Çırağan Söyleşileri'nin Konuğu Ekonomist Can Fuat Gürlesel Oldu
Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği Bursa Şubesi, Çırağan Söyleşileri Şubat ayı programında Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel'i ağırladı.
Çırağan Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilen söyleşide Dr. Gürlesel "Dünya ve Türkiye Ekonomisi için 2017 Öngörüleri" başlığında değerlendirmelerde bulundu. 2017'nin 2. Çırağan Söyleşileri programının açılış konuşmasını TÜMSİAD Başkanı Osman Arslan yaptı. KOBİ'lerin dertleriyle dertlendiklerini belirten Arslan, "Umudumuzla, girişimci ruhumuzu ve heyecanımızı birleştirerek çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz" dedi.
Arslan: Ekonomik problemlerden en çok KOBİ'ler etkileniyor…
Arslan şunları söyledi: "Ağırlıklı olarak KOBİ'lerden oluşan bir STK olarak bu kuruluşlarımızın dertlerini dile getirmeyi önemsiyoruz. Ekonomik problemlerden en çok KOBİ'ler etkileniyor. Ekonomimizin de önemli bir kısmı KOBİ'lerin sırtında. O yüzden KOBİ'lerin derdiyle dertlenmek demek Türkiye ekonomisinin derdiyle dertlenmek demektir. Her platformda neler yapılması gerektiği konusunda fikirlerimizi aktarıyoruz, beyin fırtınaları yapıyoruz. Ah vah ederek, sorunları dile getirerek çözüm olmaz. Kendi imkanlarımızı kendi kaynaklarımızı doğru ve sağlıklı bir şekilde geliştirip kullanarak bu sıkıntılardan çıkacağız" dedi.
Başkan Arslan'ın konuşmasının ardından söyleşi bölümüne geçildi. TÜMSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı R. Hakan Ziya moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel, ABD Başkanlık seçimlerinden Brexit'e, artan döviz kurlarından, faiz uygulamalarına kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulundu.
Gürlesel: Trump'ın uygulamalarını yakından izlemeliyiz…
ABD'de çok uzun yıllar sonra siyaset dışından birinin Başkanlık koltuğuna oturduğuna değinen Gürlesel şunları söyledi: "Trump siyaset dışından biri olmasının yanı sıra her alanda radikal söylemleriyle de dikkat çekiyor. Çok uzun yıllar sonra ABD ekonomisinde ve dış politikasında alışılagelmişin dışında bir tarz belirleyen Trump, Rusya'yı kendine yakın görürken ezeli rakip olarak ise Çin'i belirledi. Trump, ABD ekonomisinde büyümeyi arttırmak istiyor, kamuda altyapı yatırımlarına yönelecek gibi duruyor. Trump ayrıca ikili anlaşmalara sıcak yaklaşmıyor ve dünya ticaretinde de korumacı bir yaklaşım sergiliyor. Bunun elbette tüm dünyayı etkileyecek sonuçları olacaktır. O yüzden Trump'ın uygulamalarını yakından izlemeli ve yarattığı riskleri göz ardı etmemeliyiz."
Gürlesel: 2017, Avrupa'da seçim yılı olacak…
2017 yılında Avrupa'nın birçok ülkesinde seçim olacağını hatırlatan Gürlesel, sonuçların Avrupa Birliği'ni de önemli ölçüde etkileyeceğini söyledi. Gürlesel, "2017 Brexit'in etkilerine sahne olacak. Fransa, Hollanda ve Almanya'da seçimler yaklaşıyor. Bu seçimlerde anketlere göre AB'den ayrılmayı savunan aşırı sağ partiler önde görünüyor. Dolayısıyla bu partilerin kazanmasıyla ve Brexit'in de etkisiyle hızlı bir şekilde AB'den çıkışlar olabilir" diye konuştu. Merkez Bankası'nın en az birkaç ay daha sıkı para politikasına devam edeceğini belirten Gürlesel, iş adamlarına uzun vadeli değil de kısa vadeli borçlanma konusunda uyarılarda bulundu.
Gürlesel'den öneriler…
Gürlesel işadamlarına şu önerilerde bulunarak konuşmasını sonlandırdı: "Firmalarınızı zora sokan nakit ve alacak yönetiminizin bozulması oldu. O yüzden nakit alacaklarınız ve ödemelerinizle ilgili dengeyi yarından itibaren tekrar bir gözden geçirin. Gereksiz gördüğünüz nakit çıkışlarına tedbirler alın. Banka ilişkilerinizi tekrar gözden geçirin. Yeni limitler, yeni bankaları gündeminize alın. Ciddi bir maliyet artışıyla karşı karşıyayız. O yüzden bunu yapabiliyorsanız ve tüketiciyi de çok fazla etkilemeyeceksiniz fiyatlarınıza yansıtın."