Çirkinlik de Güzellik Kadar Tartışmalı
Başta Dinler Olmak Üzere, Felsefe ve Sanat Sürekli 'Güzelliğin Tarihi' ile İlgilenmiştir Bugüne Kadar. Muhtemelen Bugünden Sonra da 'Güzellik'le İlgilenecektir. Anlaşılır da Bir Tarafı Vardır Bunun. İnsanlık, Doğasına Aykırı Olmakla Birlikte Güzellikten Yana Olmuştur Hep. İtalyanların Ünlü Filozofu Umberto Eco, Bu Kez, 'Çirkinliğin Tarihi'ne Işık Tutuyor.
Başta dinler olmak üzere, felsefe ve sanat sürekli ‘güzelliğin tarihi’ ile ilgilenmiştir bugüne kadar. Muhtemelen bugünden sonra da ‘güzellik’le ilgilenecektir. Anlaşılır da bir tarafı vardır bunun. İnsanlık, doğasına aykırı olmakla birlikte güzellikten yana olmuştur hep. İtalyanların ünlü filozofu Umberto Eco, bu kez, ‘Çirkinliğin Tarihi’ne ışık tutuyor.
Sefa KAPLAN
FELSEFİ tartışmalarda, ‘güzelliğin göreceli’ olduğu söylenir hep. Aynı şey, aslında ‘çirkinlik’ için de geçerlidir. Herhangi bir kültürde çirkin olarak algılanan şey, bir başka kültürde çirkin kabul edilmeyebilir. Hiç kuşkusuz tersi de geçerlidir bunun. Zaten bunun için İtalyanların ünlü filozofu Umberto Eco’nun editörlüğünde hazırlanan, ‘Çirkinliğin Tarihi’ isimli kitabın önsözünde de, güzellik ve çirkinliğin farklı zamanlar ve farklı kültürlerde farklı algılandığı bilhassa vurgulanıyor.
Peki ama ‘güzellik’ ve ‘çirkinlik’ için ortak bir ölçü, herkesin kabul edebileceği bir değerler sistemi oluşturulabilir mi? Eco’nun, daha önce yine Doğan Kitapçılık tarafından yayımlanan, ‘Güzelliğin Tarihi’ isimli derlemesi, bu konuda da net bir cevap vermiyor bize. Dolayısıyla, ‘güzellik’ için belirlenemeyen netliğin, ‘çirkinlik’ söz konusu olduğunda belirlenebileceğini ummak ancak saflık olabilir. Çünkü, bu dev hacimli kitabın da ortaya koyduğu gibi, pek çok kültürde, ‘çirkinlik’ çok daha fazla tartışmalıdır.
‘Çirkinlik’in tartışmalı olmasının temel sebebi, çoğu kez, ‘kutsal’ olanın karşısındaki konumundan kaynaklanıyor elbette. Kente göre köylü, köylüye göre kentli, cenneti düşünene göre cehennem, kadına göre erkek, erkeğe göre kadın güzellik ve çirkinliğin ölçüsü olmakla birlikte, asıl ‘kutsal’a göre aldıkları tavırla kaydedilirler tarihe.
Bugünden bakılınca son derece anlamsız görünmekle birlikte, ortaçağda bazı kültürlerde kadınların ‘çirkinlik’in kaynağı olarak görüldüğünü de unutmamak gerekir. Öyle ki, yapılan bütün tablolarda, kadın güzel olsa bile çirkin bir tarafı bulunmuş ve abartılarak öne çıkartılmıştır.
Netice şu: Güzellik ve çirkinlik, durduğunuz veya baktığınız yere göre değişen son derece tartışmalı kavramlardır ve öyle de kalacaklardır.
Nâzım şiirleri Sicilya dilinde
Esra KAYA / ANKARA
TÜRKİYE-AB Sivil Toplum Diyaloğu Kültür Programı kapsamında, “Akdeniz Cazı Turnesi” için Türkiye’ye gelen, İtalya’nın ünlü müzik grubu Milagro Acustico Ensemble, ünlü şair Nâzım Hikmet’in şiirlerini besteleyerek albüm yapmaya hazırlanıyor. Türk sazları, davul ve darbuka eşliğinde farklı bir caz çalışması sunan grubun, sorumlusu ve bağlama çalan Bob Salmieri, farklı kültürlerin biraraya getirilmesi projesi kapsamında, Sicilyalı şairlerle, Türkiye’den ünlü şair Nâzım Hikmet’in şiirlerini besteleyerek, yarı Türkçe, yarı Sicilyaca bir albümde buluşturacaklarını söyledi.
Caz rüzgarı Mersin’de
Avrupa ve Türkiye’den beş grubun katıldığı Akdeniz Cazı Türkiye turnesi, 3 Kasım’da İstanbul’da başladı. Akdeniz Caz rüzgarı bugün Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre Merkezi ve 13-14 ve 15 Kasım tarihlerinde de Denizli’de devam edecek.
GÜNÜN AJANDASI
TiYATRO
Başkalaşan insanlar
Savaş Dinçel’in yazdığı ve Hakan Çimenser’in yönettiği “Çok Orijinal Bir Oyun”, bu akşam Bursa AVP Sahnesi’nde. Dokuz kişinin çocukluk günlerini anmak için bir araya gelmesiyle başlayan hikâye, insanların başkalaşmasına kadar varıyor.
SERGi
Son İstanbul çiçekleri
Ressam Ender İsot, son kişisel sergisinde İstanbul’un çiçekleri olan laleleri, erguvanları, ortancaları, kamelyaları ve kasımpatları resmetti. Çöpadam Resim Atölyesi’nin rehberliğinde sürdürdüğü çalışmalarının ürünü olan İstanbul Çiçekleri sergisi Suzuki Hunko Barbaros Bulvarı No: 24-B Balmumcu Beşiktaş ’ta görülebilir.
KONSER
Camilo Antalya’da
Melodilerini Afro-Karayip ritimleri ve caz armonileri ile birleştiren piyanist ve besteci Michel Camilo, bu akşam Antalya Kültür Merkezi’nde konser verecek. Bugüne kadar yaptığı on sekiz kayıt, bir Grammy ödülü, bir Emmy ödülü, iki Latin Grammy ödülü, iki Grammy adaylığı, ve İspanya’da iki Premios de la Musica ödülü ile tanınan sanatçının konser biletleri 25-30 TL.
OPERA
Farklı Kerem ile Aslı
Ahmed Adnan Saygun’un bestelediği, librettosunu Selahattin Batu’nun yazdığı Kerem adlı opera, bugün saat 20.00’de Ankara Devlet Opera ve Balesi Opera Sahnesi’nde. Eserde bildiğimizden çok farklı bir Kerem ile Aslı ilişkisi anlatılıyor.
Tel: 0312 324 22 11