekşen, Türkiye'de Çocukların Yüzde 65.7'sinin Anne ya da Babasının Fiziksel İstismarına Maruz Kaldığını Söyledi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldız Pekşen, Türkiye'de çocukların yüzde 65.7'sinin anne ya da babasının fiziksel istismarına maruz kaldığını söyledi.

Samsun'un 19 Mayıs İlçe Belediyesi ve Samsun Yerel Gündem 21 Kadınlar Konseyi tarafından "Çocuk İstismarı ve İhmali" adlı konferans düzenlendi. 19 Mayıs Belediyesi toplantı salonunda gerçekleştirilen konferansa, Prof. Dr. Yıldız Pekşen ve Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Aile Danışma Merkezi Müdürü Tuba Talay konuşmacı olarak katıldı. Prof. Dr. Yıldız Pekşen, çocukların erişkinler tarafından istismar ve ihmal edilmelerinin insanlık tarihi kadar eski olduğunu belirterek, "2002 yılında 3 milyon

çocuğun istismar ve ihlal edildiği bildirilmiştir. Neden çocuk istismar ediliyor? Çocuklar, savunmasızlardır. İstenilen dertlerini kolaylıkla dile getiremezler, ev ortamından uzaklaşmayı başaramazlar, istismarcı anne ve baba ile sürekli birliktedirler. Fiziksel istismar ise kazara olmayan yasaklanmış, çocuğa acı veren, gelişme ve işlevselliğinde sürekli zarara yol açabilecek şiddet hareketleridir. Fiziksek istismar; tanınması en kolay istismardır. Ne kadar uzun sürerse, çocuk o kadar zarar görür ve

istismarı durdurmak daha da zorlaşır. Ülkemizde kızların yüzde 34.6'sı, erkeklerin yüzde 32.5'i fiziksel ceza aldığı gözleniyor. Çocukların yüzde 65.7'si anne ya da babasının fiziksel istismarına maruz kalıyor. İstismarda risk faktörleri ise aile içi şiddetin sıklığı, alkol-madde bağımlısı anne-baba, anne-baba beklentilerinin yüksek olması, anne-babanın sosyal izolasyon içinde olması, anne-babanın çocukluğunda istismara uğramış olması, eşler arasındaki şiddetli geçimsizlik istismarın en büyük faktörleridir.

Fiziksel istismar ise ciddiyeti kurbanların yaşıyla ters orantılıdır. Ölümlerin yüzde 50'sinden fazlası 1 yaş altındadır. Çocukların yüzde 30 ila 46'sı birden fazla kez cinsel istismara uğramaktadır" dedi.

ÇOCUĞUN KORUNMA ALTINA ALINMASI ŞARTLARI

Aile Danışma Merkezi Müdürü Tuba Talay ise bedensel, fiziksel, ahlaki, sosyal ve duygusal gelişimi ile kişisel güvenliği tehlikede olan, ihmal ve istismar edilen ya da suç mağduru çocuğun, koruma ihtiyacı olan çocuk olduğunu ifade etti. Talay, "Çocuk Koruma Kanunu'nun 6. maddesi, adli ve idari merciler, kolluk görevlileri sağlık ve eğitim kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, korunma ihtiyacı olan çocuğu Çocuk Esirgeme Kurumu'na bildirmekle yükümlüdür. Çocuğun bakımından sorumlu kimseler, çocuğun

korunma altına alınması amacıyla Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na başvurulabilir. Kolluğun çocuk birimi, suça sürüklenen çocuğun aileye teslimini gerektiren hallerde, çocuğun teslim edileceği veli, vasi, kanuni temsilci veya bakımını üstlenen kimseleri bulamaz ya da bunların çocuğu suça azmettirdiğinden veya istismar ettiğinden şüphelendiğinde bu kişilere teslim edilemez. Cumhuriyet savcısının talimatını alarak Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na teslim edilir. Danışmanlık tedbiri ise

çocuğun bakımından sorumlu olan kimselere çocuk yetiştirme konusunda; çocuklara da eğitim ve gelişimleriyle ilgili sorunların çözümünde yol göstermeye yönelik tedbirlerdir. Eğitim tedbirleri ise çocuğun bir eğitim kurumuna gündüzlü veya yatılı olarak devam etmesidir. Çocuğun bakımından sorumlu olan kimsenin herhangi bir nedenle görevini yerine getirememesi halinde çocuğun bakım tedbiri doğar" diye konuştu.

Konferansın sonunda 19 Mayıs Belediye Başkanı Yılmaz Erel, Prof. Dr. Yıldız Pekşen ve Tuba Talay'a buket takdim etti. Konferansa 19 Mayıs Belediye Başkanı Yılmaz Erel'in yanı sıra Samsun Yerel Gündem 21 Kadınlar Konseyi Başkanı Filiz Öztopal, İlçe Milli Eğitim Müdürü Nihat Aslantaş, İlçe Gençlik ilçe Spor Müdürü Selahattin İmamoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.

(NA-SA-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title