Cizre'de Öldürülen Nihat Kazanhan, Davasında Tanık Polisler Dinlendi
Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde geçen Ocak ayında 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın ölümüyle ilgili 1'i tutuklu 5 polisin yargılanmalarına bugün Cizre 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.
Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde geçen Ocak ayında 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın ölümüyle ilgili 1'i tutuklu 5 polisin yargılanmalarına bugün Cizre 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmada dinlenen tanık polisler, olayı görmediklerini ve sonradan öğrendiklerini söyledi.
Cizre'de geçen 14 Ocak günü Nihat Kazanhan'ın arkadaşlarıyla oynarken başından vurularak ölümüyle ilgili olarak tutuklanan özel harekat polisi Mehmet N.G. ile tutuksuz sanıklar komiser yardımcısı U.İ. ve özel harekat polisleri H.V., O.Ç. ve G.T.'nin yargılanmasına Cizre 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.
GÖRÜNTÜLÜ SİSTEMLE DURUŞMAYA KATILDILAR
Tutuklu polis memuru Mehmet N.G.'nin 'olası kast ile nitelikli öldürmek' suçundan müebbet hapis cezası, tutuksuz olan komiser yardımcısı U.İ. ile özel harekat polisleri H.V., O.Ç. ve G.T. için ise 'kamu görevlisinin suçu bildirmeme' suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istenen davada, sanık M.N.G. tutuklu bulunduğu Ankara Elmadağ Cezaevi'nden, diğer tutuksuz sanık polisler U.İ., H.V., O.Ç. ve G.T. de görev yaptıkları Mardin Adliyesi'nde oluşturulan odadan SEGBİS sistemi ile görüntülü olarak duruşmaya katıldı. Bu sabah başlayan duruşmaya taraf avukatlarının yanı sıra HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, Kazanhan ailesi üyeleri, birçok il barosuna bağlı birçok sayıda avukat katıldı.
MKE'NİN SİLAH HAKKINDA BİLGİSİ YOK
Kazanhan'ın avukatlarıdan Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi, adil bir duruşmanın yapılması, sanıkların duruşmada hazır bulundurulmasını talep etti. Mahkeme Başkanı ise, bir önceki duruşmanın da SEGBİS ile yapıldığını hatırlatarak bu talebi reddetti. Duruşmada, cinayette kullanılan silahın teknik bilgilerine dair Makine Kimya Endüstrisi'ne (MKE) gönderilen müzekkere yazısına verilen yanıt da Mahkeme Başkanı tarafından paylaşıldı. Gönderilen yanıtta, cinayette kullanılan silahı kendilerinin üretmediği için herhangi teknik bir bilgi veremeyeceklerini belirten MKE, eğer istenilirse üretici firmadan bilgi alınabileceğini kaydetti.
Yine cinayet anına dair kamuoyuna da yansıyan kamera görüntülerinin incelenmek üzere gönderildiği İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan ve Telekomünikasyon Daire Başkanlığı'ndan talep edilen teknik raporlara dair yanıtların henüz dava dosyasına ulaşmadığı da belirtildi.
TANIK POLİSLER: OLAYI SONRADAN ÖĞRENDİK
Duruşmada dinlenen tanık polis memurları B.T., H.T., E.T., E,İ., olay bölgesinde olmadıklarını ve olayı sonradan öğrendiklerini söyledi. Polis memurlarının ifadelerinin ardından mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi.
Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi, verilen arada adliye önünde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Elçi, "Duruşma başlamadan önce ben şahsen SEBGİS'ten vazgeçilmesini talep ettim. Hem sanıkların, hem tanıkların mahkemeye getirilerek ses tonlarının mimiklerinin iyi analiz edilmesini ve bunların ceza makamı tarafında da daha yararlı olacağını düşündük. CMK yasasında da SEBGİS'in hangi hallerde düzenleneceği belirtilmiştir. Yani bizim yargılamamız için SEBGİS'in olmaması gerekiyor. Ama ilk duruşmada da bugün de ısrarlı talebimize rağmen mahkeme kabul etmedi. Polis sanıkların beyanlarına başlandı. Polis tanıkları da sanıklarla aynı yerde çalışan polislerdir. Orada da söyledim maalesef beyanları gerçeği yansıtmamaktadır. Hem meslektaşlarını korumak hem de emniyet teşkilatı içerisindeki hiyerarşi içerisinde beyanda bulunduklarına inanıyoruz. Çünkü bilinmesi gereken hususlarda bile doğru dürüst bilgi verilmemektedir. Bildiklerini ilk soruşturma ifadelerinde de açık bir şekilde dile getirmelerine rağmen şu an bilmiyoruz diye beyanda bulunuyorlar" dedi.
Elçi, polis tanıkların beyanları gerçeği yansıtmadığı ve tüm hukukçular da bu kanatın var olduğuna belirterek, "Şırnak barosunun bünyesinde kurduğumuz Nihat Kazanhan komisyonundaki avukat arkadaşlarımız hem de bizlere dışarıdan destek veren diğer baroların avukatları sorularımızla olayı aydınlığa çıkartmaya çalışacağız. Yargının daha sağlıklı temellerde sürdürülmesi için elimizden geleni yapacağız. Dileriz ki bu olayda failler gerçek hak ettikleri cezayı alırlar. Çünkü maalesef bu tür olaylarda failler cezayı almadığı için diğer başka olaylara davetiye çıkarılıyor. Yanlarına kar kaldığı zaman benzeri olaylarda da kamu görevlilerinin hukuk dışına çıkıp faaliyette bulunma ihtimali yükseliyor, buna benzer olayların artma ihtimalide yüksektir. Bu sebeple orda faillerin hak ettiği cezayı almalarını istiyoruz. Hak ettikleri cezayı almaları içinde elimizden geleni yapacağız. Bugün 7 polis ve 1 çocuğun ifadesi alınacak. Mahkemenin bugün biteceğini tahmin ediyoruz ama belli olmaz bugün bitmese de yarın devam edecektir. Ancak Polislerin beyanları SEGBİS yöntemiyle alınıyor. Biz yine ilk duruşmada da bugünde ben ısrarlı bir şekilde SEGBİS'in doğru olamayacağını sağlıklı bir yargılama yapılamayacağını ifade ediyoruz. Çünkü birden fazla yerden bağlantı kuruluyor hepsini göremiyorsun. Yani tanıkların beyanı alınırken de söyledik. Biz salonun içerisini görmüyoruz sadece tanığı görüyoruz. Diğer tanıkların o salonda olma ihtimali de mevcuttur. ve buda sağlıksız bir yargılama sonucunu doğurur. Ama mahkeme SEBGİS ile devam etme konusunda ısrarcı" dedi.
Duruşmanın verilen aradan sonra devam etti. - Şırnak