Haberler

Çizgisinde Aşk: Futbol'

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sosyal medyada 'Caricaturella' olarak tanınan Gökçen Eke bir tasarımcı. Aynı zamanda spor karikatürleri çiziyor.

Yırtık Krampon, Türkiye'nin belki de ilk ve tek spor karikatür dergisiydi. 2000'li yılların başında Fotomaç ile birlikte verilen derginin ömrü Oğuz Aral, Zafer Temoçin, Birol Bayram gibi usta isimlere karşın uzun sürmedi. Benim de sadece bir nüshasını saklayabildiğim Yırtık Krampon'a dışarıdan karikatür gönderen 'çaylak'larından biri de Gökçen Eke'ydi.

O dönem Mimar Sinan Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü birinci sınıf öğrencisi olan Eke, şu an alanında sosyal medya fenomenlerinden biri. Futbol ağırlıklı spor karikatürleri çiziyor. Farklı platformlarda 10 binlerce kişi Eke'nin çizimlerini takip ediyor, sayfalarca da yorum bırakıyor.

Spor dünyası da Eke'nin peşinde. İsimleri kendisinde saklı birçok futbolcu, Gökçen Eke'ye ulaşıp 'Benim de karikatürümü çizer misin?' ricasında bulunuyor.

Gökçen Eke 1982 Akşehir'de doğdu. 2005'te Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Endüstri Tasarımı Bölümü'nden mezun oldu. İlkini 1989'da açtığı beş resim, 14 karikatür sergisi var. Akşehir Hatırası, Gökçen Eke Karikatürler ve Çizgisinde Aşk adlı üç karikatür albümü bulunuyor. Görüntüde her şey güzel gibi görünüyor ama Eke'ye göre Türkiye'de karikatüre olan ilgi sanata endeksli. Yani değer görmüyor:

"Türkiye'de sanata verilen değer de az olduğundan hem karikatür hem de plastik sanatlar hep geri planda. Evet, sosyal paylaşım sitelerinde çizgilerim çok beğeni görüyor ama profesyonel anlamda istediğim değeri alamıyorum. Yurt dışında bu tarz çalışmalara çok büyük ilgi var. Türkiye'de bu işlerin sanki çok kolay yapılıyormuş gibi bir algısı var"

Bir de emeğe saygısı olmayanlar var. Sosyal medyada birçok kullanıcı karikatürlerinden Gökçen Eke'nin imzasını çıkartıyor ve kendisininmiş gibi paylaşıyor. Bu durum da çizginin sahibini fazlasıyla yaralıyor.

1982 doğumlu Gökçen Eke, endüstri ürünleri tasarımcısı.  Fakat tutkusundan dolayı spor odaklı çalışıyor. Bu alandaki kariyerine de Four Four Two dergisinde başladı. Anılarını anlatan eski bir futbolcu olan 'Alptekin' karakterini çizen Eke, daha sonra aynı dergide Pınar Bekbölet'in yazısı için çalışmış.  Bunun ardından, Bekbölet de onu Lig TV'de yayınlanan Tutkumuz Futbol programına davet etmiş. Yaşadığı tecrübeden farklı bir keyif aldığını gören Gökçen Eke 'Bunu meslek olarak yapabilirim' diyerek yolunu bu yönde çizmiş.

Gökçen Eke, o programa kardeşiyle katıldı. Görkem, Tekstil Mühendisliği'nde okuyor. Spor ürünleri tasarlıyor. Gençlerbirliği, üç sezon onun tasarladığı formaları giydi. Bursaspor, Eskişehirspor ve yurt dışında birçok takımın taraftar ürünlerini çizdi.

Ağabey Eke de birçok kulüple çalıştı. Galatasaray'ın iki sene önceki şampiyonluk tişörtlerini  tasarladı. Sarı kırmızılılarla başka projelerde de birlikte oldu.

Gökçen Eke,  kendisini en çok gösterdiği işlerden birini bu sene İspanya'da düzenlenen 2014 Dünya Basketbol Şampiyonası için yaptı. Turnuvanın sponsorları aracılığıyla kendisine gelen teklif üzerine turnuvanın tüm çizimleri onun elinden çıktı. Yaptığı küçük çizimler, dev boyutlar haline getirildi. Yüzbinlerce kişiye ulaştı.

'Caricaturella', gündemi de yakından takip ediyor. Gün içerisinde yaşanan bir istifa, bir transfer gelişmesi, bir sakatlık iki üç saat içerisinde çizgilerle buluşuyor:

"Gelişen olaylar hakkında hemen çizmek çok yorucu. Ama çizmezsem de rahat edemiyorum. Günde ortalama 17-18 saat çiziyorum. Spor karikatürleri dışında başka çalıştığım başka projeler de var. Uyumadığım günler oluyor"

Gökçen Eke, hepsinin özel olduğunu söyleyerek en iyi karikatürlerini seçemedi. Fakat en karakteristik spor adamlarının listesini verdi. Yabancılar ön sıralarda:

"Yabancılar karikatür için daha uygun. Saç şekilleri, bakışları, tarzları daha karikatüre yakın. Mesela Galatasaray'dan ayrılan Roberto Mancini. Duruşu, kıyafetleri. Cesare Prandelli de öyle. Yüz hatları çok uygun. Drogba, Sneijder... Slaven Biliç tam bir karakter. Fenerbahçe'den Dirk Kuyt"

Eke'ye göre bir ismin karakteristik olması sadece yüz hatlarının farklılığından oluşmuyor. Diğer özellikleri de çok önemli: "Halilhodzic'in kalmasını çok isterdim. Bence çok da iyi bir teknik adamdı. Karikatür açısında da malzemesi çoktu. Konuşmaları çok çarpıcı ve netti. Fakat Türk futbolcular dışarıya çok kapalı. Kendisiyle, yaşam tarzıyla hakkında bilgi alamıyoruz. İçine kapanıklar. Sosyal medyayı da aktif kullanmıyorlar"

Eke'nin en karakteristik futbolcular listesinde Cristiano Ronaldo ve Mario Balotelli de var. Bu futbolcuların yaşam tarzları, çizgilerine yansıyor.

Gökçen Eke, iki yıllık birikimlerini bir kitapta topladı. Adı, sosyal medyada da kendini bildiğimiz şekilde: Caricaturella. Satışlarından memnun. Yaptığı çizimler tişörtlerde, yastıklarda, bardaklarda da hayat buluyor. Bunları taraftarların hizmetine sunduğu bir internet sitesi de var.

'Caricaturella' buradaki başarısını yurt dışına taşımak istiyor. Çizimlerinin büyük ilgi görmesinden dolayı İtalya Ligi Serie A'ya transfer oldu. Eşiyle birlikte artık İtalya'da çalışacak. Çocukluk hayalini gerçekleştiren Eke, işini burada daha iyi yapabileceğini düşünüyor.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: Aljazeera / Güncel

title
Close