Haberler

Çırağan'da 110 Sene Sonra Yine Bir İlk

Çırağan'da 110 Sene Sonra Yine Bir İlk
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sultan V.Murad Han'ın torununun torunu Çırağan Sarayı'nın Enderun Balo Salonu'nda yapılan bir törenle evlendi.

33. Osmanlı padişahı Sultan V. Murad Han'ın torununun torunu olan Şehzade Osman Selaheddin Osmanoğlu (72), bir süredir nişanlı olduğu emekli öğretmen Hanife Candan Günen (58) ile Çırağan Sarayı'nın Enderun Balo Salonu'nda yapılan bir törenle evlendi.

Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara'nın kıydığı nikahın şahitliklerini Osmanoğlu'nun dayısının oğlu olan ve İngiltere'den gelen Şehzade Ömer Abdülmecid Osmanoğlu, Sultan Abdülmecid Han'ın kızı Cemile Sultan neslinden Mahmut Ekrem Dömeke, gelinin akrabası Şazi Zeren ve eski Erzurum milletvekili Rasim Cinisli yaptı. Üsküdar Belediye Başkanı Kara, Şehzadenin Üsküdar'da oturması sebebiyle nikahını kıymak için kendisini seçmesinden onur duyduğunu söyledi. Nikahın kıyılması sırasında gelinden "Evet" cevabını alan Kara damada "Siz de kimsenin baskısı ve tesiri altında kalmaksızın, aşk ve sevgi baskısı hariç, hür iradenizle Candan Günen'le evlenmeyi kabul ettiniz mi?" diye sorarak espri yaptı. Nikah cüzdanını evlenen çifte vermesi için şahitlerden Rasim Cinisli'ye uzatan Kara, Cinisli'nin 1974 yılında çıkarılan ve 50 yıl süren sürgünü bitiren kanunun çıkarılmasında büyük emeği olduğunu hatırlattı.

Nikah töreninden sonra bir konuşma yapan Osmanoğlu, Çırağan'ın kendisi için özel bir anlamı olduğunu belirterek babası, büyük babası, dört halası ve amcası dahil, ailesinden toplam yedi kişinin bu sarayda doğduğunu; dördüncü, üçüncü ve ikinci kuşak dedeleri Sultan V. Murad Han, Şehzade Mehmed Selaheddin Efendi ve Şehzade Ahmed Nihad Efendi'den sonra, bu gece kendi nikahının Çırağan'da kıyılan sekizinci nikah olduğunu söyledi. Şahitlere, törene katılan çocuklarına, bütün akraba ve dostlarına teşekkür eden

Osmanoğlu, son teşekkürü gelin Candan Günen'e ayırdı.

Daha sonra söz alan Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı ve Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı ile müzikolog, orkestra şefi ve besteci Dr. Emre Aracı birer konuşma yaptılar.

Nikahtan sonra devam eden kokteyl boyunca, Dr. Aracı'nın Osmanlı Saray Müziği'nden yaptığı düzenlemeler dinletildi. Zarif beyaz bir döpiyes giyinmiş gelin ile papyonlu siyah bir takım elbise tercih eden damadın düğün pastasını kesmelerinin ardından havai fişek gösterisi yapıldı. Törene katılan davetlilere Osmanlı motifleriyle süslü çini kaseler içerisinde badem şekeri ikram edildi.

Törene çiftin çocukları, akrabaları ve yakın dostları katıldı. Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Dr. Emre Aracı'nın yanı sıra Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci, İhlas Haber Ajansı Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Pazan, Mehmet Şadi Polat, Süleyman Nihat Özbudun, Afgan Kralı Amanullah Han'ın kızı Prenses Naciye Doğan, damadın küçük oğlunun kayınpederi Turgut Öcal, eşi Deniz Öcal ve kızı Aslı Öcal, gelin Candan Gülen'in vefat eden eşinden kızı Cansu Karpak, Rasim

Cinisli, eşi Süheyla Cinisli, çocukları Mustafa Fevzi, Murat ve Zehra Cinisli törene katılanlar arasında yer aldı. Hanedan ailesinden katılanların listesi ise şöyle:

Sultan Abdülmecid Han kolundan

Nilüfer Sultan (Burhaneddin Cem Efendi'nin kızı)

Sultanzade Cengiz Baransel Beyefendi (Mübeccel Bezmialem Sultan'ın oğlu)

Aliye Şenay Baransel (Cengiz Baransel'in eşi)

Arzu Enver Eroğan (Sultanzade Ali Enver Beyefendi'nin kızı)

Ömer Eroğan (Arzu Enver Eroğan'ın eşi)

Mahmut Ekrem Dömeke (Ayşe Sıdıka Hanımsultan'ın torunu)

Filiz Dömeke (Mahmut Ekrem Dömeke'nin eşi)

Sultan Beşinci Murad Han kolundan

Şehzade Orhan Murad Osmanoğlu (Osman Selaheddin Osmanoğlu'nun oğlu)

Ayşe Gülnev Osmanoğlu Sultan (Osman Selaheddin Osmanoğlu'nun kızı)

Kenize Murad (Selma Hanımsultan'ın kızı)

Telgüzar İris (Sultanzade Celal Refik İris Beyefendi'nin eşi)

Resan İris (Sultanzade Celal Refik İris Beyefendi'nin kızı)

Serra Deveci (Resan İris'in kızı)

Emirhan Deveci (Resan İris'in oğlu)

Sultan İkinci Abdülhamid Han kolundan

Şehzade Harun Osmanoğlu (Mehmed Abdülkerim Efendi'nin oğlu)

Şehzade Orhan Osmanoğlu (Harun Efendi'nin oğlu)

Esra Osmanoğlu (Orhan Efendi'nin eşi)

Şehzade Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu (Harun Efendi'nin oğlu)

Şehzade Yavuz Selim Osmanoğlu (Orhan Efendi'nin oğlu)

Muhammed Ammar Sagherji (Harun Efendi'nin damadı)

Sultan Mehmed Reşad Han kolundan

Şehzade Ömer Abdülmecid Osmanoğlu (Mahmud Namık Efendi'nin oğlu)

Şehzade Mahmud Osmanoğlu (Ömer Abdülmecid Efendi'nin oğlu)

Sultan Mehmed Vahideddin Han kolundan

Hanzade Özbaş (Suade Hümeyra Hanımsultan'ın kızı)

Neslişah Ulviye Ekmekçi (Hanzade Özbaş'ın kızı)

Emre Ekmekçi (Neslişah Ulviye Ekmekçi'nin eşi)

Mesude Emel Zaimoğlu (Hanzade Özbaş'ın kızı)

Şehzade Osman Selaheddin Osmanoğlu kimdir?

33. Osmanlı padişahı Sultan Beşinci Murad Han'ın torununun oğlu Şehzade Ali Vasıb Efendi ile 35. Padişah Sultan Mehmed Reşad Han'ın torunu Emine Mukbile Sultan'ın oğludur. 1940 yılında Mısır'ın İskenderiye şehrinde doğdu.

Babası Şehzade Ali Vasıb Efendi, (d. 13 Ekim 1903, Çırağan Sarayı, İstanbul - ö. 9 Aralık 1983, İskenderiye, Mısır). Sultan Murad Han'ın torunu Şehzade Ahmed Nihad Efendi'nin oğludur. Şehzade Ali Vasıb Efendi Galatasaray Lisesi'nde (Mekteb-i Sultani) ve Harp Okulu'nda (Harbiye Mektebi) okudu. Piyade üsteğmeni rütbesinde iken saltanatın lağvı ve hanedan üyelerinin 1924'te sürgüne gönderilmesi üzerine ailesiyle birlikte yurtdışına çıktı. Hepsi Sirkeci'den Budapeşte'ye gittiler. Budapeşte'de bir süre

kaldılar. Viyana'ya uğradılar, oradan da Fransa'nın Nice kentine gittiler. Orada 11 yıl yaşadılar. 1931'de Sultan Mehmed Reşad Han'ın torunu Emine Mukbile Sultan'la evlendi. Aile 1935'te İskenderiye'ye taşındı. 1977 yılında Şehzade Mehmed Abdülaziz Efendi'nin vefatıyla Hanedan Reisi oldu. 1983 yılında İskenderiye'de vefat etti. İskenderiye'ye defnedilen cenazesi Mayıs 2007'de oğlu Şehzade Osman Selaheddin Osmanoğlu'nun girişimiyle Türkiye'ye nakledilerek Eyüp'teki Sultan Reşad Türbesi'nin bahçesine

defnedildi.

Şehzade Ali Vasıb Efendi'nin kendi el yazısıyla kaleme aldığı hatıraları "Bir Şehzadenin Hatıratı Vatan ve Menfada Gördüklerim ve İşittiklerim" ismiyle oğlu tarafından kitaplaştırılarak yayımlandı.

Osman Selaheddin Osmanoğlu İskenderiye'deki İngiliz okulu Victoria College'da okudu. Orada Türkçenin yanında İngilizce, Fransızca ve Arapça öğrendi. 18 yaşına kadar Mısır'da yaşadı. Liseyi bitirdikten sonra yüksek tahsili için İngiltere'ye gitti. Orada finans ve muhasebe okudu. Kariyeri İngiltere'de geçti. Orada evlendi. Üçü erkek biri kız 4 çocuğu oldu. Oğullarından biri vefat etti. Halen hepsi evli olan 3 çocuğundan 8 torunu vardır. Büyük oğlu Orhan Murad Efendi ile kızı Ayşe Gülnev Sultan İngiltere'de

yaşıyor. Küçük oğlu Selim Süleyman Efendi ise işi dolayısıyla İngiltere'den Umman'ın başşehri Muskat'a gitmiştir. Osman Selaheddin Osmanoğlu çocuklarının annesi Athena Joy Christoforides Hanımefendi'den 1991 yılında boşandı.

Osman Selaheddin Osmanoğlu Hanedan'ın vatana dönüşü için 1974'de izin çıktığında 34 yaşında idi. İlk zamanlar İstanbul'a turist olarak gelip gitti. Daha sonra İngiltere'de emekli oldu ve Beylerbeyi Sarayı'nın yakınında ve babasının doğduğu Çırağan Sarayı manzaralı bir ev alarak İstanbul'a yerleşti.

Osmanlı hanedanı üye ve mensuplarından halen hayatta, 24 şehzade, 16 sultan ile sultan çocukları olan 21 sultanzade ve 13 hanımsultan bulunuyor. 6 şehzade, 1 sultan, 4 sultanzade ve 1 hanımsultan olmak üzere bu 74 üyenin 12'sini Osman Selaheddin Osmanoğlu ailesi teşkil ediyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close